Медия без
политическа реклама

Telus спира да контролира българското съдържание във Фейсбук

25 Февр. 2023
Булфото
На 18 януари т.г. гражданското сдружение Боец организира протест пред сградата на Telus в София.

Telus вече няма да модерира българската секция във Фейсбук. Това съобщи изданието "Булевард България", като се позова на представители на технологичната фирма. Първи за развитието по казуса съобщи във Фейсбук журналистът от BIRD Атанас Чобанов. Той обяви, че модерацията на български, руски и турски език вече ще се извършва на друго място и от месец юли тя се пренася а в Германия.

 

Чобанов беше един от активните участници в спора с Telus, който възникна около многобройните случаи на блокирани граждански гласове от социалната мрежа, чиито профили бяха премахнати заради публикации предимно срещу Владимир Путин и войната, която води Русия в Украйна. Профилът на журналиста също беше ограничен заради това, че е споделил новина за Европейския парламент, който обявява Русия за държава, спонсорираща тероризма.

Карикатуристът на "Сега" Христо Комарницки, както и сатирикът Иво Балев също са сред многото потребители, получили наказание за абсурдни "провинения".

Профили на журналисти и граждански активисти с хиляди последователи в социалната мрежа бяха блокирани и дори деактивирани от началото на годината.

От българския офис на Telus са обяснили пред "Булевард България", че ще продължат да изпълняват договора си с Meta, защото той е глобален и на практика не съществуват отношение само между софийския офис на канадската компания и компанията майка на Facebook. Услугите на местния Telus обаче ще бъдат насочени само към пазарите извън страната. По неофициална информация до конкретните действия се стига след изричното искане именно на българския клон на фирмата. По-рано "Сега" изпрати въпроси до пресслужбата на Meta, но до момента отговори няма.

В края на януари казусът с контрола на публикациите в социалните мрежи стигна и до Народното събрание. В парламентарната комисия по електронно управление бяха представени становища от Meta, а представители на Telus бяха изслушани на живо. Поради липсата на време, те се ангажираха да отговорят на депутатските въпроси писмено.

Пълен провал претърпя заседанието на парламентарната комисията по електронно управление и информационни технологии, която трябваше днес да изслуша представители на компаниите "Телус" и "Мета" заради поредицата от несправедливо блокирани профили във "Фейсбук".

 

Близо четири милиона са потребителите на Facebook в България. Но все по-често социалната мрежа започва да се държи враждебно към тях, блокирайки профилите им поне за месец. В повечето случаи без конкретни обяснения и причини. Кой модерира Facebook у нас? Защо го прави точно така?

 

Ключови думи:

Фейсбук, Telus