Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пленарното заседание на парламента се провали

Не се разбра дали проблемът е заради отсъстващи депутати или системата за регистрация, но БСП обяви, че няма да осигурява мнозинство за "престъпни закони"

04 Септ. 2020ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

След неколкократни неуспешни опити да съберат кворум, за да започнат редовното си пленарно заседание, депутатите се отказаха и се разотидоха.

Не стана ясно всъщност дали проблемът беше в недостатъчния брой налични парламентаристи в залата или в технически неуредици със системата за регистрация. На няколко пъти на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева ѝ се налагаше да призовава колегите си да се регистрират наново. Някои депутати нервно сочеха към пултовете си в знак, че не успяват. „Спокойно, колеги”, опитваше се да ги успокоява Караянчева.

Накрая обаче и тя се предаде, след като системата отчете само 112 човека в залата (вместо минимума от 121), разпусна депутатите, а следващото заседание насрочи за сряда идната седмица.

Решението ѝ беше последвано от слаби скандирания „Оставка” откъм лявата половина на залата.

По-късно стана ясно, че опозицията в лицето на БСП е дала своя "принос" за неслучилото се заседание. Соцлидерът Корнелия Нинова обяви пред медиите, че депутатите й няма да осигуряват мнозинство "за престъпните закони, които се канят да приемат" и ще се регистрират единствено за разглеждането на законови промени, засягащи машинното гласуване.

От ДПС пък се похвалиха, че дали 12 човека за регистрацията. "Но видяхме, че управляващото мнозинство ги няма. Най-вероятно ги карат в министерствата за последно ... или спинкат сладко", саркастично предположи депутатът от движението Хамид Хамид. И цитира премиера Бойко Борисов, че кворумът е ангажимент на мнозинството.

УПРАВЛЯВАЩИТЕ: ОПОЗИЦИЯТА НЕ Е УМНА

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов обяви, че "не е много умно" опозицията да не се регистрира, тъй като така изпускала възможността за парламентарен контрол над правителството, какъвто е предвиден за петъчния ден. И оптимистично заяви, че мнозинството щяло да се мобилизира, "да идва навреме на работа".

Ключови думи:

парламент, кворум

Още по темата