Медия без
политическа реклама

Агроминистърът маха частния събирач на милиони от „златната локва"

Държавно предприятие ще събира от МПС-тата таксите за дезинфекция на ГКПП "Кап. Андреево"

10 Яну. 2023
"Златна локва", която от години носи милионни печалби на скромна малка фирма.
архив
"Златна локва", която от години носи милионни печалби на скромна малка фирма.

"Държавата си връща контрола над „златния гьол", обяви министърът на земеделието Явор Гечев. 

Става дума за  "брадата" история, започнала преди повече от десет години, когато Агенцията по храните предаде на частна фирма правото да събира таксите за дезинфекция на автомобилите, влизащи в България от Турция.  Само на пункта "Капитан Андреево" постъпленията от такса "обеззаразяване" са милиони годишно. Подобни частни "златни локви" бяха направени и на ГКПП "Лесово" и "Малко Търново". Така и не стана ясно защо тази дейност не се върши от БАБХ и нейните инспектори, чиято работа е тъкмо санитарният контрол.

От 2013 г. насам тази "концесия" постоянно е обект на критики и скандали, но досега нямаше сила, която да я развали. През 2014 г. договорът с "Пи Еф Си" дори бе бетониран за 10 години с анекс, който изтича през март 2023 г. Именно заради изтичането на срока сега служебният министър съобщава, че "се прекратява договорът с фирмата, която извършваше дезинфекция на ГКПП „Капитан Андреево". Гечев обясни, че днес е наредил на частното дружество да бъде изпратено двумесечно предизвестие за край на партньорството, защото противното би означавало автоматично продължаване на контракта. 

Министърът на земеделието каза още, че занапред дезинфекцията на автомобилите на границата с Турция ще бъде поверена на държавно предприятие. За него ще отговарят "съвместно няколко институции и министерства, които имат отношение по темата, като целта е държавата да управлява процеса, а не да оставяме БАБХ сама", посочи Гечев. От думите му се подразбра, че идеята е да се създадена поредна държавна фирма. Всъщност най-логично е дейността да бъде поета от инспекторите на агенция по храните. Явор Гечев, който е министър от квотата на БСП, подчерта, че имал пълната подкрепа на президента Радев за реформите.

 

 

 През 2013 г. скандалът със "златната локва" и такса "дезинфекция", събирана от автомобилите на границата с Турция, разтърси България, "взе главата" на тогавашния шеф на агенцията по храните и влезе в прокуратурата.


 

 

Новото ръководство на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще преразгледа договора с частната фирма, която извършва дезинфекцията на влизащите от Турция превозни средства вместо това да прави самата агенция.

 

 

 

Националната агенция за приходите още няма достъп до рекордната касова наличност на фирма "Пи. еф. си" ЕООД, стопанисваща скандалната "Златна локва" на ГКПП "Капитан Андреево".

Източник: 

Още по темата