Quantcast

Медия без
политическа реклама

Партийна интрига разтресе БСП-София

В организацията се сблъскаха заради искания за наказание на лидера й Калоян Паргов покрай сделката за осветлението в столицата

16 Февр. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Калоян Паргов и Корнелия Нинова.

Мощен трус удари столичната организация на БСП, която е известна като бастион на противници на партийния лидер Корнелия Нинова.

В ранния следобед днес от името на Градския съвет на БСП-София беше разпространено прессъобщение, в което се обявяваше, че социалисти искат налагането на партийно наказание на Калоян Паргов. Той е водачът на левите в столицата и оглавява групата на общинските съветници на БСП в Столична община.

В съобщението срещу него се изсипват куп обвинения: участие на общински съветници на БСП-София в скандалната обществена поръчка за осветлението в столицата, разкрита от общинаря Борис Бонев; участие в избора на председател на Общинския съвет на София от ГЕРБ; неглижиране на дейността на градската организация; нередовни заседания на Градския съвет на партията и еднолично взимане на решения.

Две напълно еднакви улични лампи на бул. "Цар Освободител" струват съответно 5755 лв. и 1587 лв. Единствената разлика е, че са от двете страни на улицата. Става въпрос за поредния скандал с обществени поръчки, за който съобщи общинският съветник Борис Бонев в предаването

Интересното беше, че съобщението дойде от партийния пресцентър на „Позитано“ 20. Това го правеше необичайно, тъй като обикновено столичните социалисти поддържат самостоятелно връзки с обществеността.

По-малко от час по-късно пристигна друго прессъобщение – този път от пиара на БСП-София. В него категорично се отричаха отправените към Паргов обвинения. И настоятелно се заявяваше, че изпратената до медиите информация е „подвеждаща и невярна“.

Пълна липса на политически принципи и морал демонстрираха мнозинството от делегатите на проведения днес 50-и конгрес на БСП. След гласуване те решиха, че няма да приемат оставката, която досегашният председател на партията Корнелия Нинова подаде в края на 2021 г. Тогава тя

Очевидно е, че става въпрос за партийна интрига между враждуващите лагери в левицата, които още не са се успокоили след проведения наскоро партиен конгрес. На него Корнелия Нинова успя безпроблемно да запази лидерския си пост, въпреки подадената оставка заради поредния изборен погром миналата година. Паргов наскоро обяви, че моделът "Нинова" е изчерпан. А когато на конгреса беше поискана и неговата оставка, реагира така: "Оставката на Корнелия Нинова не е факт, следователно моята също."

С ИСТИНСКИ ИМЕНА

Привечер водачът на столичните социалисти обяви пред NovaNews, че "някой внася интриги и разделение" в левицата. По думите му, подписката, с която се иска за него партийно наказание, съдържа имената на 30-ина души, сред които са шефът на парламентарната група на БСП Георги Свиленски и министърът на туризма Христо Проданов - и двамата от най-близкото обкръжение на Корнелия Нинова. Той неясно заговори за плана "Нинова" - за "смачкване на организации" от партията. Но допълни, че не му се вярва замисълът да идва от нея.

По-късно се разбра, че Изпълнителното бюро на БСП-София ще предложи на Градския съвет да свика конференция на столичната организация на 19 март. Тогава Паргов ще поиска вот на доверие от делегатите. "За Изпълнителното бюро на БСП, за Общопартийната контролна комисия и за Националния съвет може да е нормално да взимат решения и да издават присъди "на тъмно" на базата на доноси, подписани от трийсетина души. За Изпълнителното бюро на БСП - София обаче е крайно несправедливо трийсетина души от 8000 да определят съдбата на най-голямата организация на партията в страната. Затова предлагам ние да направим нашия избор на светло", обяви Паргов.

Има партии, за които присъствието във властта ги довежда буквално до политическа смърт. Пример за това е НДСВ – формацията на Симеон Сакскобургготски, която след два мандата в управлението, изчезна в небитието. Има обаче и други партии, за които властта е вълшебното биле,

 

Още по темата