Медия без
политическа реклама

Комисия в НС претупа скандала с "Фейсбук"

На депутатите не им стигна времето да задават въпроси към модератора на социалната мрежа

26 Яну. 2023
Въпреки ограниченото време, комисията беше свикана извънредно от нейния председател Калина Константинова ("Продължаваме промяната")
ДБ-пресцентър
Въпреки ограниченото време, комисията беше свикана извънредно от нейния председател Калина Константинова ("Продължаваме промяната")

Пълен провал претърпя заседанието на парламентарната комисията по електронно управление и информационни технологии, която трябваше днес да изслуша представители на компаниите "Телус" и "Мета" заради поредицата от несправедливо блокирани профили във "Фейсбук". Заради ограниченото време, с което комисията разполагаше, депутатите не успяха да зададат въпросите си и в крайна сметка обсъжданията пропаднаха.

В дневния ред на комисията беше изслушване на тема "Социалните мрежи в България - модериране на публикации и коментари, свобода на изразяване в интернет пространството и недопускане на цензура и изкривяване на обществените нагласи". Заседанието беше свикано в 30-минутната почивка на пленарната зала, тъй като по правилник народните представители не могат да заседават едновременно в комисия и в зала. В началото изказване направи Мерилин Тифинг, главен корпоративен директор на TELUS International - компанията, отговорна за модерирането на част от съдържанието във "Фейсбук".

"Нямаме никакви връзки с руското правителство. Фалшиви обвинения бяха отправени към нашата компания в България - че целенасочено подкрепя руското правителство, като неправомерно премахва публикации и акаунти, които критикуват руския режим, и оставя руска пропаганда в социалната мрежа. В резултат на тези безпочвени обвинения нашите служители станаха обект на унизителни публикации, които прераснаха в тормоз. Екипът ни е изтощен от тази продължаваща ситуация и заплахите към нас. Тормозът трябва да престане. Ние ще предприемем всички стъпки, за да защитим екипа си", заяви Тифинг.

Пред комисията беше изчетено и становише на компанията-майка на "Фейсбук" Meta, което гласи, че платформата използва комбинация от изкуствен интелект и над 15 000 хора рецензенти, за които даденият език е майчин. Те работят 24 часа и 7 дни в седмицата в над 20 локации по света. Трябва да са местни жители, за да разберат дадена дума - съответно български модератори проверяват българското съдържание. "Нашите политики са изключително подробни, за да ограничат възможността за тълкуване и субективизъм", твърдят от Meta.

След приключване на 30-минутната почивка депутатите от ГЕРБ заявиха, че правилникът изисква те да се върнат в пленарна зала, а заседанието на комисията да се отложи. Председателят на комисията Калина Константинова от "Продължаваме промяната" предложи разговорът да продължи под формата на дискусия, но представители на ГЕРБ възразиха, че това би било нарушение и този вариант също отпадна. По този начин не се стигна до задаване на въпроси към представителите на "Телус".

Профили на журналисти и граждански активисти с хиляди последователи в социалната мрежа бяха блокирани и дори деактивирани от началото на годината.

"Сега" припомня, че профили на журналисти и граждански активисти с хиляди последователи в социалната мрежа бяха блокирани и дори деактивирани от началото на годината. Причините за наложените забрани са, меко казано, спорни, което предизвика нова вълна на недоволство към компанията "TELUS International България". Карикатуристът в "Сега" Христо Комарницки отново беше наказан за 30 дни заради споделен пост на българин, който казва, че е в Украйна и ще бъде там до победата. Другият наказан с 6-дневен бан беше сатирикът от "Сега" и "Прас прес" Иво Балев. Той е направил нецензурен коментар, като е цензурирал вулгарните думи със звездички.

От бан се оплака и лидерът на гражданско сдружение БОЕЦ Георги Георгиев. "30 дни блокаж заради подкрепа за Сашо Морфов. Трябва да спрем тази мерзост", категоричен е Георгиев. Другият ограничен профил е този на журналиста Калин Манолов. За кратко беше блокиран и разследващият журналист от сайта Bird.bg Атанас Чобанов. В крайна сметка след обжалване обаче Facebook прецени, че не са нарушени правилата с коментара: "Къде си, бе, чорап смрадлив? Нещо Гешев? Нещо Грозев?"

Преди дни пред офиса на "Telus" се проведе протест, организиран от сдружение БОЕЦ. "През последните 5 г. съм профилът ми е блокиран точно 50 пъти. Общо над 3 г. съм прекарал в режим блокиран заради дейността ми с БОЕЦ и битките ни срещу мафията и кремълската пета колона", отбеляза лидерът на организацията Георги Георгиев.

Демократична България" ще извика на изслушване в Народното събрание представители на фирмата "TELUS International България", която модерира най-популярната у нас социална мрежа "Фейсбук" за българските потребители.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?