Медия без
политическа реклама

Покрай украинците властта смята да победи недостига на детски градини

Нямаме готови 100 000 места за подслон на бежанците, твърди Красимира Величкова от кризисния щаб

03 Май 2022
диян иванов

Българската власт е амбицирана да съчетае грижите към украинските деца с цялостно решаване на проблема с недостига на детски градини. Това стана ясно от разяснения на члена на кризисния щаб за бежанците Красимира Величкова пред Нова телевизия днес.

Както е известно, приоритетните цели на България вече са интегриране на украинците към трудовия пазар. Но проблем е фактът, че повечето са майки с деца - ако жените работят, няма кой да гледа малчуганите. Затова Величкова обясни, че държавата смята да финансира отварянето на дневни центрове за деца, а и да либерализира родителските кооперативи. Тези структури ще се ползват и от български семейства. "Така ще решим проблема и за българските граждани", каза Величкова. В момента социалното и образователното министерства разработвали необходимите технически детайли. Величкова даде да се разбере, че всичко това са стари идеи, но властта се надява покрай бежанците нещата да станат максимално бързо - някъде за около месец.

В момента около 2500 украинци работели на трудови договори. Настанените в хотели, за които се плаща по 40 лв., били около 57 000. Както е известно, предстои "разселване" на украинците из общежития, санаториуми и държавни бази. Обмислят се специфики, като например хронично болните да бъдат в градовете, за да са близо до лекарска помощ. "Няма да оставим никого. Всеки ще получава грижи, докато е нужно", каза Величкова общо за украинците. Но при голяма вълна трудностите са известни отсега. "Държавата няма готови 100 хиляди места - факт е, не е новина", каза Величкова. Обмислят се форми на финансиране на подслон през работодателя, стига човекът да си е намерил работа. 

Досега е известно, че след преглед на базите държавата е открила 15 000 легла. Но числото е междинно, до към средата на април - то стана ясно при отговор на вицепремиера Калина Константинова при парламентарния контрол.

 

ИКОНОМИКА

„Страната ни е сериозен бенефициент от украинските средства. Само от началото на войната над 3 милиарда евро кеш са изнесени от Украйна. Не знаем дали тези средства ще бъдат изхарчени в България, но ефектът върху икономиката е видим. Най-малкото това ще даде ликвидност на българските банки. По всяка вероятност изхрачените пари у нас са много повече, отколкото показват официалните данни. Нямаме информация за парите в брой, които влизат в страната”, заяви пак пред Нова телевизия икономистът Искрен Пенчев. Според него голяма част от бежанците участват на имотния пазар освен чрез наеми, и чрез директни покупки. „Това повишава търсенето на имоти, най-вече по Черноморието. Но повишава и цената на вече съществуващите имоти. Нарича се „Ефектът на богатството”, каза още той.

 

ИСКАНЕ

Десет държави от ЕС, сред които и България, призоваха в писмо Европейската комисия да преразпредели бюджета си, за да осигури по-голяма подкрепа за хората, бягащи от войната в Украйна, съобщи ДПА, цитирана от БТА. България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Румъния, Унгария, Хърватия и Чехия призоват също така изпълнителния орган на ЕС да създаде повече финансови възможности за финансиране на хуманитарните усилия.

Комисията пренасочи част от бюджетните средства още през март, в ранните етапи на войната. Изпълнителният орган на ЕС също така предостави парични средства от фонда с размер 10 млрд. евро, предназначен за справяне с пандемията от КОВИД-19 през 2022 г., за подпомагане на държавите членки на ЕС през същия период.
Десетте държави обаче твърдят, че коригирането на правилата за разходване на средства за настоящата ситуация не е достатъчно и застрашава дългосрочните икономически и социални перспективи на техните страни.

Балтийските и източноевропейските членки на Европейския съюз са приели най-много хора, избягали от войната в Украйна, сочат данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Полша е приютила 3 млн. от общо 5,5 млн. бежанци, а Румъния, една от най-бедните държави членки на ЕС, е приела 825 874 души. Върховният комисариат на ООН за бежанците съобщава, че 1 357 500 души, избягали от Украйна, са се завърнали в страната. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата