Quantcast

Медия без
политическа реклама

Портних отива на съд заради спукана фекална тръба

На мушката на прокуратурата са още двама души

04 Дек. 2023Обновена
Сайт на община Варна
Иван Портних вече ще трябва да говори и пред съда.

Бившият варненски кмет Иван Портних (ГЕРБ) ще бъде съден заради аварията с фекалната тръба по дъното на Варненското езеро. Днес местната окръжна прокуратура съобщи, че е внесла обвинителен акт за замърсяването на водния басейн. От Портних се търси наказателна отговорност по две направления - за допускане на вреди за околната среда, като наказанието там е от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 50 000 лева; също и че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за ръководене и управление на възложената му работа, от което е последвала щета в особено големи размери - наказанието е от 3 до 10 години затвор.

По случая има и още двама обвиняеми. Единият - Ботьо Т., управител на "БТ-Инженеринг" ЕООД. Компанията е специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците. Другият е Цветанка Б. от същото дружество. Тя е била сред членовете на Държавната приемателна комисия на проекта за изграждане на тръбопровода. Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвинение за документна измама в особено големи размери - предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

За спуканата тръба се разбра след местните избори през 2019 г. Стана ясно, че месеци преди тях тръбата, свързваща южния квартал "Аспарухово" с пречиствателната станция в село Тополи на северния бряг е била спукана, най-вероятно закачена от кораб. Проектът за тръбата бе одобрен в периода на тройната коалиция, а полагането бе осъществено преди мандатите на Портних -  от гръцка фирма, но без да е закопана дълбоко в дъното, както е по проект, а над него. В публичното пространство Портних бе обвиняван, че е укрил случая, най-вероятно заради изборите. Той отвръщаше, че е сезирал екологичните и друг вид институции. Досъдебното производство стартира през 2020 г., като бяха събрани 114 тома. А тръбата е поправена, но все така стои над дъното. За заравяне се изискват милиони, които засега никой не дава.

Фекалии замърсяват в огромни количества входа на Варненското езеро, показват снимки и клипове от последните дни. Причините за бедствието са две - аварирала отпадна канализация за около 30 000 души, плюс пасивност на институциите, които   месеци са наблюдавали безучастно.

Портних, който в момента е общински съветник, предупреди в навечерието на тези местни избори, че очаква да бъда обвинен по политически причини. А дори и че може да бъде арестуван. Още преди това, къде на шега, къде наистина, Бойко Борисов го "успокояваше":

Странно чувство за хумор прояви днес във Варна Бойко Борисов. То може да бъде окачествено и като дебелешко, и като искрено.

Ще съдействам на правосъдието, не съм одобрявал проекта, не съм избирал изпълнител, не съм бил надзор... - в такъв дух реагира Портних в социалните мрежи след днешната новина. По-рано при скандала обясненията му също бяха такива. Има обаче един нов момент в изявлението му. Портних казва, че тръбата е полагана през 2011 г. Тоест това е период на управление на ГЕРБ. А до момента говореше на едро, че е виновна единствено тройната коалиция. Сега става ясно, че при тройната коалиция е било проектирането, а изпълнението - при правителството на собствената му партия.

Реакция дойде и от варненския депутат от ПП-ДБ Стела Николова, която активно работеше по случая:

 

Още по темата