Медия без
политическа реклама

Данъчни глобяват на събора в Жеравна за липса на касови бонове

В проверките им се е включил и т.нар. "таен клиент"

23 Авг. 2023
Съборът в Жеравна
Съборът в Жеравна

Данъчни инспектори глобиха 17 търговци по време на фестивала на народната носия в Жеравна, който се проведе през уикенда. Проверките са установили, че част от заведенията, магазинчетата, сергиите и караваните, които продават различни хранителни и нехранителни стоки по време на събора, не са издавали касови бележки или изобщо не са имали фискални устройства. Установено е и разминаване между маркираните на касовия апарат суми и наличностите в касата.

Подобни нарушения са констатирани и при проверки на 10 търговски обекти на събора в пловдивското с. Искра.

В рамките на контролната кампания, служителите на НАП са извършили явни и тайни наблюдения, като в проверките се е включил и т.нар. "таен клиент", чрез който безспорно е установено, че част от търговците не издават документи за извършените продажби.

 НАП ще продължи да извършва проверки по събори като няма значение от техния мащаб, предупредиха от агенцията.

"Прави впечатление, че в много от проверените обекти са констатирани повече от едно нарушения, което не се дължи само на незнание на правилата. Напомняме на търговците, че служителите на приходната агенция са на разположение да им разяснят как се прилага законодателството, в случай че срещат трудности, но и ще бъдем безкомпромисни при опитите да се укриват приходи. Обръщаме се отново и към потребителите с призив да изискват своя касов бон, тъй като по този начин те осъществяват граждански контрол върху отчитането на приходите, стават гарант за лоялна конкуренция и защитават потребителските си права“, заяви Георги Димов, зам. изпълнителен директор на НАП.

От НАП припомнят, че освен по телефоните за консултации, допълнителна информация за нормативните изисквания за отчитане на продажбите, задълженията и правата на търговците може да бъде получена на сайта на приходната агенция.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАП, проверки, събори, Жеравна

Още по темата