facebook
twitter

Първа страница

Частна фирма шеста година събира такса "локва" по границата с Турция

Държавната агенция по храните плаща милиони на посредника, който я замества в дезинфекцията на автомобилите
5 268
На този фискален бон ясно се вижда, че от всеки пет лева за обеззаразяване на лек автомобил частната фирма взима левче (20%).

 През 2013 г. скандалът със "златната локва" и такса "дезинфекция", събирана от автомобилите на границата с Турция, разтърси България, "взе главата" на тогавашния шеф на агенцията по храните и влезе в прокуратурата. Оказва се, че 6 години по-късно "златният гьол" продължава да работи с пълна пара - всяко влизащо от Турция МПС минава за обеззаразяване през пръскалката, като плаща за "услугата". Леките коли например дават по 5 лева, а камионите и автобусите - в пъти повече. Таксата е държавна и би трябвало да се администрира от БАБХ, но на практика се събира от частна фирма, която получава за това комисиона. Фирмата посредник е същата като през 2013 г. - "Пи. Еф. Си." ЕООД. Събирането на пари за дезинфекция е единствената дейност на дружеството, което според собствения му финансов отчет разполага с  две машини за по 1000 лева и с 38 души персонал. Срещу тези скромни активи стои впечатляващ бизнес модел - приходите на дребното ЕООД за 2018 г. са 10 млн. лева, а печалбата му след облагане надхвърля 8 млн. лева. 

 "Златният гьол" отново клокочи. Корупция при ГЕРБ? Моля ви се, няма такова нещо", коментира гневно във Фейсбук Виктор Лилов, който преди дни бил таксуван с 5 лева на влизане в България през ГКПП "Капитан Андреево". Той припомня, че през 2013 г. БАБХ със странна процедура повери събирането на таксите за дезинфекция на "Пи. Еф. Си.“ и че по онова време собственик на частната фирма бе Лидия Любенова, балдъза на сенчестия бизнесмен Красимир Каменов-Къро, емигрирал в Южна Африка. Сега собственикът е друго лице, но печатницата за пари работи все така безотказно. "Пи. Еф. Си." впрочем е получила концесия за събирането на такса "локва" и на други две ГКПП-та на браздата с Турция - при Лесово и при Малко Търново, показа проверка на "Сега".

Не е ясно защо БАБХ е опряла до частна фирма - при положение че на границата с Турция така или иначе има пунктове за ветеринарен контрол със служители на самата БАБХ. Не е ясно и защо посредникът получава такива щедри комисиони - например от 5-те лева, които леките коли плащат, 4 лева са държавната такса за обеззаразянето, а 1 лев остава за събирача "Пи. Еф. Си.", чиято основна задача е да държи локвата в готовност за пръскане на автомобилите и да я зарежда с препарати. При тези скромни разходи не е чудно, че дружеството се радва на космическа рентабилност - от всеки 1 лев приходи печалбата му е 0.84 лева.

Миналия четвъртък в. "Сега" изпрати на БАБХ няколко въпроса, свързани с таксуването на входящия автотрафик от Турция и с приходите, разходите и комисионите на фирмата посредник. Оттам обещаха да отговорят "възможно най-скоро". 

ТРУСОВЕ

Скандалът със странното партньорство между БАБХ и "Пи. Еф. Си." избухна през март 2013 г. Тогава частната фирма бе избрана с експресен и почти апокрифен конкурс, в който срокът за подаване на оферти бе 7 дни. Процедурата бе пусната в последните дни на кабинета "Борисов". Заради избуялите съмнения за корупция служебното правителство на Марин Райков прекрати или по-точно замрази контракта. Прокуратурата започна проверка за престъпление, но бързо се произнесе, че не вижда нередности. Все пак не се мина без "жертви" - тогавашният шеф на БАБХ Йордан Войнов бе уволнен. Междувременно в Турция избухна шапна епидемия и през 2014 г. новият шеф на БАБХ Пламен Моллов  "назначи" отново "Пи. Еф. Си." да събира такса "обеззаразяване".

  

  

 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

23773 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7926 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

17968 5

Коментари

bobcho

Гнусна, мръсна ситуация, която няма да се промени следващите десетилетия, все пак става въпрос за булгаристан.

Тренд Петков

да се възмутим? че защо? че написаното е истина?...е,не сме проверили, но с ръка на сърцето някой съмнява ли се? това драги мои се нарича стабилност...по Борисов. Като сме казали че ще няма да закачаме...преди беше Мишо Бирата,лека му пръсг,...сега тези...е,няма да ги закачаме..думата си е дума...Така се работи . Кво толкоз...едни само осем милиона за цялата година за тези Мишовци...мизерия...заслужава ли си да се вторачваме? Важното е да сме стабилни....в мизерията на едни...многото. и благополучието на други...малко, но с ГЕРБ...А да не си и помисли някой,че при Герб има корупция?...сакън.

сталкер пустиняк

Ловко!

ata

Патрони Магнум... от Мозберг... право в челото... ;-)))).

 

дъртреалист

Патрони Магнум... от Мозберг... право в челото

Защо?

Къде пише, че е лошо да печели частна фирма, наместо държавата?

Че тя цялата държава се източва по този механизъм.

На всички нива. Криворазбран капитализъм.

Поради което държавата е бедна и няма пари за нищо сериозно.

Но, изглежда това не дразни обществото.

То гледа спокойно, как го ограбват с такси и данъци, които се събират УЖ за удовлетворяване на общи нужди, 

но - изненада, като ни затрябва нещо си плащаме наново...

Трябват пътища? - плащай винетки, здравеопазване? - плащай половината, и т.н.

Кога някой ще поиска държавата ни да е богата?

(т.е. ТЯ, примерно,  да събира такса измиване на границата....)

 

Rattrack

Е, наистина няма такава държава!!!

Паткан

Не е ново изобретение.

Още от 90-те някоя мутра решава да сложи бариера на определено естествено или изкуствено заградено място, и започва да събира такси.

Като инвестиция е нищо - бариера и двама пенсионери да събират парите.

Не че имаше нужда от бариерата.

Това го има и сега по различни плажове, паркинзи и др.

Не знам защо се избягва да се нарече с истинското му име, а именно - рекет.

Magi

Няма нищо странно. До 89г. всяка община си имаше БКС/ ремонти, строителство, аварии, подържане на тревни площи и т.н.в общината/. Сега ги закриха , правят обществени поръчки и от тях крадат и  кметове и изпълнители. Така е по болници и и навсякъде където се правят обществени поръчки. Крадат безсрамнно.

Mrx

 

Къде пише, че е лошо да печели частна фирма, наместо държавата?

Че тя цялата държава се източва по този механизъм.

На всички нива. Криворазбран капитализъм.

Поради което държавата е бедна и няма пари за нищо сериозно.

 

 Бе дърто ти съвсем си изкукал бе. Държавата е бедна, защото не давала на частниците да събират парите. Те миличките, като вземат парите и хоп в офшорните сметки. Пък да вършат някаква работа, че държавата да печели от тях. Сутрин наливат малко дезификционен препарат в една локва и събират милиончетата. И държавата се чуди от къде да вземе пари за пенсии и лекарства. Така ли забогатява държавата. Няма ли да забогатее повече, тя като вземе парите.  Същото е разбира се със златните мини. Вместо държавата да пребира златото, то отива в Канада. В момента Русия и Китай масово обръщат доларите си в злато. Щото при една криза тяхната валута да е стабилна, а не да се базира на облигацията долар. Не са за твойта глава тези неща. Не ги отбираш. 

Влез или се регистрирай за да коментираш