Медия без
политическа реклама

НАП: Нямаме достъп до милионите от "Златната локва"

Агенцията по храните продължава с нелепите обяснения за фирмата - касичка, която събира такса "дезинфекция" на границата

31 Авг. 2021
Екипът на Мая Манолова, който отиде на "Капитан Андреево" в началото на юли, бе посрещнат враждебно от служители на частния паркинг. Тогава депутатката се закани, че Комисията по ревизията ще се заеме с проверка на договорите за частни дейности, извършвани на граничния пункт.
Фейсбук на Мая Манолова
Екипът на Мая Манолова, който отиде на "Капитан Андреево" в началото на юли, бе посрещнат враждебно от служители на частния паркинг. Тогава депутатката се закани, че Комисията по ревизията ще се заеме с проверка на договорите за частни дейности, извършвани на граничния пункт.

Националната агенция за приходите още няма достъп до рекордната касова наличност на фирма "Пи.еф.си" ЕООД, стопанисваща скандалната "Златна локва" на ГКПП "Капитан Андреево". Фирмата от години прибира такси от дезинфекция на преминаващите автомобили без никаква процедура по ЗОП и при скандални условия. При започналите проверки за отчитаните наличности НАП установи, че фирмата държи на хартия като налични в каса 32 млн. лв., но сега се оказва, че не може да ги  предостави.

Това се разбра на днешното заседание на парламентарната комисия по ревизия в НС. На заседанието са поканени представители на редица институции с отношение към започналите проверки, на заседанието на комисията присъства и финансовият министър Асен Василев.

"Искаме да преброим тази наличност с броячни машини, но явно цяла София ще ги събира тези пари. Не ни ги предоставиха", коментира зам.директорът на НАП Георги Димов. Той обясни, че при започналата ревизия в дружеството са открити редица нарушения, наложени са съответните обезпечителни мерки, а НАП изземва всяка заработена за сметка на дружеството сума. "Имаме готовност да предприемем мерки по два закона - за корпоративното подоходно облагане и за ДДС, но няма да споменавам конкретните техники", допълни Димов. 

Българската агенция по безопасност на храните е нарушила Закона за обществените поръчки, предоставяйки тази дейност на частна фирма без никаква процедура, заяви пред депутатите и финансовият министър Асен Василев. От агенцията твърдят, че фирмата само събира държавна такса вместо държавата и на практика извършва безвъзмездна дейност, което изключва възможността за провеждане на обществена поръчка. "В договора има клауза, според която освен държавните такси на МС фирмата събира и такса обслужване 1 или 2 лв. на колите и 10 лв.на тирове. Тоест не говорим за безвъзмедна услуга и ЗОП е приложим", категоричен бе Василев. Той препоръча на земеделското министерство и БАБХ да изискат становище от Агенцията за обществени поръчки и да преценят какво да предприемат допълнително. Василев бе категоричен и че таксата обслужване е прекалено голяма на фона на събираната държавна такса за децинфекция. Финансовият министър разкри и че във фирмата, стопанисваща локвата, за пръв път се извършва ревизия. Ще си проверим служителите, тези обяснения ни се дават от експертите, коментираха сконфузено от екипа на земеделското министерство. Оттам продължават да не виждат проблеми с локвата извън нарушения на трудовото законодателство за вида на договорите на служителите на фирмата. 

Темата за "Златната локва" влезе в дневния ред на комисията след получени сигнали от водачи на автомобили и разследване на Антикорупционния фонд. Серия от питания внесе и Мая Манолова, която през юли посети на място на ГКПП "Капитан Андреево" и установи, че освен "локва" за дезинфекция там работи и лаборатория за проверка на вносните храни на същата фирма, както и частен паркинг. Тогава тя съобщи, че за преминаването през обеззаразителната процедура леките коли плащат по 5 лева,  а тировете - по 20 лв., при това се плаща единствено в брой, не и с банкова карта. 

По време на парламентарния контрол миналата седмица, когато по темата за "златния гьол"  бе изслушан служебният агроминистър Христо Бозуков, Мая Манолова описа ситуацията така:

„Като се има предвид големият трафик,  простата сметка показва, че преминаващите годишно около 1400 тира и хиляди леки коли генерират приходи на частната фирма, стопанисваща „златния гьол" при ГКПП „Капитан Андреево", в размер на 10-15 млн. лева. 

По отношение на лабораторията за контрол на качеството на плодовете и зеленчуците, които влизат в България от трети страни, се оказва, че се проверяват 450-500 камиона дневно. Според евродирективата би следвало да се проверяват 10 % от преминаващите товарни автомобили, но се проверяват много повече. Цената е 350 лв. без ДДС за лабораторно изследване и 500 лв. допълнително за разтоварване на автомобил. Това ни обясни служителка на самата лаборатория. От тази дейност фирмата генерира около 15-20 млн. лв. приходи", разказа председателката на Комисията по ревизията. 

Идеята за частен контрол на граничния стокопоток бе на Мирослав Найденов, министър на земеделието в първия кабинет на Бойко Борисов. Договорът за стопанисване на "златната локва" бе подписан през 2013 г. Оттогава собствениците и управителите на фирмата се смениха няколко пъти, а серия министри се заричаха да прекратят или поне да ревизират странната практика на границата. Вече повече от 10 години обаче частната касичка на "златната локва"  все така си работи безотказно.

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон