Медия без
политическа реклама

Агроминистърът откри ливадни пеперуди по украинския слънчоглед

Служебният кабинет все така се чуди защо цените на храните не спират да се качват

03 Май 2023Обновена
Министър Явор Гечев се затрудни да обясни пред депутатите логиката в действията на служебния кабинет, засягащи невралгичната тема за цените на храните.
Илияна Димитрова
Министър Явор Гечев се затрудни да обясни пред депутатите логиката в действията на служебния кабинет, засягащи невралгичната тема за цените на храните.

Опитите на служебната власт да оправдае войната си срещу вноса на храни от Украйна стават все по-нелепи. Привикан в Народното събрание да разясни ситуацията със забраната на 27 стоки, вкарани в "черния списък", ресорният министър Явор Гечев призна, че внушенията за радиация, пестициди и други страшни неща са безпочвени и въпреки засилените проверки досега България не е хванала нито една опасна пратка жито, слънчоглед, яйца или прочее внос от Украйна. Той информира депутатите, че още миналата година в складове в Силистренско и Добричко били открити "вредители" - ливадни пеперуди.  Кой знае защо обаче в европейската система за известяване за опасни и проблеми храни такъв сигнал от България не фигурира. Не стана ясно и дали вредителите са "вносни" или пеперудата е тръгнала към складовете от родните слънчогледови полета.    

Два часа депутатите разпитваха земеделския министър за вноса от Украйна и за цените на храните. Гечев се оплете в противоречиви отговори, от които се разбра, че правителството просто е преписало от Полша, Унгария и Словакия забранителния списък с 27 стоки от Украйна, повечето от които всъщност влизат у нас в такива минимални количества (например пресни плодове и дори жито), че по никакъв начин не могат да повлияят на пазара. 

Разбра се още, че противно на твърденията на някои агробизнесмени и политици България няма как да е залята от "некачествени" или "опасни" и стоки от Украйна - най-малкото защото Румъния е "първата цедка" за тях, а контролът на властите на север от Дунав е отличен. 

Служебният министър така и не успя да обясни на каква информация е стъпило правителството, въвеждайки ембаргото. Само заяви: "Анализи са правени и ще се правят". 

Гечев призна също, че кабинетът няма идея защо при падащи цени  на житото и нулева ставка на ДДС хлябът в магазините не поевтинява. Той констатира, че същите аномалии се наблюдават и при други стоки, и за пореден път обяви, че готви наредба за проследяване на храните, което може да помогне за разрешаване на пазарните загадки. 

Министърът посочи, че в момента Русия подбива цените, печели големите търгове и това затруднява и българските, и  украинските, и другите земеделски производители в Черноморския регион да реализират продукцията си.

А защо обещаните компенсации от ЕС за България заради ниските цени на житото, царевицата и слънчогледа са намалени от 16.7 на 10 млн. евро? И на този депутатски въпрос Гечев се затрудни да отговори, но подчерта, че София ще настоява за повече пари. 

На днешното си заседание служебният кабинет взе решение да отмени забраната за украинските храни. Това е условието на ЕК страната ни да получи обещаните компенсации.

И децата вече чуха, че потоп от евтини украински храни залива Източна Европа и заплашва да удави местните фермери.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата