Медия без
политическа реклама

Facebook безпричинно заглуши двама журналисти от "Сега"

Христо Комарницки и Иво Балев са сред многото потребители, получили наказание за абсурдни "провинения"

11 Яну. 2023Обновена

Профили на журналисти и граждански активисти с хиляди последователи в социалната мрежа бяха блокирани и дори деактивирани от началото на годината. Причините за наложените забрани са, меко казано, спорни, което предизвика нова вълна на недоволство към компанията "TELUS International България", занимаваща се с модерация на Facebook у нас.

Карикатуристът в "Сега" Христо Комарницки отново беше наказан за 30 дни заради споделен пост на българин, който казва, че е в Украйна и ще бъде там до победата. "Не ми говорете за патриотизъм - моят род е воювал за България от 1876 та. В рода ми имам ордени и медали от пет войни да ви замерям от София до Магадан. Не можете да ме уплашите - аз плаша отпадъците- не те мен", пише Калин Димитров. Според социалната мрежа постът "нарушава стандартите на общността по отношение на опасните лица и организации". Интересно е, че самият пост не е изтрит, но се блокират хора за неговото споделяне.

Другият наказан с 6-дневен бан е сатирикът от "Сега" и "Прас прес" Иво Балев. Той е направил нецензурен коментар, като е цензурирал вулгарните думи със звездички. Споделил е и линк към фейк бюлетина на "Сега" от 5 януари със заглавие "Сценаристи снесоха сопол, вързаха му панделка". Блокиран във Facebook е също рекламистът Радослав Бимбалов, а профилът на поета Манол Глишев дори е заплашен с изтриване

От бан се оплака и лидерът на гражданско сдружение БОЕЦ Георги Георгиев. "30 дни блокаж заради подкрепа за Сашо Морфов. Трябва да спрем тази мерзост", категоричен е Георгиев. Другият ограничен профил е този на журналиста Калин Манолов.

За кратко беше блокиран и разследващият журналист от сайта Bird.bg Атанас Чобанов. В крайна сметка след обжалване обаче Facebook прецени, че не са нарушени правилата с коментара: "Къде си, бе, чорап смрадлив? Нещо Гешев? Нещо Грозев?"

Серията от наказания срещу профили с хиляди последователи отново насочи вниманието към фирмата "TELUS International България", която модерира най-популярната у нас социална мрежа Facebook. Миналата седмица депутатът от ДБ Ивайло Мирчев обяви, че "Демократична България" ще извика на изслушване в Народното събрание представители на компанията. 

"Важно да има яснота за това как "Фейсбук" прилага политиките си по управление на съдържанието. Платформата е комуникационният канал с най-голямо влияние в България и е добре парламентът и обществото да са наясно с принципите и правилата им на работа, тъй като този канал има силно влияние върху всички сфери на обществения живот", мотивира искането за изслушване депутатът от "Демократична България".

Сдружение БОЕЦ организира на 18 януари протест пред офиса на "Telus". "През последните 5 г. съм профилът ми е блокиран точно 50 пъти. Общо над 3 г. съм прекарал в режим блокиран заради дейността ми с БОЕЦ и битките ни срещу мафията и кремълската пета колона", отбелязва лидерът на организацията Георги Георгиев.

През декември в интервю за "Капитал" вицепрезидентът на "Операции" на "TELUS International" за Европа Кристина Иванова отрече компанията да взима решения за прилагането на правилата на Meta. "Нито сме обвързани с руското правителство, нито с което и да било друго правителство по света. Ние сме абсолютно независима, публично търгувана компания", каза още тя.

Близо четири милиона са потребителите на Facebook в България. Но все по-често социалната мрежа започва да се държи враждебно към тях, блокирайки профилите им поне за месец. В повечето случаи без конкретни обяснения и причини. Кой модерира Facebook у нас? Защо го прави точно така?

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата