Quantcast

Медия без
политическа реклама

Трима министри "разгромиха" хипермаркетите с графики анонимки

Търговските вериги трупат печалби от такси за сметка на доставчиците - не е незаконно, но ще го забраним, обяви служебната власт

Представителите на служебната власт обявиха, че готвят нормативни промени срещу "нелоялните търговски практики"

Трима министри застанаха пред медиите, за да отчетат какво са свършили по плана за борба с високите цени - вицепремиерът Христо Алексиев и отговарящите за икономиката и за агросектора Никола Стоянов и Явор Гечев. Тримата обвиниха търговските вериги в печалбарство, като успоредно с това уверяваха, че подкрепят всеки бизнес и не водят войни срещу определени сектори.

Земеделският министър направи атрактивна презентация с много данни, за жалост без нито едно посочване на конкретна фирма.  Първо показа на журналистите поредица графики, илюстриращи какви са разликите в цените на едро и на дребно на прясно мляко, масло, яйца, кашкавал, краставици. Разликите са големи - според графиките. Изобщо не се разбра откъде са събирани данните, какви са извадките и прочее, което е задължително при всяка статистика.

Последва нова серия с данни  - таблици, показващи как скачат цените от доставчика до щанда в хипермаркета. Избраните продукти бяха два -   краве сирене и  кашкавал във вакуум опаковки от 400 г. Отново не се разбра на какви извадки се основават показаните числа - за конретен продукт на конкретна фирма ли става дума или за средна цена. 

Министър Гечев поясни, че големите маржове за веригите идвали най-вече от таксите, които събират от доставчиците си - за реклама, за асортимент, за предно място на щанда и т.н.

Тези такси не са незаконни, но служебният кабинет има намерение да ги забрани, се разбра от изявленията на вицепремиера Алексиев и министър Гечев. Това щяло да стане с подготвяни в момента нормативни промени. Гечев призна, че "надути" цени има и в малките магазинчета (които не събират допълнителни такси). 

Министрите категорично отказаха да разкрият пред медиите кои са хипермаркетите, които продават скъпо, а "изнудват" доставчиците си да им продават евтино и да плащат такси за допълнителни услуги. Причината - хората, които подавали информацията, се страхували, че веригите няма да работят вече с тях, ако разберат, че са се оплаквали на властта. Остана без коментар очебийният въпрос - как така веригите са лоши, алчни и извиват ръце, а въпреки това "тормозените" държат да работят с тях. 

Съществуващите регистри на участниците в хранителната верига - производители, дистрибутори, търговци, ще станат електронни и ще бъдат отворени. Така потребителите ще може да се информират онлайн за стоките, обясни Гечев.  

 

Киви и още нещо

Шефът на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев съобщи, че всеки ден инспекторите  хващат по 200 нарушения в магазинната мрежа - т.нар. нелоялни практики.  Алипиев даде пример с промоция на киви "само днес най-ниска цена", а се оказало, че то е с 20% по-скъпо в сравнение с други "плод-зеленчуци".  Продължавали и другите  измами - стока с промо цена в брошурата липсва на щанда, цената на щанда е ниска, а на касата маркират стоката по-скъпо, внос от Турция, Гърция и други страни се рекламира "с произход България" и т.н.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?