Медия без
политическа реклама

Фургоните разгневиха хората от наводнените села в Карловско

Служебният земеделски министър най-после призна за незаконна сеч в района

24 Септ. 2022Обновена
БГНЕС

Плановете за поставянето на фургоните извън наводнените села в Карловско разгневиха хората там останали без подслон, съобщава Нова тв. Домакинствата, които загубиха домовете си и трябваше да бъдат настанени във фургони, масово се отказват от тях. Причината е, че те няма да бъдат поставяни в дворовете на къщите им, а извън населените места, предаде Нова тв.

„Искат да сложат фургоните на края на селото и да ни обединят като един катун. Искаме това, което са казали кметовете на общините, да го направят. Първо ни обясниха ни, че фургоните ще бъдат поставени по места, където живеем”, посочи жител на Каравелово. Местните са притеснени, че ако не бъдат близо до домовете си, може да се стигне до набези.

По информация на БНТ 46 семейства от пострадалите в Богдан, Каравелово и Слатина искат да бъдат настанени от община Карлово във фургони. Окончателният брой на семействата ще стане ясен до 28 септември. До края на септември кметовете на селата трябва да посочат терените и предварителната подготовка за монтиране на жилищните контейнери. Те ще бъдат оборудвани с всичко необходимо - легла, завивки, шкафове и котлони и конвектори за отопление. Настаняването се очаква да стане в периода от 3-ти до 7-ми октомври.

Зрее и още едно напрежение - хората недоволстват, че половината от домовете им са без питейна вода. Оказва се, че отнесените водопроводи не могат да бъдат възстановени, тъй като ВиК - Пловдив нямало достатъчно работници. Електричеството в трите села е напълно възстановено, но остава проблемът с водата. Според специалисти от кризисния щаб ще трябва да бъдат изградени нови 8 км водопровод, като финансирането ще бъде осигурено от доброволни помощи. Природозащитници предлагат вариант с изграждане на временни тръби.

В Каравелово инфраструктурата още не е възстановена, големи багери и тежки машини се опитват да прокарат трасета, за да възстановят улиците. Повечето къщи остават необитаеми. До 30 септември ще стане ясно и колко къщи ще трябва да бъдат съборени. Там има проблем с химическите тоалетни с липсата им за 138 наводнени къщи. Местни жители очакват дарение от Великобритания, за да могат да се раздадат няколко броя подвижни тоалетни на възрастни и болни хора, информира news.bg от свои източници. Химическите тоалетни в селото сега са само 5-6, недостатъчни, разпределени непропорционално - човек трябва да върви над 300 м, за да отиде до тоалетната. Възрастна баба - как да стигне в непроходимото село до там и да се върне, питат местни жители.

Обследването на къщите в Богдан установи, че две от тях трябва да бъдат съборени, а шест - спешно укрепени. За техния ремонт парите ще бъдат осигурени от държавата.

 

ТЕПЪРВА ЩЕ НИЩЯТ ДАЛИ ИЗСЕЧЕНИТЕ ДЪРВЕТА СА БИЛИ ИЗСЪХНАЛИ

Междувременно служебният аграрен министър Явор Гечев призна, че са открити нарушения при извършването на сечта в гората над Богдан, което експерти смятат, че е една от причините за наводненията. "Хванати са редица несъответствия по отношение на непочистени сечища, неправилно съхранение временно на дървесина дори по отношение на интензивността на сечищата. Един компонент още не ни е известен - болестите, заради които е извършена сеч", каза Явор Гечев.

Явно в случая става въпрос дали не са били сечени не само поразени от болести и изсъхнали дървета в горите над наводнените села.

дни след наводненията в Карлово, Каравелово, Богдан, Слатина и Войнягово пострадалите семейства започват да получават еднократна помощ за неотложни нужди от 375 лв.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата