Медия без
политическа реклама

Колко про Путин може да е bg Facebook?

09 Дек. 2022

Близо четири милиона са потребителите на Facebook в България. Но все по-често социалната мрежа започва да се държи враждебно към тях, блокирайки профилите им поне за месец. В повечето случаи без конкретни обяснения и причини. Кой модерира Facebook у нас? Защо го прави точно така? Кога се намесва изкуственият интелект и кога човешкият? Кой кого докладва и докъде стига силата на троловете? Чия среда е по-замърсена – виртуалната или реалната?

Един от примерите - Facebook профилът на главния редактор на BIRD.BG Атанас Чобанов беше свален за 30 дни след споделяне на публикация на Европейския парламент, обявил Русия за държава-спонсор на тероризма. В отговор BIRD публикува личните профили на десетки служители на TELUS International България, призовавайки да избират между репутацията и възнаграждението си. Казусът предизвика остри разнопосочни реакции, пореден дебат за качеството на модерацията на българския Facebook и противоречия относно кои профили, публикации и коментари се цензурират и кои минават между капките.

Многократно блокиран беше и профилът на нашия колега Христо Комарницки. Срещаме ви с него и журналиста  Димитър Стоянов от BIRD.bg, както и с бившия министър на електронното управление Божидар Божанов, който има идеи как да бъде решен проблемът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата