Quantcast
Полиция влезе в поредна община на ГЕРБ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Полиция влезе в поредна община на ГЕРБ

Обновена
6 706
 FB/ община Поморие

Полиция влезе в сградата на общинската управа в Поморие, съобщи БНТ днес преди обед. Разследването е за злоупотреби с евросредства за строеж на рибарско пристанище, уточни телевизията. Има данни, че са надписани разходи за милиони евро без да са извършени. По разследването са разпитани пред съдия двама свидетели. Изземват се документи от общината.

Кмет на Поморие е Иван Алексиев. Общината е поредната, управлявана от ГЕРБ, която има проблеми след смяната на централната власт. Преди десетина дни заради Догансарай полицейска акция се проведе и в Бургас. Варна, Стара Загора и Враца пък са обект на прокурорско внимание заради покупка на автобуси.

Малко по-късно от общината потвърдиха полицейската акция. Оказа се, че разследващите са били при самия кмет. "Днес, в 10.30 ч., полицаи от две патрулни коли, придружени от поемни лица, влязоха в сградата на община Поморие за среща с кмета Иван Алексиев. Униформените съобщиха за образувано досъдебно производство в Окръжна прокуратура Бургас, във връзка проект „Реконструкция и модернизация на рибарско пристанище Поморие – II етап“. Целта на посещението е извършване на проверка и изземване на документи, с разрешението на съда“, се казва в изявление на общинския пресцентър. “Община Поморие подлежи на постоянни проверки от страна на всички институции. Ще продължим да оказваме пълно съдействие на контролните органи, така както сме го правили и досега. Нямаме никакви притеснения за законността на действията си и ще бъдат предоставени всички необходими документи“, е цитиран и самият Алексиев.

Според БНР рибарското пристанище е на стойност 11 млн. евро. При откриването на първия етап от строителството през 2016 г. е присъствал Бойко Борисов. Вторият етап е завършен през септември миналата година.

 

ПОРЪЧКИ

На мушката на разследването са две поръчки в рамките на проекта, за които има съмнения, че касаят едни и същи дейности. Първата е за 11,2 млн. лв., като изпълнител е обединение между фирмите "Водстрой 98", "Булдени" ООД и "Билдинг Комфорт" ЕООД. Изпълнението й е просрочено, но пък съчетано с допълнително плащане за 3 млн. лв. от местната управа. По-късно идва ред на втората поръчка, която е на стойност около 5 млн. лв. Изпълнител са "Булдени" ООД и "Билдинг Комфорт" ЕООД. Разследва се дали дейностите не се припокриват, като например изграждане на дига. Освен това се проверява документацията за изплатените допълнителни 3 млн. лв.

Още

През управлението на Борисов камерите на "К. Андреево" не работели

25.05.2022

9727
Словакия се свързва с газовата система на Полша

23.05.2022

2871
Битката за кметския вот в Пловдив и Варна вече е в разгара си

15.05.2022

ДИЯН ИВАНОВ

5196