Медия без
политическа реклама

ЕК няма да връща митата за храните от Украйна

Ако има прекомерен внос, Брюксел ще задейства "защитна спирачка"

31 Яну. 2024
Pixabay
Агроекологичните мерки тежат на фермерите в ЕС.

Европейската комисия не се поддаде на натиска на земеделските протести и отказва да върне митата и квотите за храните от Украйна. Вместо това ЕК е готова да направи реверанс към недоволните фермери от ЕС, като ги освободи временно от някои изисквания, свързани с "позеленяване" на селското стопанство.

Комисията предлага да се продължи с още една година безмитният внос от Украйна и Молдова. Облекченията бяха въведени след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. ЕК обаче залага възможност да реагира бързо, ако има прекомерен внос, който застрашава пазара на местни стоки, особено в чувствителни групи като птиче месо, яйца, захар и др. Ако количествата от Украйна и Молдова надхвърлят средните обеми за съответните храни  за последните две години, ЕК ще задейства "аварийната спирачка" - тоест ще върне митата и/или квотите.

Всъщност оплакванията на европейските фермери, че изнемогват заради конкуренцията на "огромния" евтин внос от Украйна, се оказват твърде пресилени. Импортът на украински стоки миналата година е бил 24,3 милиарда евро, почти колко и в годината преди войната - 24 млрд. евро за  2021 г., показват данните на ЕК.

 

Предложената от ЕК отстъпка за земеделците е свързана с агроекологичните изисквания. Според фермерите тези изисквания им стоварват огромна огромна бюрокрация и допълнителни разходи. В момента само дребните производители -с площи под 10 хектара, са освободени от "зелената бюрокрация", а сега Еврокомисията предлага облекчаване на всички стопани за една година. 

 

Предложенията на ЕК вече са изпратени на държавите членки за обсъждане.

"Основната цел е да се подкрепи Украйна, но тези мерки отчитат и чувствителността на фермерите в ЕС и други заинтересовани страни. Актуализираните мерки съдържат засилен защитен механизъм. Това гарантира, че могат да бъдат предприети бързи коригиращи действия в случай на значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави-членки", обясни зам.- председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас на пресконференция в Брюксел.

 

Още по темата