Quantcast

Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет ще съчинява наредба за "необосновано високи цени"

Започват масирани проверки по цялата хранителна верига и бас държа, че ще намерим нарушители, закани се земеделският министър

08 Февр. 2023
Явор Гечев

Служебният кабинет ще издаде нови наредби, с които да се дадат точни формулировки за нелоялните търговски практики, защото законодателството ни в момента не разглежда проблема с необосновано високите цени на хранителните продукти.

Това се разбра от обясненията на министъра на земеделието Явор Гечев пред Нова тв. Той обаче не можа да уточни как ще бъде регламентирано, че дадена цена е необосновано висока.

В България норми и лимити за печалбите няма и цените се определят според търсенето и предлагането, какъвто е принципът на свободната пазарна икономика (с изключение на някои регулирани стоки като електроенергия, топлоенергия и вода за бита). В същото време в Закона за защита на потребителите има цял раздел за нелоялните търговски практики, регламентирани и в европейското законодателство. Промени в законите в момента са невъзможни заради липсата на Народно събрание, затова служебният кабинет ще действа с "наредби, които да изменят част от законодателството", както разясни министър Гечев.

Служебният кабинет обаче сякаш повече залага на ефекта на сплашването с масирани проверки на доставчици и търговци. "Ще бъдат проверявани от различни контролни органи всички по хранителната верига - от производителя или вносителя до магазина, за да се установи къде се получава скокът в цените", каза Гечев. От вчерашното изявление на премиера Гълъб Донев стана ясно, че големият ценови ръст е след като стоката напусне складовете на едро.

С 20-30 и дори повече процента се вдигат цените на хранителните продукти от склада на едро до щандовете в магазините. За нас това е необосновано поскъпване по веригата и държавата ще бъде безкомпромисна към всякакви нелоялни търговски практики.

"Ако търговската надценка е много висока, това ще се смята за нелоялна търговска практика и ще следва санкция", посочи земеделският министър. И обясни, че по време на тези проверки щяло да се изследва за всеки продукт каква е нормалната надценка. "Понякога цената изкуствено се помпа от различни такси като наем на рафтове, реклама...", даде пример той.

Цялата информация от проверките и установените цени на едро и на дребно за хранителните стоки ще бъде публикувана на специален сайт. Нямало да бъдат спестени и имената на фирмите, за да се види къде има "изкривяване на цените". На този сайт щели да се публикуват и цени на идентични стоки в останалите европейски страни, за да можели потребителите да сравняват.

Миналата година Корнелия Нинова като министър на икономиката също поведе борба със "спекулата" като реши публично да бъдат оповестявани цените на едро на основни хранителни стоки - специално електронно табло и до днес показва стойностите на фасадата на министерството, но ефект от него няма никакъв.

Министър Гечев обаче сега е сигурен, че мерките на служебният кабинет ще доведат до  "подреждане на хранителната верига". "Бас държа, че ще намерим нарушения, които да покажат какво води до високите цени на храните", закани се той пред Нова тв. И обеща по-конкретни мерки да бъдат обявени до две седмици.

ТАВАН НА ЦЕНИТЕ

"Трябва да се наложи таван на цените на храните. Мерките за намаляване на цените на храните, обявени от служебния кабинет, няма да свършат работа. Решението е таван на цените на продуктите от потребителската кошница", обяви в пост във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея в цената трябва да се включат разходите за производство, транспорт и 10% печалба.

"Всичко друго отгоре е спекула. Спекулата не се бори с информационен сайт, а със здрава ръка. Вижте какво направи гръцкото правителство. Сложи таван на цените по описания по-горе начин. Който ги наруши, му се отнема лиценза и разрешителните за производство и търговия. Резултатът там е налице", написа още Нинова.

Преди Гърция обаче Унгария бе страната, наложила таван на цените на основни храни. И това, че там се отчита най-високата в ЕС инфлация, показва, че ефектът е обратен. 

Още по темата