Quantcast
Търговските вериги негодуват срещу тавана на цените | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Търговските вериги негодуват срещу тавана на цените

Те настояват разпоредбата, приета по предложение на БСП, да бъде получи вето от президента Радев
9 648

Българската икономика прави стъпка назад от пазарна към централизирана (планова) такава. Така Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява най-големите търговски вериги в България, коментира приетия вчера закон за извънредното положение и по-точно текстовете, свързани с ограничаването на цените по време на действието на нормативния акт.

Със закона бе въведен таван на цените на стоките и услугите. Записано е, че всички търговци в страната са длъжни да предоставят на населението стоки и услуги на стойност, средноаритметична на цените на дадената стока или продукт през последните три месеца преди въвеждането на извънредното положение. Това бе прието по искане на БСП, подкрепена от гласовете на ГЕРБ.

За нарушение на разпоредбата ще се налага имуществена санкция в размер на 5% от оборота на дадения търговец за предходната година, а на представляващите ги физически лица - глоба в размер от 20 хил. до 100 хил. лв.

„Тези разпоредби обаче представляват връщане от пазарна към централизирана икономика. Те са грешен инструмент за ограничаване на цените и ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика - дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет точно когато те са най-нужни“, обясняват от СМТ.

Членовете на Сдружението подчертават, че единствено свободната конкуренция може да гарантира ниски цени. Безброй примери по света и у нас са доказателство за това. Те припомнят, че имат значителен принос за ниските цени в България и дори в условията на извънредно положение успяват да ги поддържат, въпреки натиска за поскъпване от страна на все повече производители.

„Апелираме към всички власти да не вземат прибързани решения, да ги съгласуват със заинтересованите страни и да не всяват допълнителна паника в и без това предизвикателната ситуация“, пишат от търговските вериги и се обръщат с апел към президента Румен Радев да наложи вето върху текста за налагане на таван върху цените.

„Ако все пак законът влезе в сила, апелираме към Народното събрание спешно да отмени въпросните текстове“, добавят от Сдружението за модерна търговия.


 

 

51

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България заплаши Северна Македония с вето в ЕС

22.10.2020

4893 20
3 месеца кабинетът се разпорежда незаконно с еврофондове
Гражданите с изтекли лични карти получават нова отсрочка да ги сменят

22.10.2020

1062 4

Коментари

Страници

PlaNed
снимка на PlaNed

Може ли поменно членовете на "Сдружението за модерна търговия"?

За един приятел питам, да знае от къде да не пазарува!

++++

Те си имали сайт: http://www.moderntrade.bg/p/blog-page_20.html

И списък на членовете:

"Билла България” ЕООД
"Дайхман търговия с обувки" ЕООД
"дм България" ЕООД
“Доверие - Брико” АД
"Кауфланд България ЕООД и Ко” КД
"Лидл България ЕООД & Ко” КД
“Максима България” ЕООД
"Промаркет" ООД
"Хиполенд" АД

Andrij

Почти на 100% пазарувам храните,а на 50% и останалите стоки в 3 от изброените вериги и нямам намерение да ги сменям.Последен положителен пример-преди няколко месеца ми изгоря електроуред ,на който му оставаха седмица до изтичане на 3-годишна гаранция.4 дни преди изтичането го върнах и ми върнаха парите,а след месец си го купих отново когато пак стана на промоция за 10 лв. по-малко.А в кварталното магазинче за последно съм влизал през 2007 г. когато за седмица продавачката 3 пъти ми продава смачкан хляб,и когато отивайки сутринта на работа видях как куче се изпика на стоварените на тротуара неопаковани продукти преди да са ги прибрали.Знам,че е много трудно на дребните търговци,но се иска и малко уважение към клиента.

hawk

СЕГА:

...''Със закона бе въведен таван на цените на стоките и услугите. Записано е, че всички търговци в страната са длъжни да предоставят на населението стоки и услуги на стойност, средноаритметична на цените на дадената стока или продукт през последните три месеца преди въвеждането на извънредното положение. Това бе прието по искане на БСП, подкрепена от гласовете на ГЕРБ.''...

ДНЕВНИК

...''Текстът първоначално е предложен от БСП, отхвърлен при първото гласуване на проектозакона, но прегласуван по идея на ГЕРБ при второто четене''...

https://www.dnevnik.bg/biznes/2020/03/21/4044202_deputatite_sa_naput_da_ubiiat_magazinite_s_tavan_na/?ref=home_NaiNovoto

Желязко Желев

    То и банките следва да минат на администриране.Форсмажор и с брадвата гордиевите възлиТецове,банки,вериги и монополи и картели в горивата.Респектиране на някои групи и т.н. Сега е времето.

   Ще има всеобщо одобрение.Вчерашния ЕС е мъртав,дали ще има нов не е ясно.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Вчерашния ЕС е мъртав,дали ще има нов не е ясно.

Ясно е. Първи път - СССР, втори път - ЕС. Трети път - майка и баща.

Елате, господине — рече Швейк, като дръпна нещастния гост за рамото, — елате да потретим, па дано е на хубаво.

inventus

Страшни плашилки изкараха и тия от това сдружение! И как точно ще станат тия катаклизми които предвещават? Малко им е мачкането. Искам да видя и чуя за един поне попаднал под ударите на новият закон. Парите за глобите може и да ги извади но отлива на клиенти ще го разори.Колкото по скоро стане това толкова по добре за всички.Не вярвам президента да подкрепи вето против този закон за мачкане на пиявиците!

Желязко Желев

    Хахаха.Ледът се пропука.Часна лабаратория диагностира през главата на шаба.И хваща виросоносители.Объркаха им графиката.Хахаха.

PlaNed
снимка на PlaNed

Вече писах за отношението си към лавината от експерти обикалящи телевизиите при всеки проблен на Територията Му, но днес ми изпратиха една статия и съм 95% съгласен с автора ѝ доц. д-р Атанас Мангъров!

Казвате кое е грешно в действията на държавата и подхода към епидемията. Предложете друг подход или решение.

 

- В момента се прави максималното, даже над максималното. Разумният подход е от медицинска гледна точка да има готовност за тези 5%, които ще се нуждаят от болнично лечение, да има къде да се настаняват. В болници да влизат хора само в животозастрашаващо състояние. Животът да продължи нормално. Ако стоим разкрачени още един или два месеца, трябва да затворим държавата. Трябва да се работи. Хората стоят вкъщи и чакат да се заразят и после да умрат. Още веднъж казвам - това няма да се случи. Това е грипоподобно заболяване. Трябва да пазим възрастните хора и такива с придружаващи заболявания. Затварянето на страната е хубав начин да се гръмнем в крака. Мерките, които се взимат, са свръхреакция. Хората, които решават, мислят, че с тези мерки това, които им се иска, ще се случи и ще се ограничи вирусът. Това го правим всяка година с епидемиите от грип. Изолираме децата, правим грипни ваканции, поставяме ваксини, защото има и тази опция, а има и лекарствата тамифлу и реленца. И въпреки това януари и февруари се случва епидемия. В САЩ тази година са умрели над двадесет хиляди души от грип. Много повече, отколкото от коронавирус.

 

Взимащите решения в момента се страхуват, че ако се случи това, което стана в Китай и Италия, хората ще си кажат: "Ето на, тези нищо не направиха." Най-добрата стратегия от тяхна гледна точка е да се направи максималното и ако нещата затихнат, ще кажат, че са направили максималното и това е дало резултати. Ако пък нещата не затихнат, тогава ще кажат, че са направили максималното, но въпреки това нещата не са затихнали. Стратегия win-win. Чисти са отвсякъде. А ние ще казваме бедни сме, но сме живи. Ако се действа малко по-разумно, може да не сме чак толкова бедни.

 

Знаете ли колко трудно ще бъде на хората впоследствие да се върнат в работен ритъм? Да се затвори страната за такова нещо е безумно. Моята майка е на 98 години, казах ѝ, че няма да я посещавам, защото мога да я заразя, все пак общувам с хора, които са с това заболяване. Тя ми каза: "Не, искам да те виждам, защото за това живея." Знае, че няма неминуемо да се зарази. Но тя е запозната, бивш лекар е. Това са неща, които всеки човек трябва да реши сам за себе си. Не може да ни се налага с кого да се виждаме и с кого не. В момента всички са като деца, които лежат под юргана и чакат да дойде Торбалан да ги вземе. Животът трябва да продължава нормално. За такива решения обаче се иска отговорност, която няма кой да поеме. Няма как да затворите света и той нищо да не прави.

 

https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/03/20/4043681_durjavata_moje_da_zatvori_absoljutno_vsichko_no_kakuv/

тютюн

Мангъров 👍 Щабът гледа да не му се търси отговорност. Гешев си изми ръцете и им лисна мръсната вода, да си ги мият и те. Мерките са бутафорни. 

Conviction
снимка на Conviction

Нито тамифлуто нито реленцата лекуват! тоя  мангъров е тъпанар. доказан.👎

fractal
снимка на fractal

Търговските вериги за хората са като захранването на компюръра всичко трябва да е изчислено и постоянно запичнат ли отклонения компютъра започвс да не работи както трябва

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Записано е, че всички търговци в страната са длъжни да предоставят на населението стоки и услуги на стойност, средноаритметична на цените на дадената стока или продукт през последните три месеца преди въвеждането на извънредното положение.

Майко, мила! Нали има сезонни цени бре, хора? Веднага два примера. Цените на лимоните скачат, защото излизат извън сезона и няма как да бъдат като тези преди 3 месеца. Търговците просто ще спрат да ги предлагат. Цените на доматите ще започнат да падат,  но търговците ще си ги предлагат на средноаритменични зимни цени.

Явно на някои им е много мъчно за времето на соца с изкуствените дефицити.

Conviction
снимка на Conviction

Ф соца дефицитите си бяха реални  което обаче го имаше ставаше з аядене и месото бе месо а не зряло в  разни уреди 90 % вода и  костно брашно...

И най лошия социализъм е в пъти по-добър от сегашната ви демокрация.

Каубой
снимка на Каубой

Ама сериозвно ли? Защо тогава, като направихте преврата и свалихте каскета от орханийско, не излезе лавина от хора да го спаси? Русе, дишай и т.н.? Каква памет, тц, тц!

Звън®
снимка на Звън®

Ползата от предприетите мерки против КОВИД-19 вече е по-малка от загубите, които те причиниха.

inventus

Десет лева кило салам кучешка радост! Не ги е срам.

Johnny2965

А Вие за колко го предлагате?

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Pedigree, братче. По на сметка излиза.

Johnny2965

Таван на цените е вече гледан филм. Последствията - дефицит и пазар на черно. И който няма пари за черния пазар, се успокоява с мисълта, че ще може да си купи нещо евтино (когато и ако му го предложат).

Все пак се радвам, че помня хора, които се преживели две световни войни. Те се запасяваха и правеха сметки поне за година напред. И спестяваха от всеки получен доход. Но имаха едно предимство - поддържаха, макар и в семеен мащаб, собствени стопанства. И поради това дефицитите на социализма малко ги вълнуваха. Живееха добре и не изпадаха в паника, ако в градчето им дадена стока не се доставяше седмица или две.

lalluger

Всеки на село или малко градче е живял добре, защото е можел да произвежда за собствена консумация много. Това са били може би най-голямата група щастливи хора в новата история.

Stern

Тези разпоредби обаче представляват връщане от пазарна към централизирана икономика.

Значи половин Европа се връща към централизирана икономика. Защо ние да стоим настрана?

 

Членовете на Сдружението подчертават, че единствено свободната конкуренция може да гарантира ниски цени.

Да, да, виждаме я тази свободна конкуренция, гарантираща ниски цени, по бензиностанциите.

Conviction
снимка на Conviction

Що бе миндили не аресвате този таван  наблюдавахме и без карантира  покачване на цени, какво освен усилено зареждане на  чужда стока  се променило? нали такова  повече оборот повече Печалба...

Другаря Ленин е овладял спекулата с растрел.

Надявам се и в булгаристан да приложат това...

Звън®
снимка на Звън®

Нарочни мобилни полицейски групи, придружавани от прокурори, започнаха безкомпромисни акции срещу спекулата. Днес внезапно е атакуван магазин от голяма търговска верига в кв. "Хиподрума". Операцията е била насочена срещу щанда за месо и месни продукти. Открити са колбаси, които са предлагали телата си на цени надвишаващи февруарските с 19 %. Арестувани и осъдени по бързата процедура са непълнолетни пилешки филета, щафети извратен сух шпек, предлагащ и садомазо консумация, както и проституиращи без знанието на родителите си кренвирши. Всички те са изведени от магазина, а присъдите им са изпълнени веднага в близкия парк, който е затворен за посещение заради коронасалама.

nebenebe

Не знаех че някой е монтирал таван. А веригите плачат за бойкот. Ще го имат, мисля си. Търговецът нека не се мисли за титан. Може да се срине за нула време. И без това трябва да си изкараме яда на някого. 

peniko

В такива ситуации става ясно на кой какво му е на ума - болшинството от народа се чуди как ще оцелее, някои искат да направят повече пачки. Г-да "национално отговорни" търговци от СМТ, може ли да споделите колко е оборота ви за последните 3 седмици ("при пазарни цени")? Аз съм готов да се обзаложа, че е повече отколкото за предишните 3 месеца. Днес хората  поголовно остават без работа и доходи.... ако това се влоши, кой ще идва в магазните ви? А, може и дойдат, ама не пред касите , а за да издънят вратите на складовете ви.

Сетих се за една стара приказка: Живял някога човек, който имал вълшебна кокошка. Всеки ден тя снасяла по 1 златно яйце. На него му се сторило, че е малко. Решил да я заколи, за да вземе всичките яйца наведнъж. Заклал я, но вътре не намерил нищо .....те така те.

 

тютюн

Голяма част от веригите са европейски, т. е. въвеждат и поддържат европ. търг. практики. Това не е байганьовска търговия.

Пръскат от стока, навярно властта ги е предупредила да не допускат дефицити, за да си нямат проблеми. Даже застояват пресни храни. Хората не обикалят вече по магазините. Само най-необходимите неща се купуват. Така че работата им е много отговорна и без съмнение също потърпевша.

Да не се изгори юргана заради бълхата. 

nebenebe

Дали Горанов мачка лева (щото борсите подлежат на контрол) не знам. Няма толкоз мозък, освен да го прави от незнание. Пазарът е инертен и в някаква степен непредсказуем, въпреки безкрайните реклами, повечето глупави разбира се. Та времената са трудни за търговците. Чудя се кога човекът ще ритне ръждивите таратайки.

тютюн

Харесва ми да пазарувам в кварталите вериги. Чисто, подредено, голям избор, не те гледат в ръцете, не гледат да ти пробутат боклука. Персоналът, особено в лидл, подбран, добре обучен, мотивиран. Както казваше колегата "дайте управлението на държавата на лидл".

В тая лудница веригите се разцепват от стока, цените не са мръднали, създадоха и поддържат ред при пазаруването.

Та може би не е зле да се изслушат аргументите им. Покрай сухото да не изгори и суровото. 

nebenebe

Лидл продават малко скъпо, но стоката им е свежа. Не ми е близо, иначе бих ги навестявал по-често. Но малките квартални магазинчета трябва да се подкрепят. 

paragraph39

НЯМА нужда да се ограничават цените на стоките и услугите на Частниците- производители и/или търговци!

Достатъчно е да се сложи таван на чистата им Печалба- например, "3, 5, 10...%! чиста Печалба СТИГАТ"

Или да се въведе прогресивен данък върху чистата Печалба- като в скандинавските държави!

А най-добре Държавата да произвежда и продава- като Конкурент на частните производители и търговци, банкери, застрахователи и т.н.!

КАЗАХ!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш