Quantcast
Пленарното заседание на парламента се провали | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Пленарното заседание на парламента се провали

Не се разбра дали проблемът е заради отсъстващи депутати или системата за регистрация, но БСП обяви, че няма да осигурява мнозинство за "престъпни закони"
Обновена
6 036
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

След неколкократни неуспешни опити да съберат кворум, за да започнат редовното си пленарно заседание, депутатите се отказаха и се разотидоха.

Не стана ясно всъщност дали проблемът беше в недостатъчния брой налични парламентаристи в залата или в технически неуредици със системата за регистрация. На няколко пъти на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева ѝ се налагаше да призовава колегите си да се регистрират наново. Някои депутати нервно сочеха към пултовете си в знак, че не успяват. „Спокойно, колеги”, опитваше се да ги успокоява Караянчева.

Накрая обаче и тя се предаде, след като системата отчете само 112 човека в залата (вместо минимума от 121), разпусна депутатите, а следващото заседание насрочи за сряда идната седмица.

Решението ѝ беше последвано от слаби скандирания „Оставка” откъм лявата половина на залата.

По-късно стана ясно, че опозицията в лицето на БСП е дала своя "принос" за неслучилото се заседание. Соцлидерът Корнелия Нинова обяви пред медиите, че депутатите й няма да осигуряват мнозинство "за престъпните закони, които се канят да приемат" и ще се регистрират единствено за разглеждането на законови промени, засягащи машинното гласуване.

От ДПС пък се похвалиха, че дали 12 човека за регистрацията. "Но видяхме, че управляващото мнозинство ги няма. Най-вероятно ги карат в министерствата за последно ... или спинкат сладко", саркастично предположи депутатът от движението Хамид Хамид. И цитира премиера Бойко Борисов, че кворумът е ангажимент на мнозинството.

УПРАВЛЯВАЩИТЕ: ОПОЗИЦИЯТА НЕ Е УМНА

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов обяви, че "не е много умно" опозицията да не се регистрира, тъй като така изпускала възможността за парламентарен контрол над правителството, какъвто е предвиден за петъчния ден. И оптимистично заяви, че мнозинството щяло да се мобилизира, "да идва навреме на работа".

Ключови думи:

парламент, кворум

Още

Депутатите се разпуснаха омерзени един от друг
Рашидов се сравни с Екзарх Антим I

02.02.2023

1305
С порой от вулгарност депутатите изкарват последните си дни

27.01.2023

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

12373