Медия без
политическа реклама

Парламентарната комисия "Росенец" пита НСО къде спи Доган

Първото заседание премина в разпри и обвинения, че се търси "реваншизъм" и "шоу"

Парламентарната анкетна комисия "Росенец", която възнамерява да разнищи всички факти и обстоятелства около т. нар. морски сарай на Ахмед Доган, ще изиска информация от Националната служба за охрана (НСО) "къде са спали нейните представители, както и самият Доган". Това обяви по време на почти 3-часовото първо заседание председателят на комисията Калоян Янков (Демократична България). Конкретен повод за искането е, че представителите на община Бургас, които бяха поканени на изслушването, няколко пъти обявиха, че при инспекцията на сарая и прилежащите имоти, им било отговаряно, че те не се "ползвали, а само се наглеждали".

"На терена има 18 сгради и съоръжения, от тях 4 имат разрешение за строеж, има едно разрешение за ползване, всички останали нямат никаква документация. Как общината е допусналата строителството на много незаконни обекти?”, попита Янков.

"Има констатирани незаконни обекти, един от който е двуетажна масивна сграда. Тя е 1-ва категория, документите са изпратени в ДНСК и оттам няма обратна връзка. Това не е е обект в правомощията на общината, тъй като е 1-ва категория, а общината отговарят по закон за обекти 4-та и 5-та категория", опитаха да се оправдаят от бургаската община.

По време на заседанието нейните представители непрекъснато се опитваха да се отбраняват, а депутатите от ДПС дори обявиха комисията като "безсмислена" и че с нея се търсел "реваншизъм". Кметът на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ също бе поканен за изслушване, но не се отзова. Даниел Митов от ГЕРБ пък заяви, че всичко се прави, за да се "предизвика шоу".

Димитър Найденов от ДБ попита дали общината в Бургас е събирала през годините данъците за въпросните имоти след издадените Акт 14 и Акт 15, както и за кея.

„Улицата е била преградена в продължение на 6 години. Търсила ли си е Община Бургас за заеманата от „Хермес Солар“ общинска улица и ще помоля да информация да се предостави писмено по години“, попита Найденов. От общинската администрация не можаха да му отговорят и обещаха да предоставят информацията на по-късен етап.

Комисията ще изиска още документи и от други институции, сред които агенцията по кадастъра, ДНСК, МРРБ и министъра на транспорта, областният управител на Бургас, както и документи, касаещи собствеността и промяната на градоустройствените планове. В хода на работа на комисията ще се изискват и документи за имоти, част от които собственост фирмите “Хермес Солар” и “Стрейтлайн”. Документи от проверката, извършена от арх. Иван Нестеров, както и информация от МВР, от доклада от ВАП и от агенцията по вписванията относно сделките с имоти в областта. Ще се изисква и информация за приватизацията на “Нефтохим”.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Росенец, комисия, заседание

Още по темата