Медия без
политическа реклама

Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата

Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция"

Това представлява пунктът за дезинфекция, прочул се като "златната локва".
Това представлява пунктът за дезинфекция, прочул се като "златната локва".

ГКПП "Капитан Андреево", наричан "първа частна граница", продължава да произвежда скандали. И да поглъща бюджетни милиони.

В последните си дни правителството "Денков" реши да "откупи" срещу 10 млн. лева частната лаборатория на "Евролаб 2011", която контролираше вноса на плодове и зеленчуци. В първите си дни служебният кабинет на Димитър Главчев е взел подобно решение - малката фирма "Пи.Еф.Си.", която от 2013 г. натрупа огромни печалби от "златната локва" - пръскането за дезинфекция на влизащите от Турция превозни средства, ще получи 12 млн. лева компенсация.

Оказа се, че на 22 април министрите са  приели тихомълком постановление за отпускане на внушителната сума. Апокрифното постановление (за него нямаше и дума в огласените решения на правителството от този ден), излезе в петъчния брой на Държавен вестник.

В него пише, че МС "одобрява допълнителни разходи в размер 12 000 000 лв. за извънсъдебно споразумение за прекратяване на Договор № 9 от 12 март 2013 г. за възлагане от Българската агенция по безопасност на храните на извършване на дейността по извършване на дезинфекция на влизащите в страната превозни средства от Турция на частна фирма и поемане на дейността от държавата". Обосновка липсва.

В случая с "Евролаб" има разваляне на договори и фирмата на това основание води дела. Загадка е обаче защо се налага извънсъдебно споразумяване с "Пи.Еф.Си." - стопанина на "златната локва" - при положение, че още в началото на 2023 г. тогавашният служебен кабинет обяви, че договорът с тази фирма изтича през март и няма да бъде подновен или удължен. Още по-озадачаваща е "цената" на извънсъдебното споразумение - 12 млн. лева е огромна сума. 

Дезинфекцията на автомобилите, пристигащи у нас от Турция, е прекратена със заповед на министъра на земеделието от 13 март, съобщи Българската агенция по безопасност на храните.

"Печатница за пари"

"Пи.Еф.Си." извършва дейност, която по закон трябва да се изпълнява от Агенцията по храните (БАБХ) и по-конкретно от ветеринарни лекари.

Трафикът от Турция се прекарва през пръскалки с препарати на самия граничен пункт. За услугата частният бирник взима по 5 лева от всяка лека кола и по 10 от камиони и автобуси. В сумата е включена държавна такса за превантивно третиране, която е предвидена в тарифата на БАБХ, и 20% комисион за "Пи.Еф.Си.", който никъде не е регламентиран. 

Фирмата беше "назначена" без конкурс при първия кабинет на Бойко Борисов. По подобна схема и други важни контролни дейности - като прочулата се лаборатория на "Евролаб", товаро-разтоварването на тировете с плодове, зеленчуци, месо и т.н..(понякога и скрити наркотици), се оказаха в ръцете на бизнесмени, свързвани с кръга Таки-Къро-Ами (Христофорос Аманатидис, Красимир Каменов и Размиг Чакърян). През май 2023 г. пребиваващият в Южна Африка Къро бе убит. Тогава Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи, коментира: „Красимир Каменов-Къро е един от наследниците на структурите на ВИС, който продължаваше да контролира чрез легални фирми част от паркингите и тържищата в София. Той беше съдружник с други представители на ВИС за т.нар. „Златен гьол”. Това говори не просто за бизнес интереси, а за сфери на влияние... Да контролираш „златния гьол” в продължение на години, е политически гарантирано. 

За първи път през 2021-2022 г. бяха направени опити държавата да си върне контрола върху един от най-големите в света сухоземни гранични пуктове.  

Проверки и ревизии на НАП и на Агенцията за финансова инспекция откриха десетки нарушения на стопанина на "локвата". Оказа се, че касовите апарати на фирмата, която повече от 10 години събира милиони от такса "дезинфекция" и си начислява 20% комисион, не са били свързани с НАП, което навява съмнения за криене на обороти и ощетяване на държавата.  

През юни 2021 НАП, съобщи, че има разминаване с 32  млн. лева между декларираните и реалните касови наличности на фирмата. 

През януари 2023 тогавашният МВР шеф Иван Демерджиев обяви, че започва разследване на цялата афера със "златния гьол" или "златна локва" на границата, вкл. и данните за данъчни нарушения и измами.

През май 2023  Агенцията за финансова инспекция (АДФИ) потвърди - има тежки нарушения, над 130 000 камиона липсват в отчетите на частния събирач на "такса дезинфекция", държавата е ощетена с много милиони и всичко се е случвало с действия и бездействия на институциите. 

Още през 2019 г. Антикорупционният фонд направи разследване за "златната локва" и сезира прокуратурата. Нищо не последва.

От 12-ти март 2013, когато Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) подписва договор за ветеринарномедицински контрол по границата с Република Ту...

 

12 млн. лева - за какво?

През януари 2023 г. тогавашният служебен агроминистър Явор Гечев (БСП) съобщи, че договорът на частната фирма, която събира милиони на ГКПП "Капитан Андреево" за дезинфекция, изтича скоро и няма да бъде подновен. На 14 март 23 г. Гечев обяви, първо, че договорът на "Пи.Еф.Си." е изтекъл, второ, че тъй като в момента няма опасни болести в южната съседка, дезинфекцията се отменя, и трето, че ще прави държавна фирма, която ще обезаразява при нужда.   

Но тогава защо сега кабинетът "Главчев" говори за "прекратяване" на уж изтеклия договор? 

Според Иван Христанов, зам.-министър на земеделието в кабинета "Петков", още навремето в договора са били заложени клаузи капани, които сега щракат.

Една от тези клаузи е, че когато в Турция няма епидемии и дезинфекция не се прави, тези периоди се изключват от срока на договора. Така всъщност се оказва, че договорът не е изтекъл през март 2023 г., както твърдеше Явор Гечев. И че като е пристъпило към разваляне на договора, правителството е активирало другата клауза капан - че при предсрочно прекратяване държавата дължи компенсация на фирмата за направените инвестиции, при това в двоен размер. 

Явно сега "Пи.Еф.Си." се е възползвала от услужливо сервираните й възможности да поиска и да получи щедро "обезщетение", че се разделя със "златната локва".  

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?