Quantcast

Медия без
политическа реклама

София затяга контрола заради Новогодишния концерт

От 16 ч. утре движението по бул. "Цар Освободител" ще бъде ограничено

30 Дек. 2022
Илияна Кирилова
Фойерверките ще са разрешени от 18 ч. на 31 декември 2022 г. до полунощ на 1 януари 2023 г.

Столичната община ще затегне контрола навръх Нова година. Новогодишният концерт "Сцена под звездите" ще се проведе при строги мерки за сигурност. Над 180 служители на МВР ще се грижат за реда на пл. "Княз Александър І". 

"Около площада ще бъде обособена зона, като пропускането на граждани ще се осъществява през 6 контролно пропускателни пункта от полицейски служители", коментира гл. инспектор Иван Георгиев, началник на сектор "Масови мероприятия" в СДВР, цитиран от БГНЕС. По думите му на събитието няма да бъдат допускани граждани, които са в неадекватно състояние заради прекомерна употреба на алкохол, както и такива, които носят пиротехнически изделия, ножове, дървени палки и др. Малолетните и непълнолетните лица следва да бъдат с придружители, родители или настойници.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова издаде заповед, според която пътното движение по бул. "Цар Освободител" в участъка между "Раковски" и "Дондуков", както и между "Съборна" и "Цар Освободител" по ул. "Александър Първи", ще бъде спряно от 16 ч. "Пълната охрана за концерта ще бъде заета от колегите около 17 ч., в 18 ч. гражданите, които желаят да са част от събитието, ще бъдат пропускани", обясни Георгиев. По думите на главния инспектор присъстващите на празничния концерт ще бъдат не по-малко от 6-7 хил. души, но не се ангажира с конкретни цифри.

Концертът, който ще се реализира съвместно с Би Ти Ви и Столична община, започва в 20 ч., като в 22:30 ч. на сцената ще излязат "Обичайните заподозрени", които ще пеят заедно с талантите от "Гласът на България". Водещи ще са Натали Трифонова и Николаос Цитиридис, а от бекстейджа пряко ще се включват Боби Лазаров и Петя Дикова. "След 2 г. пандемия, това може би ще е най-голямото и най-посещавано събитие. Няколко месеца продължи организацията", коментира за Би Ти Ви зам.-кметът Мирослав Боршош. 

В интервала от 18 ч. на 31 декември 2022 г. до полунощ на 1 януари 2023 г. е разрешено използването на пиротехнически изделия и фойерверки, като след този часови диапазон не е желателно гражданите да нарушават наредбата на Община София, припомниха от СДВР. Контролирането на използването след този часови диапазон ще се извършва от органите на МВР, като съответно гражданите, които забележат нередности, трябва да сигнализират на тел. 112, за да се вземат адекватни мерки. По-високият клас пиротехника, като F4, се използва само от служители, които имат специално разрешение и се контролират от органите на МВР, като трябва да имат специално разрешение за използването им от Столична община. Санкциите за физически лица са от 500 до 2000 лв., за юридически лица санкциите са по-сериозни.

"Задължително е гражданите да съдействат, тъй като има достатъчно униформени, които са на работа, в тази връзка искам да им благодаря за това, че ще си изпълнят служебните задължения и в празничния ден и нощ, и да помоля гражданите да знаят, че и полицаите са хора и за да бъдат техните задължения както трябва, е нужно съдействие – да подават информация и да не се отказват да свидетелстват, когато е необходимо за вземане отношение от страна на полицията", каза и старши комисар Георги Алексиев, зам.-директор на СДВР. Той призова гражданите да съдействат и когато видят лице във видимо неадекватно състояние, независимо дали става въпрос за злоупотреба на алкохол или забранени субстанции, за да може лицето да бъде изведено и да не се стига до инциденти. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?