Медия без
политическа реклама

ЕК няма да връща митата за храните от Украйна

Ако има прекомерен внос, Брюксел ще задейства "защитна спирачка"

31 Яну. 2024
Агроекологичните мерки тежат на фермерите в ЕС.
Pixabay
Агроекологичните мерки тежат на фермерите в ЕС.

Европейската комисия не се поддаде на натиска на земеделските протести и отказва да върне митата и квотите за храните от Украйна. Вместо това ЕК е готова да направи реверанс към недоволните фермери от ЕС, като ги освободи временно от някои изисквания, свързани с "позеленяване" на селското стопанство.

Комисията предлага да се продължи с още една година безмитният внос от Украйна и Молдова. Облекченията бяха въведени след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. ЕК обаче залага възможност да реагира бързо, ако има прекомерен внос, който застрашава пазара на местни стоки, особено в чувствителни групи като птиче месо, яйца, захар и др. Ако количествата от Украйна и Молдова надхвърлят средните обеми за съответните храни  за последните две години, ЕК ще задейства "аварийната спирачка" - тоест ще върне митата и/или квотите.

Всъщност оплакванията на европейските фермери, че изнемогват заради конкуренцията на "огромния" евтин внос от Украйна, се оказват твърде пресилени. Импортът на украински стоки миналата година е бил 24,3 милиарда евро, почти колко и в годината преди войната - 24 млрд. евро за  2021 г., показват данните на ЕК.

 

Предложената от ЕК отстъпка за земеделците е свързана с агроекологичните изисквания. Според фермерите тези изисквания им стоварват огромна огромна бюрокрация и допълнителни разходи. В момента само дребните производители -с площи под 10 хектара, са освободени от "зелената бюрокрация", а сега Еврокомисията предлага облекчаване на всички стопани за една година. 

 

Предложенията на ЕК вече са изпратени на държавите членки за обсъждане.

"Основната цел е да се подкрепи Украйна, но тези мерки отчитат и чувствителността на фермерите в ЕС и други заинтересовани страни. Актуализираните мерки съдържат засилен защитен механизъм. Това гарантира, че могат да бъдат предприети бързи коригиращи действия в случай на значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави-членки", обясни зам.- председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас на пресконференция в Брюксел.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?