Медия без
политическа реклама

Другата седмица ЕК обявява мерките срещу поскъпването на газа

Турция иска да купува повече втечнен газ от САЩ

22 Септ. 2022Обновена
БГНЕС

Европейската комисия се очаква да представи документ на 28 септември, който ще определи стъпките за борба с енергийната криза. Това съобщи агенция "Блумбърг", цитирана от БНР. По информация на агенцията ЕК планира да овладее кризата чрез намаляване на пазарните колебания, увеличаване на ликвидността на енергийните пазари и понижаване на цените на природния газ.

Борбата с енергийната криза и по-специално ограничаването на цените на природния газ може да стане една от централните теми на неформалната среща на лидерите на ЕС в Прага на 7 октомври и на срещата на върха на ЕС в Брюксел, която ще се проведе на 20 и 21 октомври, пише още "Блумбърг".

Междувременно стана известно, че Гърция налага на специална такса от 10 евро за топлинен мегаватчас на фирмите, които използват газ изключително за производство на електроенергия.

През юли Гърция, където за първи път беше приложен временният механизъм, одобрен от ЕК за период от една година, също определи горни граници за природен газ на 292 евро/мегаватчас, които се коригират въз основа на цената на TTF и на парниковите емисии на европейския пазар. Съответно таванът беше определен на 208,29 евро/мегаватчас за ток от ТЕЦ на лигнитни въглища, на 112 евро за големи ВЕЦ и на 85 евро за ВЕИ. В случай, че страната бъде принудена да приеме единния европейски механизъм, той трябва от една страна да изключи природния газ, а от друга страна да постави таван от 180 евро за останалите технологии, пише „Катимерини“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция желае да купува повече втечнен природен газ от САЩ и е готова да сътрудничи в доставките му за страните от региона, съобщи Анадолската агенция. Ердоган говори снощи в Ню Йорк на заседание на Турско-американския бизнес съвет.

Бих искаме да купуваме повече газ от САЩ и при по-благоприятни условия. Благодарение на модерната инфраструктура, която имаме, ние сме готови да си сътрудничим в доставката на американски втечнен природен газ за страните от региона, " каза той.

Ердоган изтъкна, че Турция е станала шестият по големина в света вносител на втечнен природен газ от САЩ  и играе ключова роля по отношение на енергийната сигурност, маршрутите за доставка и диверсификацията на източниците.

Предвид настоящата международна ситуация в енергийния сектор пред нас се откриват съществени възможности за сътрудничество, каза Ердоган.

Той добави, че благодарение на турските инвестиции в  газова инфраструктура, включително изграждането на терминали за втечнен природен газ, САЩ са станали вторият най-голям доставчик на газ в страната.

Турският президент също така призова Вашингтон да премахне митата за внос на турска стомана и алуминий, както и да даде квоти на Турция за други стоки.

Ердоган каза още, че "търговският оборот между двете страни скоро ще достигне 100 милиарда долара". Той уточни, че през първите осем месеца на годината търговията между САЩ и Турция се  увеличила с близо 30 на сто спрямо същия период миналата година и е достигнала 27 милиарда долара.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата