Медия без
политическа реклама

Търговските вериги негодуват срещу тавана на цените

Те настояват разпоредбата, приета по предложение на БСП, да бъде получи вето от президента Радев

21 Март 2020

Българската икономика прави стъпка назад от пазарна към централизирана (планова) такава. Така Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява най-големите търговски вериги в България, коментира приетия вчера закон за извънредното положение и по-точно текстовете, свързани с ограничаването на цените по време на действието на нормативния акт.

Със закона бе въведен таван на цените на стоките и услугите. Записано е, че всички търговци в страната са длъжни да предоставят на населението стоки и услуги на стойност, средноаритметична на цените на дадената стока или продукт през последните три месеца преди въвеждането на извънредното положение. Това бе прието по искане на БСП, подкрепена от гласовете на ГЕРБ.

За нарушение на разпоредбата ще се налага имуществена санкция в размер на 5% от оборота на дадения търговец за предходната година, а на представляващите ги физически лица - глоба в размер от 20 хил. до 100 хил. лв.

„Тези разпоредби обаче представляват връщане от пазарна към централизирана икономика. Те са грешен инструмент за ограничаване на цените и ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика - дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет точно когато те са най-нужни“, обясняват от СМТ.

Членовете на Сдружението подчертават, че единствено свободната конкуренция може да гарантира ниски цени. Безброй примери по света и у нас са доказателство за това. Те припомнят, че имат значителен принос за ниските цени в България и дори в условията на извънредно положение успяват да ги поддържат, въпреки натиска за поскъпване от страна на все повече производители.

„Апелираме към всички власти да не вземат прибързани решения, да ги съгласуват със заинтересованите страни и да не всяват допълнителна паника в и без това предизвикателната ситуация“, пишат от търговските вериги и се обръщат с апел към президента Румен Радев да наложи вето върху текста за налагане на таван върху цените.

„Ако все пак законът влезе в сила, апелираме към Народното събрание спешно да отмени въпросните текстове“, добавят от Сдружението за модерна търговия.


 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?