Медия без
политическа реклама

Гълъб Донев ще "мачка" цените със съзерцание и бюлетини

Служебният премиер се зарече да вкара в "правни рамки" търговията с храни

07 Февр. 2023Обновена
Илияна Кирилова

С 20-30 и дори повече процента се вдигат цените на хранителните продукти от склада на едро до щандовете в магазините. За нас това е необосновано поскъпване по веригата и държавата ще бъде безкомпромисна към всякакви нелоялни търговски практики. 

Това обяви премиерът Гълъб Донев след днешното заседание, на което бяха обсъдени анализ за ценообразуването на хранителните стоки и възможни решения за намаляване на инфлацията. На срещата присъстваха освен икономическите министри и ръководствата на Комисията за защита на потребителите, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Агенция „Митници“, Националната агенция по приходите и Българската агенция по безопасност на храните.

Премиерът обяви, че служебният кабинет ще въведе ежедневен механизъм за наблюдение и контрол на хранителните стоки по цялата верига от производителя или вносителя до щандовете, макар и да не стана ясно какво точно ще представлява този механизъм.

"Необосновано" поскъпване е доста наивно определение, защото в България норми и лимити за печалбите няма (като изключим някои регулирани цени като тарифите на ВиК дружествата за водата например).  Не се разбра и какво има предвид премиерът, като говори за "нелоялни практики".

Донев посочи, че ще бъдат предприети мерки, които "да вкарат в правни норми търговията с храни в България", а след това, че ще направят сайт, в който всеки ден да се публикуват цени на дребно.

"Ние нямаме закон за търговията с храни, нещо, което в другите държави съществува отдавна. Ще дадем определение за нелоялната търговска практика - това, което го има в другите държави. Така че, когато се прави анализ на цените и се осъществява контролът, да установим дали има нелоялна търговска практика и да имаме основание да прилагаме санкции", обясни служебният премиер.

Вероятно Донев има предвид въвеждане на законово определение за "спекула" със съответните глоби, въпреки че в изявлението си нито веднъж не използва тази дума. Без Народно събрание обаче никакви законови промени не може да бъдат предприети. Закон за спекулата имаше в зората на демокрацията, но той бързо бе отменен, защото не бе особено полезен, а освен това в пазарна икономика най-ефективният механизъм за нормализация на цените е конкуренцията. 

Служебният премиер на няколко пъти увери, че държавата няма да се намесва в свободния пазар,  но ще покаже на обществото "нелоялните търговски практики". Показвайки недобро познаване на законите и правомощията на институциите, Донев призова гражданите да подават сигнали в Комисията за защита на потребителите за ценови изкривявания. Всъщност КЗП няма никакви лостове и права да влияе на цените.   

Гълъб Донев за пореден път приписа на екипа си "заслуги" за цените на енергията и горивата, като изтъкна, че правителството е направило всичко необходимо да спре поскъпването". Всъщност успокояването на цените дойде у нас от международните пазари, не от "усилията" на временните министри.

На фокус

Държавната комисия за стоковите борси и тържищата е представила на правителството анализ на 27 основни храни, който показвал, че при цените от вносител до търговец на едро, т.е. до складовете на едро, има нормално нарастване. След това обаче рязко се наблюдавал скок на цените в магазините на дребно.

Този процес отново щял да бъде анализиран и правителството ще излезе с конкретни мерки.

"Ежедневно ще следим нарастването на цените на хранителните стоки от първа необходимост. Ще вкараме и потребителя в целия този контролен механизъм и механизъм на наблюдение", каза още Донев, но не стана ясно откога започва този мониторинг.

Обмисляло се и пускането на постоянен сайт, от който гражданите да се информират за цените на хранителните продукти, като в него ще се подават и данни и търговските вериги. Отделно правителството смята да разработи заедно с търговските вериги етичен кодекс за поведение, каквито имало в други европейски държави. 

Накрая Донев отново призова гражданите да бъдат по-активни и да подават сигнали до контролните органи за нелоялни търговци.

РЕАКЦИЯ

Няма административни мерки, които могат да се приложат и да дадат положителен ефект за намаляване на цените на храните, освен намаление на ДДС, но без действащ парламент това няма как да се случи. Това коментира пред БТА Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружението "Храни и напитки България". 

По думите й цените са "такива, каквито пазарът в момента позволява". "Желанието на производителите е да продават в максимален обем, а това става само при поносими цени. В същото време разходите на всяко предприятие за производство, суровини и транспорт са много различни и общи послания "Да намалим цените!", звучат добре, но са популистки. В целия свят инфлацията продължава, макар и с по-ниски стойности от 2022 г. и не може да се очаква в малка България да е много по-различно", допълни Иванова. 

Тя напомни, че страната ни вече е транспонирала директивата за нелоялните търговски практики и не мисли някоя от търговските вериги да си позволяват да прилага нелоялни търговски практики. "Ние приветстваме проверките на търговските практики и прилагането на Закона за защита на конкуренцията, но в една пазарна икономика цената се определя от пазара и опитите за намеса на държавата не само не дават положителен резултат, а примерът с Унгария, която е с най-високия ръст на цените на храните в целия ЕС, показва обратния ефект", напомни още Иванова.

 

Още по темата