Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДБ вика на изслушване в парламента модераторите на "Фейсбук"

Причината е напрежението заради блокирани потребителски акаунти в последните месеци

08 Яну. 2023
Pixabay

"Демократична България" ще извика на изслушване в Народното събрание представители на фирмата "TELUS International България", която модерира най-популярната у нас социална мрежа "Фейсбук" за българските потребители.

Това обяви депутатът от ДБ Ивайло Мирчев на профила си във "Фейсбук". Той взима повод от зачестилите оплаквания на много потребители, сред които и доста публични личности от неправомерно, според тях, блокиране на акаунтите им в социална мрежа.

ДБ ще настоява в Народното събрание да бъде внесена повече яснота за начина на модериране на публикации и коментари от бългаски потребители, като на изслушването ще бъдат поканени е някои от "наказаните" от Telus ползватели на "Фейсбук".

"Важно да има яснота за това как "Фейсбук" прилага политиките си по управление на съдържанието. Платформата е комуникационният канал с най-голямо влияние в България и е добре парламентът и обществото да са наясно с принципите и правилата им на работа, тъй като този канал има силно влияние върху всички сфери на обществения живот", мотивира искането за изслушване депутатът от "Демократична България".

Близо четири милиона са потребителите на Facebook в България. Но все по-често социалната мрежа започва да се държи враждебно към тях, блокирайки профилите им поне за месец. В повечето случаи без конкретни обяснения и причини. Кой модерира Facebook у нас? Защо го прави точно така?

 

Ключови думи:

Facebook, Telus