facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Панов: Президентът има право да каже, че прокуратурата е бухалка

Гешев си издейства подкрепа от ВСС, но някои от членовете му определиха декларацията като лицемерна
8 396
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Висшият съдебен съвет подкрепи Гешев с декларация, без да търси отговорност за неговото поведение в конфликта с президента.

Мнозинството във Висшия съдебен съвет подкрепи с декларация главния прокурор Иван Гешев заради конфликта му с президента Румен Раден. Декларацията беше предложена от Прокурорската колегия. Някои от членовете на съвета определиха текста на декларацията като лицемерен, неискрен и демагогски, разказва lex.bg.

Тя гласи: "ВСС призовава за спазване на конституционно установените демократични принципи, за възстановяване на институционалния диалог, за проява на държавническа отговорност и зачитане на върховенството на закона, за отстояване на разделението и независимостта на всяка една от трите конституционно установени власти и недопускане на институционални и междуличностни конфликти“.

Първоначално Съдийската колегия смяташе, че трябва да запазят неутралитет и да не се намесват в конфликта. Но част от тях преосмислиха позицията си, след като чуха декларацията. Така под нея се подписаха и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, Боян Магдалинчев, Вероника Имова, Драгомир Кояджиков, Стефан Гроздев и Боян Новански.

Против декларацията гласуваха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова и Красимир Шекерджиев. А Даниела Марчева и Боряна Димитрова отказаха да участват в гласуването.

Гешев се сети за диалога

След като в Туитър главният прокурор обвини президента за връзки с Васил Божков, сега се сети за диалога между институциите. Гешев каза, че няма да участва в гласуването на декларацията "при така развилата се ситуация". "Част от нещата са насочени към мен лично и има опасност да не съм достатъчно обективен. С тази декларация, която внасяме, не искаме да бъде подкрепена прокуратурата, нито да бъде атакувана която и да е институция в България. Становището на прокуратурата е изразено с декларацията на Прокурорската колегия в понеделник. Смятаме за правилно Пленумът на ВСС, като най-висш орган на съдебната власт, да изрази позиция по три въпроса – за нормална комуникация между институциите, за върховенството на правото и за спазване на конституционните разпоредби, свързани с разделението на властите. Това е държавнически подход, подход, който е длъжен да вземе Пленумът, т.нар. правителство на съдебната власт. Не може всички проблеми в държавата да се прехвърлят на съдебната власт, отговорност носят и другите власти в зависимост от функционалната им компетентност. Призовавам ви да не се политизира дебатът и призовавам колегите, които смятат да правилно да я подкрепят, да не участват в политически дебат, а да пристъпят към гласуване", каза главният прокурор и се изключи от заседанието.

Дишева: Защо за изнасянето на доказателства и полицейското насилие се мълчи

Така се наложи Панов да му отговори в негово отсъствие. Председателят на Върховния касационен съд определи искането за подкрепа като "нагло и арогантно". Той каза, че ситуацията в държавата е създадена от Иван Гешев, който сега приканва към институционален диалог. Панов припомни, че при избора му за главен прокурор членове на ВСС са предупреждавали за поведението му. 

Панов даде примери за действия на прокуратурата, които нагнетяват ситуацията - "системното изтичане на информация по избрани досъдебни производства, които създават внушения и очаквания в обществото", "онзи акт, който съвсем основателно възбуди възмущението и реакцията на обществото". "Каза ли всъщност нещо ново президентът. Той говори за това, че прокуратурата се е превърнала в бухалка и има право да прави такива изказвания, независимо дали ни харесват или не", допълни Панов. По думите му езикът и начинът, по който се действа, сочи на произвол и създава недоверие в съдебната система. После попита: "Какво точно да бъдем сега ние – част от спектакъла, да застанем зад гърба на главния прокурор?".

Атанаска Дишева започна с уговорката, че напълно подкрепя принципите, посочени в новия текст на декларацията. "Те звучат красиво и бих ги подкрепила, ако не се правеше по конкретния повод. Декларацията е толкова лишена от действително съдържание, извадена е от контекста", каза Дишева. И попита с кой точно акт е накърнена независимостта на прокуратурата – с изявлението на президента ли, с протестите или от апелите на адвокатските колегии. По думите ѝ трябва да има ясен адресат на позицията.

Дишева добави и че трябва съответно поведение на исканото – ако се иска поведение, което не засяга независимостта на прокуратурата, то тогава и главният прокурор трябва да има същото държание. Тя напомни, че в началото на годината Иван Гешев обяви, че преустановява комуникацията с президентството, а сега се иска нормален институционален диалог.

По думите ѝ с поведението и изказванията си главният прокурор не спазва всички проявления на принципите, залегнали в декларацията. "Съгласна съм да се спазват, но да се спазват от всички. Когато чета съдържанието на декларацията, стигам до извода, че се иска от останалите участниците в обществения живот да спазват тези принципи, но не и от главния прокурор. Търсената институционална подкрепа от ВСС ми се струва преднамерена и измамна като целен резултат. Подкрепата се търси на думи за поведение, което не се подкрепя от фактите", каза още Дишева.

