Медия без
политическа реклама

Посрещаме бежанците с “хубаво е, но не е готово“

МС пусна горещи телефони за бягащите от войната

14 Март 2022Обновена
Бежанският център във Варна, организиран почти изцяло от доброволци, се справя по-добре от държавата.
диян иванов
Бежанският център във Варна, организиран почти изцяло от доброволци, се справя по-добре от държавата.

16 дни след началото на човешкия поток към България положението с посрещането на украинските бежанци е "Хубаво е, но не е готово". Властите се хвалят, че правят всичко нужно, като същевременно признават за неуредици. Но и без техните откровения е ясно, че е налице много несвършена работа.

Митичните пунктове в Дуранкулак и Русе тази сутрин все още не работеха, макар че последните обещания бяха да стартират днес. "Не сме готови със софтуера, обучават се хора. На финала сме с подготовката", заяви пред Нова телевизия Красимира Величкова, съветник на вицепремиера Калина Константинова и член на правителствения щаб по въпросите с бежанците. В момента по границата са разположени празни палатки и фургони. Би трябвало в тях да се обработват документите на пристигащите, да им се предоставя информация, да се оказва първо съдействие. Там трябва да им се издава и статут за временна закрила, за което сега се ходи до полицейско управление и се преминава през ужасяваща бюрокрация. Очевидно всичките намерения нещата да се случват още на границата са пожелателни.

Все още няма изплатени и 40 лв. за настаняване на хората. Вчера другият вицепремиер - Асен Василев, заяви, че парите може да бъдат превеждани още от днес, ако съответният хотелиер подаде с документи информация за нощувка. Но практически едва ли ще стане, защото липсва наредба, която да регламентира процеса. По-важното е, че без помощ остават бежанци, които не спят в регистриран туристически обект. Лисва съдействие и за хазяите им. Това касае хиляди хора. Техните разходи за храна, отопление и т.н. няма кой да поеме. В момента групите в социалните мрежи са пълни с апели за осигуряване на посуда, консерви и т.н.

Величкова обясни, че малчугани могат да бъдат настанявани в детските градини без да е нужен специален статут. Но реално проблем създава разминаването в имунизационния календар на децата. А и семействата, обяснимо, не са смогнали да вземат имунизационните книжки. Величкова призна, че все още няма деца от Украйна, тръгнали на детска градина или училище.

Липсва информация започнали ли са възрастни работа. Но и тук има проблем - при специализираните професии ще се иска легализирането на дипломи.   

Хаос произтича и от факта, че голяма част от влизащите у нас бежанци от Украйна са с българско гражданство. Те не могат да се възползват от статут на временна закрила. Не е ясно от какво нормативно произлиза този проблем, както и как ще бъде решен.

Проблем продължава да е наличието на достъпна информация в помощ на бежанците. Проблеми има и в координацията между държавните институции, общините и неправителствения сектор. След като в началото във Варна имаше такива разминавания, през последните дни те се случват в Русе.

А хилядите доброволци очевидно ще получат от държавата единствено "благодаря". Макар че те я отсрамват до момента.

 

ГОРЕЩИ ТЕЛЕФОНИ

Вече работи националната гореща линия за бягащите от войната в Украйна - телефоните са 02/9055555 и +380 322465075, публикувани на Единния информационен портал „България за Украйна“ на адрес https://ukraine.gov.bg. Само за първите 24 часа след обявяването на платформата са осъществени 12 хиляди посещения и 60 хиляди уникални прегледа на различни страници, посочват от МС. 600 са обявите за настаняване - 200 публични и 400 в процес на обработка. Обявите за работа са 150 и са от най-различни области - търсят се готвачи, сервитьори, складови служители, счетоводители, камериери, шофьори, зъболекари и др. Сред обявите за работа са такива за фадромист, складов служител и мотокарист на пристанищен терминал Одесос ПБМ, Java разработчик, машинист, водопроводчик, кофражист, заварчик и др. В Павликени например предлагат място за медицинска сестра за 1400-1500 лв., в София - за дентални хирурзи със заплата от 3000 до 5000 лв., във Варна - за камериерки с 800 лв. месечно възнаграждение и др.

На портала е публикувана официалната информация за правилата за предоставяне на временна закрила на пристигащите в България украинци, бягащи от войната, в съответствие с директивата на ЕС и решението на МС. В отделните раздели се съдържа актуална информация за правата и задълженията на пристигащите, за получаване на статут, достъп до хуманитарна помощ, настаняване, откриване на банкови сметки, търсене на работа, детски градини и училища, възможност за безплатна медицинска и психологическа помощ. Оповестени са действащите доброволчески инициативи и контакти на гражданските организации, с които правителственият кризисен щаб е в координация и сътрудничество за осигуряване на навременна помощ за пристигащите от Украйна – дарения, неща от първа необходимост, храна, транспорт, лекарства. Предвидена е бърза писта за подаване на заявления от желаещите българи да предоставят места за настаняване, парична помощ, да станат доброволци в екипите за посрещане и грижа за бежанците.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата