Медия без
политическа реклама

НАП влезе на проверка в австрийските BILLA и OMV

Не се оказва натиск, проверки има в 700 фирми в страната заради стоките с висок фискален риск, коментира финансовият министър Асен Василев

10 Яну. 2024Обновена

Националната агенция за приходите е започнала масирани проверки в австрийските компании BILLA и OMV.  Те се осъществяват в магазините на търговската верига в цялата страна, както и в бензиностанциите на OMV.

Тази информация, съобщена днес от някои медии, предизвика силен интерес, защото вниманието върху тези две австрийски компании не изглежда случайно - проверките се случват на фона на политическия спор за Шенген между Виена и София.

Липсата на официално съобщение от НАП дълго време през деня подхранваше спекулациите. Особено след като ден преди това председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев призова за бойкот на австрийските стоки - призив, който предизвика бурни реакции.

Все пак от НАП потвърдиха информацията, но уточниха, че се проверяват различни търговски обекти в столицата и страната и фокусът не са австрийските компании.

Целта на контролните действия е да се установи спазва ли се данъчното и осигурителното законодателство, както и прилага ли се режимът на задължително предварително деклариране на стоки с висок фискален риск, който влезе в сила от 3 януари 2024 г., посочиха от НАП. Проверките те осъществявали съвместно с Агенция „Митници“ и БАБХ.

„Проверките са регулярни и няма нищо необичайно или тенденциозно в тях. Те не са насочени към конкретни компании. В рамките на своите правомощия НАП извършва контролни действия с цел да установи спазва ли се данъчното и осигурителното законодателство и въведения нов режим за предварително деклариране“, заяви Румен Спецов,  изпълнителен директор на НАП.

Министърът на финансите Асен Василев също коментира проверките: "Натиск не се оказва. Текат проверки сигурно в още 500, 600 и дори 700 фирми в страната в момента. Знаете, че във всички хранителни вериги с влизането на обезпечителните мерки, които са за събираемост от 1 януари, има засилено присъствие в абсолютно всички хранителни магазини, както и други обекти, при които има стоки с висок фискален риск, както и при производителите на такива стоки", обясни министърът.

Въведеният от 3 януари засилен контрол върху движението на стоките с висок фискален риск, каквито се хранителните стоки и горивата, предизвика огромно недоволство от страна производители, търговци и превозвачи. Днес следобед МФ и НАП имат среща с представители на засегнатите браншови организации за изясняване на възникналите неясноти и проблеми около задължителното предварително деклариране пред НАП на всеки превоз на такива стоки на територията на страната, съобщиха от НАП.

"Системата на електронно деклариране на превозите на стоки с висок фискален риск работи нормално, сривовете през първия ден на нейното функциониране вече са преодоляни", увери Николай Мишовски, директор "Информационно обслужване" в НАП.

От началото на годината до 9 януари електронната система на НАП е издала близо 5200 уникални номера на превозвачи, които са спазили изискванията и са подали информация в приходната агенция за превоза на тези стоки. "След направен анализ на декларираните данни, НАП поетапно проверява различни търговски обекти – големи хранителни вериги, бензиностанции и др. на територията на цялата страна. Фискалните инспектори следят продажбата на стоки с висок фискален риск като месо, мляко, плодове, зеленчуци, олио, захар, горива и др. във връзка с прилагането на задължителното предварително деклариране, което е в сила от 3 януари", посочиха от приходната агенция.

Финансовият министър уточни, че "диференцирано отношение спрямо Австрия" са проверките на Агенция "Митници", където всички товари от и до там, минават пълният набор от проверки - освен през БАБХ, през проверка и на рентген, а ако се установи проблем там, минават и през ръчни проверки. Това било по искане на австрийската страна за засилени проверки на товари от и до Австрия.

На въпрос реалистичен ли е призивът на представители на българския бизнес да се бойкотират австрийски стоки, Асен Василев отговори: "Това е въпрос към българските потребители, а не към българското правителство. Бизнесът е свободен да отправя каквито иска призиви към българските граждани". 

По-рано днес първо "24 часа", а след това и БНТ съобщиха за масирани проверки на австрийските компании BILLA и OMV. BILLA се проверява от НАП съвместно с БАХБ по регламента за деклариране на стоки с висок фискален риск, както и за качеството на месото, което се продава в магазините. Следва проверка и на производителите и вносителите на стоки за австрийската верига магазини.

Бензиностанциите OMV се проверяват относно спазването на акцизното законодателство.

В София се проверяват 8 обекта на BILLA, един в Пловдив и три магазина в Бургас. Проверки има също и във Велико Търново, където инспектори има в два супермаркета на австрийската верига, посочва "24 часа". От веригата бензиностанции OMV се проверяват обекти в Плевен, София, Варна, Пловдив и Бургас. Там заедно с данъчните има и служители на Агенция Митници. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАП, проверки, Билла, ОМВ

Още по темата