Медия без
политическа реклама

Агроминистърът: Договорът за златната локва ще бъде преразгледан

07 Юни 2021
Христо Бозуков
Илияна Кирилова
Христо Бозуков

Новото ръководство на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще преразгледа договора с частната фирма, която извършва дезинфекцията на влизащите от Турция превозни средства вместо това да прави самата агенция. Това съобщи по БНР министърът на земеделието проф. Христо Бозуков. 

Както стана известно през уикенда проверка на НАП установи, че половината от касовите апарати на "Пи. Еф. Си." на пунктовете "Капитан Андреево", "Лесово" и "Малко Търново", не са свързани към сървърите на приходната агенция и не отчитат приходите от събраните такси. "Заради неработещите касови апарати в бюджета не са внесени над 10 милиона лева", посочи шефът на НАП Румен Спецов и обяви, че започва проверка дали става дума за умишлено укриване на оборот. Дейността по обеззаразяването на превозните средства на границата с Турция вече седма година е отдадена на "Пи. Еф. Си.", за което фирмата получава завидната комисиона от 20% от събираната такса от 5 лв. Схемата дори стана популярна като "златната локва" на границата с Турция.

Служебният министър на земеделието Христо Бозуков обяви, че БАХБ е сключил още доста такива "съмнителни договори". „Сега с влизането на новия директор ще имаме достъп до цялата информация в Българската агенция по безопасност на храните и ще излязат много интересни неща, не само по този случай“, каза той. По думите му много от дейностите, които БАБХ трябва да изпълнява, са прехвърлени на частни фирми под предлог, че няма достатъчно капацитет и средства, а всъщност договорите показват, че са сключени за много сериозни суми.

Земеделският министър коментира и проверката в "Напоителни системи", която още в края на май бе възложена на дирекция „Вътрешен одит“ в министерството. "По първична информация изготвеният доклад доказва, че с вътрешен одит няма как да се постигне контрол", каза Бозуков. Той посочи, че има скорошен доклад и на Сметната палата за „Напоителни системи“, който не е предоставен на министъра като принципал на дружеството. „Предполагам там има доста критични забележки, особено върху обществените поръчки. Освен това аз имам вече и доста сериозна информация за нарушения, които са извършвани в „Напоителни системи“. Най-дребният – извършен е ремонт на автомобил, който е собственост на майката на директора на „Напоителни системи“, за около 2800 лева, за сметка на предприятието“, каза Бозуков. Той посочи, че дружеството има и несъбрани от години задължения за около 4 милиона лева, издадени на база на съдебни решения. 

Бозуков заяви, че с юристите в министерството се обсъждат кадрови промени и в "Напоителни системи".

Тепърва предстоят проверки в ДФ „Земеделие“. По думите на служебния министър там проблемът е най-тежък и най-сериозен. „Там трябва да се влезе с независим одит. Там има затлачени неща от години", коментира Бозуков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата