Медия без
политическа реклама

Локвата на границата с Турция позлати малка фирма с 27 млн. лв.

Аферата със събирането на таксите за дезинфекция влезе в прокуратурата

14 Ноем. 2019
архив

Антикорупционният фонд съобщи, че е сезирал прокуратурата за аферата "Златната локва". Става дума за продължаваща вече седма година схема, по която държавна институция подарява милиони на малка частна фирма, за да извършва вместо нея дезинфекция на влизащите от Турция превозни средства. По изчисления на разследващата журналистка Генка Шикерова фирмата е спечелила до момента 27 милиона лева.

"Това е да те назначат за бизнесмен. Да си създадеш фирма и седмица по-късно да ти дадат договор с държавата. Само на теб. За дейност, която по закон, е работа на държавата. Действието се развива в последния ден от първия кабинет Борисов. Следи няма. Сега, когато се връщате с евтин прах и лекарства от пазара в Одрин и оставите 5 лева за Локвата, знайте, че от другата страна вече са с 27 милиона напред. Когато колят прасетата и козите и ги заравят по полетата, си припомнете и онези, с инсинераторите. На тях им дадоха 60 млн. лв. Ей, така, защото са успешни, млади хора. В държавата на свободата на словото от БАБХ информация и интервюта не дават. Дават пари на когото трябва. И мълчат.
Междувременно Йордан Войнов, който преди шест години беше отстранен като директор на БАБХ точно заради скандалния договор, от няколко седмици е и.д. директор на ОДБХ София-област. И към този момент, според Търговския регистър той е едноличен собственик на фирма за производство и търговия на храни; кланица и месопреработка; ресторантьорство (…) в Самоков и съдружник в друга фирма с подобна дейност. Контролира сам себе си.", това допълни към разследването си за Антикорупционния фонд в профила си във Фейсбук Генка Шикерова.

В две свои статии  в. "Сега" също разказа за "златния гьол", който от 2013 г. насам е даден на своеобразна концесия от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на "Пи.Еф.Си." ЕООД. Схемата действа на три ГКПП-та - Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново. Служители на "Пи.Еф.Си." събират такси за обеззаразяване от всяко влизащо МПС - по 4 лева от лек автомобил, по 10 лева - от микробуси и леки камиони, като добавят и процент за "обслужване", т.е. комисиона за това, че вършат работата на БАБХ. Така например всяка лека кола плаща по 5 лева - 4 лева са държавната такса за дезинфекция, 1 лев е за "Пи.Еф.Си." Това прави 20%, което е завидна комисиона.

БАБХ и "Пи.Еф.Си." подписват договор през март 2013 г., който уж е за 5 години, но очевидно действа и до днес - независимо от смените на върха в БАБХ. Агенцията отказа да отговори на въпросите на "Сега" защо частната фирма продължава дейността си, имало ли е нова процедура за избор, подписан ли е анекс и защо изобщо се налага ветеринарният контрол да се прехвърля на външен изпълнител. БАБХ отказа да обясни къде и как са регламентирани комисионите на частния й партньор. През всичките години "операторът" на локвата има многомилионни приходи и съвсем скромни разходи. За 2018 г. например той  е отчел постъпления от над 10 млн. лева, разходите му са едва 782 хил. лева, а печалбата след данъци надхвърля 8.7 млн. лева.

"Според действащата нормативна уредба провеждането на профилактична дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства се извършва от официални ветеринарни лекари, които са държавни служители, и то само на БАБХ. Няма законово предвидена възможност тази дейност да се предостави чрез възлагане на други лица. Нито в Закона за държавните такси, нито в Закона за БАБХ е предвидена възможност частни дружества да събират държавни такси", коментират Генка Шикерова и Антикорупционият фонд, които от месеци работят по казуса.

Също като в. "Сега" и те са ударили на камък - държавната агенция отказва всякаква информация, тайна е дори договорът от 2013 г. Не помага и делото, което разследващият екип е завел срещу БАБХ по Закона за достъп до обществена информация. Въпреки че през май съдът излиза с решение, че договорът за "златната локва" не може да е таен, чиновниците продължават да мълчат. Едва в средата на ноември БАБХ съобщава, че е "стартирала процедура по изпълнение на съдебното решение".

Освен в прокуратурата Антикорупционният фонд е подал сигнал и до Агенцията за държавна финансова инспекция.

 

МЕТАМОРФОЗИ 

Първият собственик на "Пи.Еф.Си." - Лидия Любенова, е роднина на известния в криминалните среди Красимир Каменов-Къро. След подписването на договора с БАБХ дружеството два пъти сменя притежателя си. От август 2019-а то е на Атанас Едрев, бивш собственик на фирма за охрана и детективска дейност. Управителят на фирмата, Борислав Георгиев Кареве търговец на игрално оборудване и бивш съдружник на Димитър Тодоров Баджаков, арестуван за трафик на цигари и споменаван в медиите във връзка с друга криминална дейност, разкрива разследването на Антикорупционния фонд и Генка Шикерова.  

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?