И допълни, че за съжаление не се говори за това, че не се спазва презумпцията за невинност. "Като как се определя публичното говорене за вината на едни или други лица без вляза в сила присъда. Как се коментира публичното изнасяне на доказателства, публичното изнасяне на данни от прилагането на СРС, как се коментира във връзка с върховенството на правото подслушването на президента и други подобни неща. Как се коментира отношението към другата страна в съдебната производство – адвокатурата, как се коментира публичното разгласяване на данни от арести, преднамерена и търсена публичност, прекомерната употреба на сила, демонстрирана в изявите от последните дни и в същото време липсата на публично оповестена реакция на прокуратурата по отношение на данните за упражнено насилие спрямо протестиращи, за което не са налице в публичното пространство информации за образувани досъдебни производства за разследване", възмути се Дишева.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

72-ра вечер на протести в София с искане за оставка на Борисов и Гешев

18.09.2020

Обновена

1513 32
Дебатът в ЕП за българската демокрация ще е на 5 октомври

17.09.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

49962 97
ВСС спря използването на единната система на съдилищата

16.09.2020

Обновена

1662 14

Коментари

Jim Beam White


░█─▄▀ ─█▀▀█ ░█▀▀█ ░█─▄▀ ░█▀▀▀ ▀▀█▀▀ ─█▀▀█
░█▀▄─ ░█▄▄█ ░█─── ░█▀▄─ ░█▀▀▀ ─░█── ░█▄▄█
░█─░█ ░█─░█ ░█▄▄█ ░█─░█ ░█▄▄▄ ─░█── ░█─░█

 

░█─░█ ─█▀▀█
░█▀▀█ ░█▄▄█
░█─░█ ░█─░█

 

░█▀▀█ ─█▀▀█ ▀▀█▀▀ ░█──░█ ░█▀▀█ ░█─░█ █ █ █
░█─── ░█▄▄█ ─░█── ░█▄▄▄█ ░█▄▄█ ░█▀▀█ ▀ ▀ ▀
░█▄▄█ ░█─░█ ─░█── ──░█── ░█─── ░█─░█ ▄ ▄ ▄

noooo1

Именно заради такива гласувания като днешното, заедно с Каскета трябва да си отиде и ВСС. Защото той избра главния прокурор и той продължава да го крепи.

Асол
снимка на Асол

Останаха само съдиите да измият позора. И то тези, които не са от гербавопиговите квоти. Всичко това доказва, че прокуратурата спешно се нуждае от ремонт..законов

 

Апропо 12 на 5. Губят се 7 парчета😉

nottheone1

между впрочем, президентът може да каже каквото прецени, че трябва да каже. и също впрочем, това е право на всеки един свободен гражданин. т. е., на всички нас. уж.

Туз
снимка на Туз

а може ли да е  от цру?

paragraph39

"При Демокрацията, който държи медиите в ръцете си, той държи и властта в ръцете си!" /§39/

ЗАЩО "демократичните и независими медиите/99% ЧАСТНИ/ дават трибуна и гласност/"съучастничество"?!/ на изявления на Прокуратурата и на главния прокурор Гешев, които публични изявления са в нарушение на Закона и нарушават права на Заподозрени или Обвиняеми?!

Медиите са най-ефикасното и най-скорострелното ОМП/оръжие за масово поразяване- върху т.нар. "Обществено мнение"/- и като такова, медиите трябва да са под постоянен и ефикасен ОБЩЕСТВЕН контрол, включително контрол върху финансирането им, спонсорите и рекламодетелите им/често рекламодаването е прикрито Спонсориране!/! ТЧК

paragraph39

Туз,

/:/а може ли да е  от цру?

.......................................................................................................................

Май, може?!

Нали САЩ са приятели и партньори на България?!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Това е поредното доказателство, че ако прокуратурата се измете от съдебната власт, тя ще заработи нормално и ще бъде гарант на законността. Във всяка една държава гарант за законността е съдут, а не прокуратурата. Прокурорите са чиновници, те не са никакви гаранти за туй или онуй. Такъв е само съдът. Видно е, че някои съдии ги е страх да мъцнат в тази ситуация. Но е похвално, че дори сега има и почтени хора

Тъмно пиво

 Ще харесате накрая Лозан Панов, май....

Памфуций
снимка на Памфуций

 

Така под нея се подписаха и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, Боян Магдалинчев, Вероника Имова, Драгомир Кояджиков, Стефан Гроздев и Боян Новански. А Даниела Марчева и Боряна Димитрова отказаха да участват в гласуването.

Квота на Народното събрание в Съдийска колегия на ВСС

1. Боян Георгиев Магдалинчев (предложение на ГЕРБ) .

2. Боян Чавдаров Новански (предложение на "Обединени патриоти“)  

3. Вероника Атанасова Имова (предложение на ГЕРБ) . 

