Медия без
политическа реклама

Петков и Пеевски издействаха дълга ваканция за НС преди местния вот

В дните без пленарни заседания, парламентарните комисии ще продължават да заседават

14 Септ. 2023Обновена
Кирил Петков и Делян Пеевски
БГНЕС
Кирил Петков и Делян Пеевски

Депутатите планират да почиват три седмици преди местния вот на 29 октомври. Това става ясно от проекторешение, внесено в деловодството на Народното събрание. Вносители са водачът на ГЕРБ-СДС в парламента Десислава Атанасова, Делян Пеевски от ДПС и съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Атанас Атанасов. 

Само час, след като предложението постъпи в деловодството на парламента, то бе гласувано. Целта на ваканцията е пленарната зала да не се превърне в трибуна за предизборна агитация.

Дните, в които няма да се провеждат пленарни заседания, ще бъдат отработвани до 9 октомври, откогато се планира да започне и т.нар. ваканция. Шест извънредни заседания ще има на: 18, 19, 25 и 26 септември, както и 2 и 3 октомври. Това означава, че парламентът ще работи от понеделник до петък в продължение на три седмици.

Пленарни заседания няма да се провеждат на: 11-13 октомври, 18-20 октомври, 25-27 октомври. 

Когато няма да има пленарни заседания, парламентарните комисии ще продължат да заседават. Транспортните разходи на депутатите ще бъдат признати, само ако участват в пленарни заседания или комисии, се уточнява в проекторешението.

Противниците на "сглобката" веднага скочиха срещу решението. "Не съм очаквал чак такава смелост от управляващото мнозинство парламентът да не работи един месец, при положение, че обяснявате колко е важно да се приемат закони. С лекота предлагате шест дни да се работи допълнително, а 16 да почиваме. Виждате съотношението - няма как да компенсира работата на българския парламент. Предложете парламентът да не заседава до края на годината, за да няма кой да ви показва грешките, а като се съберете в кабинет или манастир - оттам да управлявате държавата", заяви гневно Георги Свиленски от БСП.

"С днешното предложение на сглобката само дозатвърждавате мнението, че основната цел на голяма част от вас е властта като такава, а не благоденствието на хората", заяви зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов. "Оревахте вселената за липсата на време за законите по ПВУ", припомни той. 

 

Още по темата