Медия без
политическа реклама

КЗП започва масови проверки във фирмите за бързи кредити

Предварителен анализ и множество сигнали показали сериозни нарушения срещу интересите на потребителите

02 Юни 2023
Илияна Димитрова

Проверки в цялата страна на фирмите за бързи кредити започва Комисията за защита на потребителите, обяви днес служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Небанковите финансови институции ще се проверяват дали не нарушават правата на потребителите по сключените договори за заеми с нелоялни и незаконни практики.

Комисията вече е извършила предварителен преглед на договорите и счетоводните документи на компаниите за бързи кредити, опериращи у нас, и е установила сериозни нарушения, които изкривяват пазара, уточняват от Министерството на икономиката. Сега инспекторите на КЗП ще влязат и в офисите на компаниите.

Повод за проверките са и множество сигнали за неясни или объркващи условия в договорите и подвеждаща информация, което е нарушение на Закона за защита на потребителите. Преди години бе правен опит проблемът да се реши чрез нов закон. Експертният анализ обаче показва, че в основата на проблема са липсата на контрол и превенция. За разлика от търговските банки, фирмите за бързи кредити не са под надзора на БНБ.

Компаниите са били оставени да залагат нерегламентирани клаузи в договорите си, с които потребителите са се обвързвали, посочват от МИИ. Сега целта на проверките е отстраняване на всички подобни незаконни практики, за да бъдат правата на клиентите максимално защитени. От министерството обещават да подобрят информираността и гаранциите за потребителите на бързи кредити.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?