Quantcast

Медия без
политическа реклама

Побоят над кмета на с. Белгун остава безнаказан вече 3 месеца

Прокуратурата още не е обвинила никой за упражненото насилие

Благомир Станев приключи изборната нощ с тежки травми.

Разследването за побоя над кмета на добричкото село Белгун Благомир Станев продължава и вече повече от 3 месеца няма привлечени към наказателна отговорност. Това съобщи за "Сега" говорителят на Окръжната прокуратура в Добрич Милена Любенова.

Станев потвърди за "Сега", че въпреки изминалото време все още няма развитие по случая. Доколкото е запознат са извършени експертизи. Той каза още, че не е получавал заплахи преди изборите за 46-то Народно събрание на 11 юли. Справка в протокола на секционната избирателна комисия в Белгун показа, че в селото са гласували 39 души за ГЕРБ, 25 за БСП, "Има такъв народ" получава 11 гласа, а ДПС едва 6.

Физическото насилие спрямо Станев бе упражнено във вечерта на предишните избори за нов парламент на 4 април. В своята жалба до прокуратурата кметът на селото разказва, че на 5 април в 3:30 ч. сутринта се почукало на входната врата на жилището му в с. Белгун. Двама души му казали, че кметицата на Каварна го чака в офиса на ГЕРБ. Там обаче бил посрещнат от председателя на каварненския Общински съвет Йордан Стоянов, от техническия секретар на ГЕРБ, както и от бизнесмена Илиян Събев.

"Посрещна ме с думите: "Ела тук, сине майчин, ти за ДПС ли работиш?" Започна да ме рита и да ме бие с юмруци, изкара автоматичен нож от джоба си и започна да ми реже екипа", казва кметът на с. Белгун по адрес на Събев. По негови думи останалите присъстващи са наблюдавали, а председателят на ОбС Стоянов е снимал с телефона си. Станев не се съпротивлявал, тъй като в града се говорело, че Илиян Събев има минало, свързано с бивши групировки. После го накарали да подпише отказ от членството си в ГЕРБ.

Пред "Сега" Йордан Стоянов категорично отрече да е присъствал на такава случка. Според него това е провокация, защото до 4 април ГЕРБ не са печелили избори в Каварна. Той не отрече, че се познава с бизнесмена Илиян Събев, който "работи в туристическия бранш" и отхвърли възможността същият да е участвал в побоя. 

Случаят предизвика реакция от страна на част от членовете на Общинския съвет в Каварна, които поискаха отстраняването от поста председател на Стоянов. След тайно гласуване обаче той успя да запази позицията си. Все пак общинарите приеха декларация в подкрепа на бития Благомир Станев. "Всеки български гражданин има право на свободно волеизявление, на лична доброволна преценка и решение за кого да даде своя глас по време на избори, без това да застрашава неговата личност", се казва в декларацията. С нея се възразява срещу "омразата, гаврата с човешкото достойнство, насилието и нетърпимостта сред хората и сурово се осъжда нападението срещу избрания кмет на с. Белгун".

Държавното обвинение най-после образува дело по случая с пребития кмет на с. Белгун Благомир Станев, който разказа, че в нощта след изборите му е нанесен побой в партийния офис на ГЕРБ в Каварна.

 

Още по темата