Медия без
политическа реклама

Политолог: Радев удря по БСП, а кабинетът генерира корупция

19 Юли 2021
Калоян Методиев
БГНЕС
Калоян Методиев

Изключително остри думи срещу президента Румен Радев и служебния кабинет отправи тази сутрин пред БНТ политологът Калоян Методиев. Той няколко пъти каза, че държавният глава забива нож в БСП, а и че министрите му творят единствено скандали. Методиев е много близък до лидера на БСП Корнелия Нинова, а до преди около година бе началник на кабинета на самия Радев.

Политологът допусна наесен да се гласува трети път на парламентарен вот, като изборите съвпаднат с президентските. "Не изключвам договорки за удължаване на живота на служебния кабинет", каза той. И добави, че още преди 4 април президентът заявил подкрепа за новите формации: "Заби нож в гърба на останалите партии и взе страна по отношение на изборния процес". После Методиев се прехвърли върху служебния кабинет - след като бил създаден от военни, за които 40 години "основният глагол е превземи, унищожи, убий...", това нямало как да не се отрази и политически. Правителството влизало от скандал в скандал: на Велислав Минеков с БНТ, Стойчо Кацаров - с лекарите от "Пирогов", Бойко Рашков употребил израза "бивши хора", Кирил Петков бил готов да даде 34 млн. евро на фирма без конкурс, която да произвежда автомобили на фалирал стартъп в Германия; Румен Спецов оглавил НАП, макар "на запад за убийство дават по-малко години от такава мащабна данъчна машинация". "Това служебно правителство генерира скандали и конфликти с корупционен привкус", каза Методиев. То дори с изборите не се справило, защото "нещо не бе наред с машините", а и гласове на ДПС отишли при други партии (вчера ГЕРБ оповестиха, че Движението е преливало вот на ИТН - б.а.).

Опитите за отстраняване на Иван Гешев, според Методиев, са търсене на популизъм от страна служебния кабинет и Радев. Просто нямало как чисто процедурно да бъде махнат главния прокурор.

Според политолога лидерски проблем в БСП няма, защото 4 години Нинова удържала жестоки удари в гърба и фронтално, не но се огънала. Вътрешнопартийната опозиция била "щедро подкрепена" не от кого да е, а пак от президентската институция - чрез постове в служебната власт и т. н. Методиев припомни и как вицепремиерът Рашков присъства на закриването на кампанията на "Изправи се! Мутри вън!". Според политолога Нинова е била първият политик, изкарал хората на протест срещу ГЕРБ. Това станало преди европейските избори през 2019 г., но Радев отвърнал "Прибирайте се!". "Заби нож в гърба на левицата още тогава. И започна това движение за постоянно отслабване и сриване по странични канали на партията", заяви Методиев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата