Quantcast

Медия без
политическа реклама

Парламентът подкрепи ветото на президента върху извънредния закон

Радев обаче поиска и пакет от социално-икономически мерки за засегнатите от ситуацията

23 Март 2020ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

След двучасов дебат, преминал главно в междупартийни и междуличностни нападки, парламентът подкрепи ветото, което президентът Румен Радев наложи вчера върху разпоредбите на новия закон за извънредното положение, засягащи наказанията за разпространение на невярна информация в условията на епидемия и фиксирането на цените на стоки и услуги.

По-късно държавният глава доволно констатира, че "българският парламент прояви отговорност". И отново подкани управляващите да запълнят "липсата на убедителен пакет от социални и икономически мерки в подкрепа на най-силно засегнатите в тази ситуация – малкият и среден бизнес и хората, които ще загубят работа, сигурност, спокойствие и перспектива за своето бъдеще."

ПРЕДИЗВЕСТЕНО 

Още предния ден премиерът Бойко Борисов, макар и разгневен на Радев заради критиките му към управляващите, даде да се разбере, че партията му ще приеме забележките на държавния глава, само и само да бъде прегласуван законът максимално бързо и да влезе в сила. Затова не дойде като изненада призивът на Даниела Дариткова - шефът на парламентарната група на ГЕРБ, към съпартийците й в пленарната зала да подкрепят ветото, дори и да го направят с неохота.

"Осъзнавам несъгласието ви и това на нашите привърженици, защото демаркационните линии и разделението бяха начертани именно от президента. Няма как да се забрави, че преди месец държавният глава неочаквано и немотивирано сне доверето си от българското правителство. Споменът за вирусологичните забележки от 3 март също е ярък", рязко атакува Дариткова държавния глава. Тя обясни, че предложението за контрола върху цените, което беше внесено от БСП, е било възприето от ГЕРБ миналия петък, за да бъде гласуван бързо законът. А текстове за борба с невярната информация вече имало в Наказателния кодекс по отношение на други престъпления. "Не е време за политиканстване и ежби", завърши Дариткова.

ВМРО обаче отказа да се съобрази с партньорите си в управляващата коалиция. "ГЕРБ се поддадоха на изнудването на БСП", обяви депутатът Александър Сиди. Според него, за да бъде приет законът, хората на Бойко Борисов направили компромиса да подкрепят недопустимото за пазарна икономика предложение на социалистите да се сложи таван на цените.

От БСП застанаха безрезервно зад Радев, макар че ветото ги засегна. "Щом има въпросителни, те трябва да бъдат изчистени. Но вярваме, че не можем да позволим такъв тип злоупотреба с извънредното положение. Затова ще продължим да работим по днешната тема и след ветото", заяви соцдепутатът Крум Зарков по отношение на пропадналата идея на червените за борба със спекулата. А соцлидерът Корнелия Нинова направо мина в атака срещу управляващите: "Вкупом заговорихте срещу предложението на БСП, а нито едно по-добро не предложихте. А за 10 дни маските от 10 стотинки станаха десетки левове!"

Нападките й подхраниха иначе затихващия дебат. "Сбъркахме по отношение на вашето глупаво предложение за спекулата ... 96-та година контролирахте 52 процента от цените на пазара, а по-голяма спекула оттогава българската история не познава", скочи депутатът от ГЕРБ Тома Биков. И изрази увереност, че ако изникне проблем, правителството щяло да се справи.

От НФСБ пък разбиха единството на "Обединени патриоти". Хората на Валери Симеонов се противопоставиха на ВМРО и застанаха зад ветото, макар че, подобно на ГЕРБ, демонстрираха, че това не им харесва. "Ще подкрепим ветото на президента, макар и с огромна доза отвращение. Това е поредният непохватен опит на президента за политически пиар, начин да преодолее политическата и социалната изолация, в която се е поставил", заяви депутатът Борис Ячев. Но посочи, че иначе приетото предложение на БСП "ще създаде възможност за изключително висока степен на административен произвол срещу българските предприемачи".

Проточилите се обсъждания изнервиха депутата от ГЕРБ Красимир Ципов, който обвини левицата в "политическа спекула". "Ако не приемем спешно този закон, тези най-спешни мерки, които трябва да защитят живота и здравето на българските граждани, да ограничат разпространението на този опасен вирус, няма да влязат в сила", тревожно предупреди Ципов.

Не го послушаха обаче собствените му съпартийци. Депутатът Спас Гърневски заговори от трибуната за тероризъм и болшевизъм. Това взриви лявата половина на залата, от която се понесоха освирквания и викове "фашист". Шефът на парламента Цвета Караянчева обяви, че ще накаже Гърневски, както и Стоян Мирчев, който беше най-гласовит сред соцдепутатите. "Ще приема наказание всякакво. Дори мога да се самонакажа. Но най-напред накажете председателя на БСП, която ни нарече убийци", продължи Гърневски. "Когато от тази трибуна говорят комунистически трубадури, смятам, че трябва да дезинфекцираме трибуната след това", отвърна му червеният Александър Симов. "Какво високо ниво на дебат!", саркастично констатира Цвета Караянчева. Междувременно гневните социалисти се струпаха около парламентарната трибуна.

След като страстите се поуспокоиха, оспорваните текстове бяха гласувани повторно и отхвърлени. А Цвета Караянчева облекчено обяви, че законът, с приетите поправки, вече може да бъде изпратен на президента, за да издаде указ за обнародването му.  

 

ДА ОБСЪДИШ ВЕТО ЗА 15 МИНУТИ

Преди пленарното заседание ветото беше обсъдено и подкрепено за рекордните 15 минути от парламентарната правна комисия. Членовете й се справиха толкова бързо, тъй като на практика срещу ветото нямаше никаква съпротива. Зад него застанаха всички политически сили, включително ГЕРБ.

Всъщност депутатите щяха да приключат дори и по-скоро, ако не се бяха изпокарали кой е отговорен, че законът трябва да се разглежда повторно. От БСП бяха в деликатна ситуация заради предложението им срещу спекулата, което Радев отхвърли. „Оставаме категорично на позицията, че не трябва да се допуска някой да трупа лесни пари на гърба на хорското страдание. Скоро ще внесем прецизирани текстове по този въпрос”, каза соцдепутатът Крум Зарков.

От ГЕРБ обаче се почувстваха длъжни да се обяснят защо са подкрепили това предложение на социалистите в пленарната зала, което иначе отхвърлиха в правната комисия с мотива, че е неясно и непрецизно. „Идеята беше да покажем на българските граждани, че в този труден момент трябва да има консенсус между политическите сили ... Българските граждани трябва да чуят кой направи това предложение и кой го защитаваше”, оправда партията си депутатът Красимир Ципов, отклонявайки отговорността към БСП. „Моля г-н Ципов да не ни връща към начина по който беше приет законът, защото и аз мога да разкажа много неща”, заплашително реагира Крум Зарков.

Ципов напомни, че работодателските организации и търговците са се оплакали от законодателното решение за контрол върху цените, в резултат на което премиерът Бойко Борисов е отдръпнал подкрепата на ГЕРБ от разпоредбата, докато се приеме по-прецизна. „Такава в момента ние не смятаме, че може да бъде направена. Законът за защита на потребителите предвижда други механизми, които да предотвратят негативни последици от определянето на цени на стоки, особено на такива от първа необходимост”, обясни депутатът.

Не без съпротива управляващите се отказаха от наказанието за невярна информация, предизвикало опасения за свободата на словото. Ципов заяви, че и сега имало подобни формулировки в Наказателния кодекс – в текстове, засягащи разпространението на неверни данни при търговията с финансови инструменти, както и за разгласяването на невярна информация за състоянието на околната среда. И допълни: "За това какво означава невярна информация за разпространението на заразна болест, мисля че всеки може да си направи своите изводи."

 

ЕДИН МИНИСТЪР СЕ ОПРАВДАВА

Също сутринта правосъдният министър Данаил Кирилов обяви за грешка подкрепата на депутатите на ГЕРБ за предложението на БСП за контрол върху цените. И се опита да замаже гафа - управляващите подкрепили идеята за таван на цените, "за да преодолеем обвинението, че едва ли не защитаваме спекулата и не предприемаме адекватни мерки". Текстът гласи, че стопанските субекти са длъжни "да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени", на които са предлагали същите продукти през последните три месеца преди настъпването на извънредното положение".

"Не може да твърдим дали е правилно или не, след като не е приложено. Но не е правилно да се формират цени и да се слага таван на цените. Това е друг вид икономика. Ако в извънредното положение съхраним устоите на пазарната икономика, това би било прекрасно", обясни Кирилов, като каза, че поема вината за гласуването на нелепия и невъзможен за прилагане текст. Той призна, че не е водил разговори за прийомите за борбата със спекулата с финансовия министър Владислав Горанов. Самият Горанов не скри, че е неприятно изненадан от поведението на ГЕРБ в пленарната зала и подкрепата за "мярката", лансирана от социалистите. Той предположи, че това е станало по някакви "ирационални причини" - за запазване на кворума.

Още по темата