Медия без
политическа реклама

ГЕРБ внася антикризисни мерки, които да бъдат "Ред Бул за икономиката"

Борисов призова за нова контактна група за бюджет 2023 с президента Румен Радев и служебния кабинет

22 Окт. 2022

В понеделник ГЕРБ ще внесе в Народното събрание пакет от антикризисни мерки, които няма да струват нито лев за държавния бюджет, но ще подействат като "Ред Бул" за икономиката.

Така  Делян Добрев описа спасителните мерки, представени на брифинг на ГЕРБ, на който присъства и лидерът Бойко Борисов. 

На първо място бе посочено удължаването на компенсациите за небитовите потребители на електроенергия през цялата 2023 г. като фирмите, присъединени към мрежата с високо напрежение, получават по-голяма помощ от сегашната. Предлага се тяхната компенсация да покрива 100% от разходите над 200 лв. за мегаватчас. За потребителите ниско и средно напрежение се предлага да остане прагът от 250 лв. на мегаватчас.

Следваща мярка е да се приеме изрична забрана на либерализацията на електроенергията за бита до 1 януари 2026 г. В плана за възставяване и устойчивост държавата се е ангажирала да либерализира пазар на ток и за домакинствата в периода 2023-2025 г. Добрев определи като много объркано обяснението на служебния министър на енергетиката Росен Христов за въвеждане на две тарифи за тока - зимна и лятна. Според него с идеята за две тарифи се прикривала истината за предстоящото излизане на домакинствата на свободния пазар на ток. "Иска се до 800 киловатчаса през зимата да се плащат колкото е сега, а над това потребление цената ще поскъпне драматично. Почти всички домакинства ще надхвърлят този праг", посочи Добрев. 

От ГЕРБ настояват да се въведе мито за горивата на "Лукойл", като така се изземе свръхпечалбата им, както и да се предприемат и други действия, които да доведат до 1 лв. намаление цената на горивата у нас.

Ще се предложи на парламента да задължи служебния кабинет да проведе процедура по сключване на дългосрочни договори с доставчик на неруски газ на по-ниски цени. НС трябва да инициира също Агенцията за ядрено регулиране да лицензира неруско ядрено гориво и така да се гарантира, че АЕЦ Козлодуй ще продължи да работи и занапред при неясната ситуация с войната в Украйна и санкциите срещу Русия.

ГЕРБ ще предложи и мерки за облекчаване на условията за изграждане на ВЕИ, както и Закон за офшорния вятър, които да увеличат производството на електроенергия у нас на по-ниска крайна цена.

"НС трябва да задължи служебното правителство в най-кратки срокове да внесе всички закони, свързани със задействането на плана за възстановяване, за да може да получим следващ транш от 1.5 млрд. лв.", обяви и Томислав Дончев. От служебното правителство ще се изиска да направи анализ на риска от загуба на средства по плана, както и мерки как да бъде преодоляно закъснението. "Една от възможностите да се подобрят макроикономическите мерки на страната е тези пари веднага да влязат в българската икономика", каза Дончев.

"Докато три дни избирахме председател на НС, държавата фалира", коментира бившият финансов министър Кирил Ананиев. "Министерството на финансите представи проектобюджета си за 2023 г. с бюджетен дифицит от 6,6 на сто от БВП, което представлява над 11 млрд. лева, което означава, че с над 5 млрд. се влошава дефицита от 2022 г.. След това те искат да теглят нов дълг от 16 млрд. лева ", посочи Ананиев. Според него нито една финансова институция нямало да даде заем на българската държава, защото й нямат доверие след управлението на кабинета на Кирил Петков

"Ако се приложат нашите мерки, ще избегнем много кризи", коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той призова ръководството на парламентарната група на ГЕРБ "без нападки да въвлекат в решението на създадените проблеми, тези които са ги създали".

"Много вероятно е да има нови избори", посочи Борисов. Затова ГЕРБ ще настоява за сформиране на контактна група, която да обсъди с президента Румен Радев и със служебното правителство бюджета на държавата за 2023 г., така че да се овладее дефицита. "Защото един неразчетен и популистки бюджет в такава обстановка, ще бъде сватбарски бюджет и вместо да решаваме проблеми, ще гасим пожар с бензин", каза Борисов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата