Медия без
политическа реклама

Посолството на САЩ подкрепи бития от полицаи Димитър Кенаров

Херо Мустафа се срещна с журналиста, след като МВР и прокуратурата скриха насилниците в униформа

24 Февр. 2021
Херо Мустафа с Димитър Кенаров
Американско посолство в София
Херо Мустафа с Димитър Кенаров

Посланик Херо Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров, който стана жертва на полицейско насилие по време на големия антиправителствен протест, наречен от организаторите "Велико народно въстание". "Изразяваме още веднъж подкрепата на Съединените щати за свободните и независими медии като важна част от добре функциониращата демокрация. Посолството на САЩ приветства и подкрепя българските журналисти - благодарим ви за всичко, което правите", съобщават от американското посолство.

"Сега" припомня, че журналистът на свободна практика Димитър Кенаров беше жестоко пребит в късните часове на 2 септември, когато е задържан от полицаи. Вътрешната проверка на СДВР за побоя обаче не откри вина в служителите на реда. Констатира единствено, че е извършено "административно нарушение във връзка с работа с документи". Часове след задържането мъжът имаше видими наранявания, като направената му медицинска експертиза показва, че многократно е удрян и ритан в главата. 

Прокуратурата също замете под килима полицейското насилие. Държавното обвинение отказа да образува разследване по случая без дори да успее да установи кои са служителите на реда, които са задържали Кенаров. Вместо да вземе предвид заключението на докторите, че журналистът е бит, прокурор Юлиан Лефтеров от специализирания отдел на Софийска градска прокуратура обръща внимание на имейл, получен в МВР ден след протеста, от гражданина „Петър Иванов Петров от София“, който твърди, че Кенаров е бил "провокатор"

Прокурорът уточнява, че за ареста на журналиста не е изготвена заповед за задържането му, не му е бил извършен личен обиск и не е бил запознат с правата, които имат задържаните лица, но това също не е престъпление, защо нямало данни това да е направено умишлено. Разследващите в крайна сметка не установяват как са се появили травмите по тялото на Кенаров, а само, че е възможно това да е станало в резултат на „приложената физическа сила от полицейските служители за сломяване на съпротивата на Кенаров по време на придвижването му до мястото, на което са му били поставени белезници“, но няма данни това да е било „неправомерно и противоправно“.

Министерството на вътрешните работи не откри упражнено полицейско насилие срещу журналиста на свободна практика Димитър Кенаров, който беше пребит, докато отразяваше масовия антиправителствен протест на 2 септември под наслов "Велико народно въстание".
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата