Медия без
политическа реклама

Почистващите фирми в София са глобени със 120 000 лв.

Поуките от лошата организация са взети и ще положим сериозни усилия, за да ги отстраним, обещават от "Спаси София"

27 Ноем. 2023
Вследствие на снеговалежа в общината са получени над 1500 сигнала за опасни дървета и паднали клони
Вследствие на снеговалежа в общината са получени над 1500 сигнала за опасни дървета и паднали клони

Фирмите, които отговарят за почистването на снега в София, са глобени с 120 000 лв. за лоша организация на работа в дните с обилен снеговалеж. Това съобщи "Спаси София", която е част от екипа на новия столичен кмет Васил Терзиев. От партията признават, че общината е можела да се справи по-добре с премахването на падналите дървета, като посочват причините това да не се случи. "Снегът в комбинация с листата по дърветата доведе до сериозни проблеми по зелената система на София, която от години страда от лоша поддръжка. Тя е разделена на много дружества и фирми и липсва ясна отговорност за това как се поддръжат дърветата. Затова и реакцията в моменти като този е бавна и незадоволителна", написаха от "Спаси София" във Фейсбук.

Формацията, която е в коалиция с ПП/ДБ в Столичния общински съвет, направи оценка на справянето с последиците от снеговалежа. "По отношение на снега - екипите се справиха добре с почистването на основните улици, но изостанаха с кварталните, тротоарите, спирките и подлезите, които днес осъмнаха заледени. След множество усилия ситуацията се подобри, но не сме доволни от организацията на фирмите. Затова те са глобени с рекордна сума - над 120 000 лв.", пише в съобщението. 

"Спаси София" посочва и какви изводи се налагат след първия сняг в столицата. "Има и серия взети поуки за лоша организация и в следващите седмици и месеци ще положим сериозни усилия, за да ги отстраним. Фирмите трябва да разполагат с повече човешки ресурс за специфични дейности. Спешно ще се изработи План за действие по почистване на пешеходни пространства и тротоари. Такъв в момента има само за пътните платна, но не и за пешеходните части. Ще се почистват не само спирките и подлезите, но и подходите към тях, за да бъдат достъпни. В момента това не е така. Всички дейности по почистването ще бъдат под една шапка. В момента част от спирките се почистват от "Столичен електротранспорт", а велоалеите - от "Зелени системи". Общинската фирма "Софекострой" се е провалила тотално заради липсата на организация, техника и хора. Нужни са спешни действия за подобряване на капацитета ѝ", посочват от "Спаси София".  

Вчера кметът Васил Терзиев съобщи, че общината е получила над 1500 сигнала за опасни дървета и паднали клони вследствие на снеговалежа и че екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са реагирали на повече от 200 сигнала за пречупени и опасни дървета и клони. 

.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата