Медия без
политическа реклама

Марк Зукърбърг се спаси от искове на недоволни родители

Съдът оневини създателя на Facebook за вредата, която носят социалните мрежи

Американският окръжен съдия в Оукланд Ивон Гонзалес Роджърс отхвърли исковете на недоволни родители срещу Марк Зукърбърг, подадени лично срещу него. Техните податели обвиняват ръководителя на Meta, че е скрил вредите, причинени на децата от платформите Facebook и Instagram.

В съда са подадени стотици искове, обвиняващи Meta и други създатели на социални мрежи, че платформите им предизвикват пристрастяване и нанасят психологически вреди на непълнолетните. Двадесет и пет от тези искове целят да привлекат Марк Зукърбърг към лична отговорност. Твърди се, че ръководителят на Meta е създал фалшива представа за безопасността на социалните мрежи, въпреки многократните предупреждения, че те са неподходящи за деца. Според ищците авторитетът на Зукърбърг в обществото и ролята му на "доверен глас на Meta", съгласно законите на няколко щата, му налагат отговорността да разкрие напълно опасностите, които неговите продукти представляват за непълнолетните.

Според съдия Гонзалес-Роджърс обаче ищците не могат да разчитат на сравнителните познания на Зукърбърг за продуктите на Meta, за да установят, че той лично дължи такова задължение на всеки ищец. Подобно решение, убедена е съдийката, би създало "задължение за разкриване на информация за всяко публично известно лице".

Подадени са няколкостотин съдебни иска, като ответници са Alphabet (която управлява Google и YouTube), Meta (Facebook и Instagram), ByteDance (TikTok) и Snap (Snapchat). Те твърдят, че децата са претърпели физически, психически и емоционални вреди от използването на социалните медии, завършили с прояви като тревожност, депресия и дори самоубийство. Ищците искат обезщетение за вреди и прекратяване на дейностите, които считат за вредни.

Ключови думи:

Мета, Facebook, Марк Зукърбърг