Медия без
политическа реклама

Партията на Слави: Никога коалиция с ГЕРБ, БСП, ДПС и патриотите

Зам.председателят на формацията Тошко Йорданов допусна евентуални разговори след изборите с "Демократична България"

23 Септ. 2020
Тошко Йорданов в Съдебната палата по време на заседание за регистрацията на партията с лидер Слави Трифонов.
Илияна Кирилова
Тошко Йорданов в Съдебната палата по време на заседание за регистрацията на партията с лидер Слави Трифонов.

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" няма да влезе в коалиция с ГЕРБ, ДПС, БСП, НФСБ, ВОЛЯ и ВМРО. "Това включва и "Републиканци за България", тъй като Цветан Цветанов е ГЕРБ". Това обяви един от сценаристите на Трифонов - Тошко Йорданов, който е и зам.-председател на новата "антисистемна формация". Йорданов коментира политическата криза, протестите, евентуален предсрочен парламентарен вот и др. актуални политически въпроси в предаването "По острието с Калоян Константинов" по телевизията на Трифонов.

"Не можеш да бъдеш коалиция с някого, когото смяташ за вреден за държавата. Не можеш да правиш коалиция с мафията. Любопитно ми е дали бихте задали този въпрос на "Да, България", защото те бяха министри във втория кабинет на Борисов. Не в първия, когато дойде на вълната на надеждата. Тогава беше ясно вече как се крадат пари и какви са финансовите кръгове. Тогава Христо Иванов стана министър и беше във властта с него", каза Тошко Йорданов и обвини партиите от "Демократична България" за това, че част от тях, когато са били в "Реформаторския блок", са излъгали, че няма да се коалират с Борисов, а само часове по-късно са го сторили.

Все пак от думите му се стана ясно, че вижда "общо поле за разговор с "Демократична България" и вероятно двете формации ще се срещнат за политически разговори в бъдеще.

Според зам.председателя на "Има такъв народ" "всички са се вторачили в Слави". "Едните, защото ги е страх, че ще ги измете, като дойде. Другите, защото се смятат за по-умни и откъде-накъде хората харесват това, което той прави. Само ние не сме били във властта с ГЕРБ", каза той. И Мая Манолова е била като част от БСП и заедно с ДПС. "Демократична България" е била с ГЕРБ. Те излъгаха. Ако ние го направим това – разпънете ни на кръст", обясни Йорданов.

По думите му "Има такъв народ" работи с нови формации, които подкрепят исканията за мажоритарен вот в 2 тура, намаляване на субсидията, задължително гласуване и електронно гласуване. "Няма да мръднем от тези 4 неща", каза още той.

Йорданов коментира и отношенията с Бойко Борисов. "Различията между Слави и него (Борисов), между нас и Борисов започнаха, когато той стана кмет. Преди това той и Слави имаха близки приятелски отношения. Борисов беше симпатичен на всички. Малко хора не го харесваха, докато беше секретар на МВР в правителството на Сакскобургготски".

"В момента, в който влезе във властта, показа що за човек е. Почнаха едни обещания, едни заигравки с бюджета, строеж на метрото от приятеля на дъщеря му, на когото той твърдеше, че му е ударил шамар след това", каза още Йорданов.

Той отрече твърденията на премиера от 2010 г., че Трифонов е пожелал 50% от ГЕРБ и влияние да назначава министри:

Попитан за близките отношения на Трифонов през годините с хора от подземните кръгове като Илия Павлов и Георги Илиев, Йорданов каза: "Слави в онези години беше преди всичко изпълнител. Занимаваше се с шоубизнес. Няма човек от шоубизнеса от онези години, който да не познава изброените личности. Те се срещаха, ходеха по участия и всички творци ги познаваха. Както сега познават настоящите политици. Тънката разлика е, че Слави никога не е имал бизнес с тях. Нещо, което сегашният премиер е имал".

Йорданов каза още, че премиерът е бил в директни бизнес отношения със СИК и е бил част от структурата им.

Той отрече формацията да е финансирана от депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски или от хазартния бос с 18 обвинения Васил Божков и хора, близки до тях.

"Боже, страшна тъпотия е това. Не е вярно. Със същия ефект може да ме питате дали получаваме пари от Георги Гергов, Цветан Цветанов, Вальо Златев, Цветан Василев", посочи той. По думите му първоначално парите за телевизията дошли от Слави Трифонов, който "продаде каквото можа", после от реклами, а вече и абонаменти.

По думите му телевизията срещала трудности, защото "в държавата има монопол на медийните реклами от най-големите телевизии, както и натиск от страна на държавата". "Ако си компания и рекламираш не където трябва – идват от НАП и останалите държавни дружества и започват тормоз", обясни Йорданов.

По мнението му партиите трябва да събират пари от членовете си, а не да получават държавна субсидия. Той смята още, че от мажоритарен вот за депутати в два тура могат да спечелят малките партии, въпреки че редица експерти смятат друго – това би довело до тотална хегемония на няколко големи партии и драстично намаляване на шанса на малките партии да влязат в парламента.

Йорданов коментира и протестите, като обяви, че лицата на недоволството са между 20 и 30 г. и имат "3 простички искания": оставка на Борисов, оставка на Гешев и предсрочни избори. "Но политиците се правят на ударени: "Появява се простата кърджалийска палавница и казва: "Ние слушаме хората, разбира се – те искат Велико народно събрание и нова Конституция", каза Йорданов.

Според него няма да се стигне до оставка, защото "това не са политици и държавници, а престъпници и мутри".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата