Медия без
политическа реклама

По изборите във Враца - касиран бе успех с три бюлетини разлика

В Бургас пък вещи лица се скараха изрядни ли са бюлетините за съветници

11 Дек. 2023Обновена
БГНЕС
Момент от делото в Бургас.

Макар скандалният вот в Борован да не бе касиран, "Дивият Северозапад" и по специално врачанският край "дадоха жертва" - отменен бе резултатът от кметските избори в село Лиляче. Там с три гласа разлика балотажът бе спечелен от Росен Петков, ГЕРБ, срещу Красимир Петров, ВМРО. Партията на загубилия кандидат обжалва и днес административният съд във Враца се произнесе, че вотът е нередовен. 

"След подробен и задълбочен анализ на събраните по делото доказателства, включително след обсъждане на показанията на разпитаните по делото свидетели, съдът е установил съществени нарушения: неправилно отчитане на броя на недействителните бюлетини при определяне на недействителните гласове; нарушения при попълване на протокола на секционната избирателна комисия и нарушения при опаковането на изборните книжа и материали", се казва в съобщение на институцията.

Скандален запис от заседание на секционна избирателна комисия 060500005 в с. Малорад, общ Борован, Врачанско, бе разпространен в социалната мрежа „Фейсбук“.

 

ПО МОРЕТО

Със скандал премина заседанието по делото срещу изборните резултати за общински съветници в Бургас, съобщи БНР. Съдебният процес започна след жалба на партията "Средна европейска класа" на Константин Бачийски, която спечели три мандата, а претендира за още един.

Екшънът настана, след като вещите лица, натоварени да преброят бюлетините, се скараха помежду си. 6 от общо 11 от тях са подписали с особено мнение изготвената вкупом експертиза - и то в последния момент, прикрепено с допълнение. Според недоволните редовността на вота е под съмнение. Според колегите им обаче не е така. Двете групи влязоха в остър спор помежду си. В крайна сметка съдебният състав се ядоса и не прие експертизата, назначавайки други вещи лица. Тоест нови хора ще броят бюлетините - общо за трети път.

Заради опорочаването на начина, по който е извършена експертизата, от Общинската избирателна комисия ще внесе сигнал в прокуратурата.

Още по темата