Quantcast

Медия без
политическа реклама

България даде отпор в Брюксел за украинското зърно

Водената от Полша група от 5 държави устоя на натиска на Германия и Франция

25 Юли 2023
Стопкадър от екрана
Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски (вляво), който е поляк, защити ограничителните мерки срещу вноса на украинско зърно

Съветът на ЕС по земеделие отложи за септември въпроса дали да премахне ограниченията за внос на украинско зърно в пет държави от ЕС, сред които и България. Ограничението изтича на 15 септември и Украйна призова да не бъде удължавано.

Германия и Франция се противопоставиха на декларацията на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия от 19 юли за запазване на ограничителните мерки поне до края на годината. Беше постигнат компромис за забрана на продажбите на техните местни пазари, като същевременно се запазят транзитните маршрути отворени за преминаване на украинско зърно през техните територии. Тревогата е, че украинският внос сваля цените на вътрешните пазари и намалява печалбите на местните производители.

ЕС увеличи вноса на украинско зърно след руската инвазия, за да увеличи приходите за Киев. Но страните от ЕС по границата на глобалната селскостопанска сила започнаха да забраняват вноса, след като техните фермери протестираха, че пренасищането с украинско зърно натиска цените надолу.

Всяко удължаване на ограничителните мерки би било „абсолютно неприемливо и откровено антиевропейско“, каза украинският президент Володимир Зеленски. Западът се стреми да осигури нови експортни маршрути за Украйна, тъй като Русия се оттегли от черноморската сделка за зърно.

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, трябваше да изясни, че всяко удължаване е „невъзможно“, каза германският министър на земеделието Джем Оздемир. Но еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски, който е от Полша, каза на пресконференция днес в Брюксел, че това е работа на Съвета (министрите), и след като между тях няма единодушие, Еврокомисията не може да налага решение.

Вътрешнополитическите спорове в Полша преди изборите по-късно тази година не трябва да се разиграват "на гърба на Украйна", настоя Оздемир.

Министърът на земеделието на Франция Марк Фено заяви, че "не може да има едностранни мерки, никакви индивидуални авантюри, само колективен отговор на предизвикателството за дестабилизиране на пазарите".

Брюксел работи "много интензивно" с петте държави-членки на ЕС и Украйна, за да се опита да намери решение, каза говорител на комисията. „Тези мерки са целеви и временни. Те бяха въведени за много специфична ситуация на логистични затруднения и улесняване на търговията, която се случваше в тези граничещи страни“, каза говорителката Мириам Гарсия Ферер. /БГНЕС

Ключови думи:

Украйна, зърно

Още по темата