Медия без
политическа реклама

Нова държавна фирма ще поеме дезинфекцията със "златната локва"

Земеделското министерство оборудва лаборатория на "Капитан Андреево" и за фитосанитарен контрол

11 Яну. 2023
Явор Гечев
Явор Гечев

Специализирано държавно дружество ще поеме дезинфекцията на камионите и автомобилите, влизащи от Турция през ГКПП "Капитан Андреево". В управлението му ще бъдат ангажирани няколко ведомства - земеделското министерство, Агенция Митници, НАП, МВР, министерство на транспорта.

Това разясни днес пред бТВ министърът на земеделието Явор Гечев, ден след като обяви, че е изпратил уведомление до частната фирма "Пи Еф Си", повече от 10 години извършваща тази дейност, че договорът й, който изтича през март, няма да бъде подновен.

"Дезинфекцията не е нещо сложно като атомната физика, за да наемаме частна фирма. Това може да бъде извършвано от държавна структура. Така десетки милиони лева от такси ще остават в държавата", поясни Гечев. Той не посочи колко точно годишно е печелила частната фирма от обработката на превозните средства, но цитира, че таксата за камионите е 25 лв., а трафикът им е по 1200-2000 камиона на ден. За автомобилите таксата е 5-6 лева. Заради лесните пари, които се печелят от тази дейност, съоръжението за дезинфекция на "Капитан Андреево" получи прозвището "златния гьол".

"Държавата може да реши да работи на себестойност, от което размерът на таксите да паднат. Освен това в определени периоди, в които няма епидемична обстановка, дезинфекцията може да бъде отменяна", посочи Гечев. 

Остраняването на частната фирма от дезинфекцията на превозните средства е втора част от завръщането на държавата на границата с Турция, обяви още земеделският министър. Той увери, че на "Капитан Андреево" не работи частната лаборатория за фитосанитарен контрол "Евролаб", около която също имаше скандали.

„От момента, в който аз съм министър, нито един камион не е минал без фитосанитарен контрол от Българската агенция по храните", каза Гечев.

В момента пробите се носят в държавна лаборатория в София. До понеделник Министерството на земеделието ще пусне нова обществена поръчка за апарати за анализ за над 6 милиона лева на новата стационарна лаборатория, която ще бъде оборудвана на граничния пункт.  Предишната поръчка се провали, заради обжалвания, свързани с имоти. Изчистихме имотите от поръчката и очакваме без проблем да осигурим доставката на четири двойки апарати, което ще удвои капацитета за анализ, посочи Гечев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?