Quantcast
От понеделник в София започва каскада от демонстрации | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

От понеделник в София започва каскада от демонстрации

Слави Трифонов си вкара автогол, коментира Първан Симеонов
Обновена
18 001
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Каскада от шествия започват в София от понеделник.

Под надслов „Марш за европейска България – в защита на парламентаризма и демокрацията“ от "Правосъдие за всеки" приканват "в дните до вота на недоверие да се чуе гласът на свободните граждани, така, както започна това в четвъртък след свалянето на председателя на НС, достойният Никола Минчев". "Понеделник е първият от тези важни дни, в които ви призоваваме да се съберем, за да покажем кои сме тези, които един полудял кандидат за фюрер в НС нарича "фашистка измет", се казва в призива на "Правосъдие за всеки".

В него се посочва още: "Старото статукво обедини сили, за да спре реформите и да опази каналите за големите грабежи, като не се посвени да включи в новата коалиция и партия, явно защитаваща интересите на агресора Путин. Ако се отиде на избори, този състав на ВСС остава, въпреки края на мандата му през октомври, защото няма да има парламент, който да избере новата парламентарна квота в него. Гешев също остава главен прокурор, а съдебната реформа де факто спира."

Сборният пункт на демонстрацията в понеделник е пред Президентството, "за да се напомни и на Радев, че той бе защитен от същите тези хора, когато преторианците на мафията го атакуваха преди две години". 

Във вторник чрез социалните мрежи се организира протест пред Народното събрание от 18.30 часа. Той е в защита на правителството. В същия ден в парламента започват дебатите за вота на недоверие, поискан от ГЕРБ в началото на тази седмица. За сряда е планирано гласуването на вота на недоверие.

В същото време лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов свика чрез профила си във фейсбук поддръжниците си на протест в навечерието на вота на недоверие. "Време е агонията на това правителство и този парламент да приключи. Във вторник от 17 ч. призовавам всички българи да излязат заедно с нас пред Народното събрание, за да заявим ясно, че България е на нас, българите, а не на чуждите агенти и националните предатели", пише Костадинов.

Протести в подкрепа на "правителството на промяната" се предвиждат и за 22 юни пред Народното събрание. Възможно е гласуването на вота на недоверие да се случи и в четвъртък. Очакванията са дебатите във вторник да приключат късно вечерта, което ще направи невъзможно гласуването на другия ден, тъй като няма да са изминали 24 часа.

"Страната ни е в криза. Политическа, икономическа и дори такава на идентичността. Води се битка с мафията, сраснала се с държавата ни. Скандалите във властта станаха ежедневие. И не на последно място - в Европа бушува безумна война. Не искаме нови избори! Не искаме ГЕРБ и ДПС във властта!", написаха във Фейсбук инициаторите за протеста на 22 юни.

След като Слави Трифонов дръпна килимчето на това управление, Бойко Борисов няколко дни се чуди – буквално му беше спрял токът. Личеше му, че иска това правителство да продължи по пътя си надолу”. Според него действията на лидера на „Има такъв народ” по оттеглянето им от управляващата коалиция са по-скоро продиктувани от емоции, отколкото от някакъв конкретен план. "Демонстрацията на сила, може би донякъде вдъхновена от ДПС – това е техен присъщ стил, всъщност се оказа автогол”, допълни социологът.
По думите му не е имало никаква нужда от свалянето на Никола Минчев от председателското място в Народното събрание. Според Симеонов тези действия са подали „удобна топка” на „Продължаваме Промяната”, които са организирали протести в София.
„В момента, за някой друг час или ден инициативата отново е в „Продължаваме Промяната”. Това в момента е преврат колкото Кирил Петков е национален предател. Става дума за абсолютни политически клишета", допълни социологът.
Според него инициираният от ГЕРБ вот на недоверие е услуга за ПП, защото ако те бяха ерозирали по естествен път, щяло да е по-добре за опозиционната партия. "Сега някак си се случи преждевременно и „Продължаваме Промяната” получава невероятния шанс да се консолидира отново, и то по тема, която й е удобна – статуквопромяна. Темата „Изток-Запад” не й е удобна – ПП се опитва да прави сложен баланс по нея”, категоричен е Първан Симеонов.

 

Още

Зреят бунтове заради ценовия скок на водата от 1 август

08.08.2022

ЙОАНА ПЕТРОВА

3454
В сряда започват нови протести #ГАZwithme пред президентството

07.08.2022

Обновена

8154
Премиерът лично ще наблюдава финансите, външните работи и службите

04.08.2022

Обновена

746