Медия без
политическа реклама

Милиони са потънали в "златната локва" на границата с Турция

Над 130 000 камиона липсват в отчетите на частния събирач на "такса дезинфекция"

Снимка: Архив

10 години след началото на аферата "Златната локва" Агенцията за финансова инспекция (АДФИ) потвърди -  има тежки нарушения, а държавата е ощетена с много милиони и всичко се е случвало с действия и бездействия на институциите.

Става дума за прословутия договор, подписан през 2013 г., с който дезинфекцията на влизащите от Турция у нас камиони и коли, както и събирането на таксите за тази услуга, бяха прехвърлени на частна фирма. Страни по сделката са Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) - възложител, и изпълнителят "Пи Еф Си", фирма, създадена малко преди подписването на контракта.  По онова време собственик на частното ЕООД е Лидия Любенова, балдъза на сенчестия бизнесмен Красимир Каменов-Къро, емигрирал в Южна Африка (същият, който преди дни бе обявен за издирване от Интерпол по искане на българските власти по подозрения за убийство, заплаха за убийство и изнудване). 

 През 2013 г. скандалът със "златната локва" и такса "дезинфекция", събирана от автомобилите на границата с Турция, разтърси България, "взе главата" на тогавашния шеф на агенцията по храните и влезе в прокуратурата.

След пореден скандал около приватизацията на дейности, свързани с граничния контрол, които би трябвало да се вършат от ветеринарни инспектори, миналата година АДФИ бе натоварена да провери как е изпълняван договорът за обеззаразяване на МПС-тата.

Най-сериозното нарушение, открито от държавните ревизори, е свързано с отчитането на приходите от такса "дезинфекция". Според АДФИ има голямо разминаване между броя на отчетените от частната фирма третирани и таксувани камиони и данните на Агенция "Митници" за трафика. "Подадените от изпълнителя превозни средства са със 137 858 по-малко, което се равнява на около 2.7 млн. лева такси", обясняват ревизорите. Несъответствията в данните водят към извода, че има "преднамерено невярно и неточно представяне на факти, което представлява „индикатор за измама“.

Справка, представена от бившия агроминистър Иван Иванов в Народното събрание, показва че оборотите от такса "дезинфекция" само в периода 1 януари 2021 - 31 май 2022 г. са били близо 10 млн. лева. 

Антикорупционният фонд съобщи, че е сезирал прокуратурата за аферата "Златната локва".

Метафората "Златна локва" се асоциира с ГКПП "Кап. Андреево", но всъщност локвите  са три - през годините обеззаразяване е правено и на пунктовете "Лесово" и "Малко Търново". Абсурдното е, че третият пункт не фигурира никъде в договорите между "Пи Еф Си" и БАБХ, но въпреки това частното дружество  е събирало и там "данък дезинфекция".

Сделката е била порочна още в зародиша си, става ясно от доклада на АДФИ.  БАБХ не е имала никакво право да прехвърля тази дейност на фирма - такава опция в Закона за ветеринарната дейност (ЗВД) изобщо няма. Напротив, в закона изрично е записано, че това е работа на официален държавен ветеринарен лекар. 

Ревизорите са установили също, че БАБХ и по-точно областните дирекции в Хасково, Ямбол и Бургас, са плащали разходи за вода и ток за "локвите", които частният събирач на таксите не е възстановявал.   

Агенцията по храните е подписала калпав договор и анекси, които не уреждат ясно отношенията между възложител и изпълнител, вкл. и контрола върху дейността и приходите на частното дружество. "Не са детайлизиран обемът и видът на информация, който следва да разменят страните в процеса на изпълнение на дейностите", посочват финансовите инспектори.

ПРОБИВ

По казуса "златната локва" през годините периодично избухваха скандали - заради съмнения за корупция. Още през 2013 г. избухна напрежение по темата, което "взе главата" на тогавашния шеф на агенцията по храните, а договорът влезе в прокуратурата. Но частната фирма продължи да събира милионите за дезинфекция. 

Правителството на Кирил Петков направи първите сериозни стъпки контролът над трафика по границата с Турция да се върне в ръцете на държавната Агенция за безопасност на храните, но не му стигна времето да доведе нещата докрай. Междувременно НАП установи куп нарушения на фирмата със златните локви - вкл. че част от касовите й апарати не са свързани с приходната агенция и че има разминавания  между отчетеното на фискалното устройство и парите в "чекмеджето".

 

Националната агенция за приходите още няма достъп до рекордната касова наличност на фирма "Пи. еф. си" ЕООД, стопанисваща скандалната "Златна локва" на ГКПП "Капитан Андреево".

През март служебният ресорен министър Явор Гечев обяви, че временно закрива пунктовете за обеззаразяване на автомобилите, тъй като "епизоотичната обстановка" в Турция е спокойна и няма риск да бъдат вкарани у нас някакви опасни зарази по животните. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата