Медия без
политическа реклама

Рекордна сеч цели да ликвидира недостига на дърва за огрев

"Всеки добив се прави след дългогодишни планове", успокои все пак Явор Гечев

15 Ноем. 2022Обновена
Илияна Кирилова
Властите уверяват, че хората няма да имат проблем с дървата за огрев през зимата, макар положението към момента да не е съвсем розово.

Държавата се мъчи да избегне недостиг на дърва за огрев с рекордна сеч - такава е парадоксалната ситуация по отношение на осигуряването на топлина за редица български граждани от села и градчета. Горските стопанства доставят суровината по заявки на хората, а заради цената на тока поисканите количества сега са двойни спрямо миналата година.

Преди няколко дни кметът на Котел заплаши с бедствено положение, ако не се осигурят дърва. Жители се оплакаха, че студуват след влошаването на времето и заплашиха с протести. Пещера, Стралджа, Върбица са само част от другите общини, в които през есенните месеци се появиха проблеми. Отговорът на горските стопанства обикновено е, че доставките вървят и ще приключат към декември. Но в Котел горското стопанство обеща и извънредна сеч, ако проблемът не бъде решен. "Работа с по-голям капацитет на дървообработващите фирми" е решението, което се посочи през октомври и при недостига във Върбица. 

За да тушира напрежението с недостига, днес земеделският министър Явор Гечев свика пресконференция. И успокои, че където има забавяне с доставките, ще бъдат наваксани. Дърва имало на склад, презапасяване на бивало да се прави. А успоредно стана ясно, че наистина се секат свръх количества. Министърът съобщи, че добивът на дървесина в страната е рекорден, като реализираните количества са скочили до 135% за разлика от миналата година.

Всичко това е законна сеч. "Ние не добиваме там, където ни харесва, не сме тръгнали с резачките. Всяко добиване се прави чрез дългогодишни планове, които минават включително и през МОСВ, спазвайки всички европейски норми“, каза Гечев, цитиран от БГНЕС. Но ръстове има и при незаконната сеч. Затова Гечев каза, че се следи стриктно за незаконен добив и търговия. 14 000 проверки се извършвали в момента. 

Министърът призна, че в някои общини са констатирани нарушения - изписва се дървесина за домакинствата, при това в завишени количества, а после тя отива в предприятията. Гечев не даде подробности. Разбра се само, че Върбица е една от общините. Но такива случаи не били много. В крайна сметка Гечев гарантира, че се прави всичко нужно за осигуряването на дърва и такива ще има.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Оптимизмът на министъра обаче се споделя от малцина. Загрижена от ситуацията е ПП, например. Затова парламентарната група на партията внесе днес предложение за създаване на временна комисия, която да обсъди конкретни мерки. Идеята е решенията да се вземат в рамките на 10 дни.

Ключови думи:

дърва, огрев, сеч, Явор Гечев

Още по темата