4. Драгомир Асенов Кояджиков (предложение на „БСП за България“) 

5. Стефан Гроздев Гроздев (предложение на ДПС)

 

Всичките тези "Гешев е радост"

===

6. Даниела Ангелова Маринова-Марчева (предложение на „БСП за България“) - отказала да участва в гласуването..

wreckage
снимка на wreckage

╔══╗╔══╗╔╗─╔╗─╔╗╔══╗──╔╗────╔══╗
║╔═╝║╔═╝║║─║║─║║║╔═╝╔═╝╚═╗──║╔═╝
║║──║╚═╗║║─║║─║║║╚═╗║╔╗╔╗║──║╚═╗
║║──║╔═╝║║─║║─║║║╔═╝║╚╝╚╝║──║╔═╝
║║──║╚═╗║╚═╝╚═╝║║╚═╗╚═╗╔═╝──║╚═╗
╚╝──╚══╝╚══════╝╚══╝──╚╝────╚══╝

╔═══╗╔═══╗─╔═══╗─╔═══╗╔═══╗╔════╗
║╔═╗║║╔═╗║─║╔═╗║─║╔═╗║║╔═╗║╚═╗╔═╝
║╚═╝║║╚═╝║─║║─║║─║║─║║║║─╚╝──║║─
║╔══╝║╔═╗║─║║─║║─║║─║║║║─╔╗──║║─
║║───║║─║║╔╝╚═╝╚╗║╚═╝║║╚═╝║──║║─
╚╝───╚╝─╚╝║╔═══╗║╚═══╝╚═══╝──╚╝─

──────────╚╝───╚╝сериозно, нема майтап!

sara1234

Президентът ТРЯБВА да каже да спрат тези абсурдни протести! Само за две седмици броят на хоспитализираните е нарастнал с над 100! Не инфектирани, хХОСПИТАЛИЗИРАНИ! А в СФ има 90(деветдесет) свободни КОВИД-легла! А после? При тези многохилядни, ревящи с пълно гърло тълпи, после какво става? Лекари ли ще мрат, защото някакви си @#№€ тръгнали да протестират за нещо си, дето от години, от десетилетия те тук? Абе, вие наред ли сте? Тиктакате ли правилно? Тиктакате ли изобщо? Вие, ревящите, какво ще правите утре, като препълните болниците и на мама или татко им потрябва лечение? Къде ще ревете? Ами погледнете се в огледалото и ревете срещу това, дето виждате! А президентчето къде ще ходи да се крие? В лъскавите болници ли? А Бойко какво гледа като пукал и не ги спре? Нали държи цялата мощ на държавата в ръцете си? За украшение ли е там? Бясна съм! Луди ли сте, какво 60:40, като някаква разюздана тълпа е тръгнала да препълва болниците! Защо глобяваха с хилядарки разхождащи се в парка, а сега някакви си се вихрят и се дерат с пълно гърло,и телевизиите ги показват като герои, и щатската посланичка им дава право, и целокупната опозиция им ръкопляска, и Бойко стои като втрещен и нищо не предприема? Какво е това целокупно изтрещяване? Какво става? Това някакъв филм на ужасите ли е? СРАМ! ПОЗОР! ТОТАЛНА БЕЗОТГОВОРНОСТ! 

Коста Атанасов

Увий се в найлон и няма страшно. А и никой не те кара да излизаш от дома си. 

 Седи си дома и ручай тоалетна хартия.

Тъмно пиво

  ВЪН ПРОКУРАТУРАТА ОТ СЪДЕБНАТА ВЛАСТ!!!!!!

фортинбрас

ВСС призовава за спазване на конституционно установените демократични принципи, за възстановяване на институционалния диалог, за проява на държавническа отговорност и зачитане на върховенството на закона, за отстояване на разделението и независимостта на всяка една от трите конституционно установени власти и недопускане на институционални и междуличностни конфликти.

ВСС - Вредни, самодоволни и себедостатъчни, призовават за:

- „спазване на конституционно установените демократични принципи”, в които всички изменения и допълнения на КРБ след 13 юли 1991 г. са противоконституционни, инкриминирани… и правно нищожни – включително и последното й „изм. и доп. ДВ. бр.100 от 18 Декември 2015г.”, по силата на, което е конституиран състава на настоящия ВСС;

 

- „проява на държавническа отговорност и зачитане на върховенството на закона”, в които по депозирана във ВСС жалба (вх.№ ВСС-5577/19.04.2017 г.) с искане за дисциплинарно отстраняване от длъжност на „главния прокурор” Сотир Цацаров, и към настоящия момент няма произнасяне от ВСС – основание за образуване да досъдебно производство за длъжностно престъпление и/или за организирана престъпна дейност, направили Иван Гешев „главен прокурор” ( http://www.buda-la.com/articles/view/227 );

 

- „отстояване на разделението и независимостта на всяка една от трите конституционно установени власти”, които доказано са слети и в третото противоконституционно (чл.8 от КРБ) антиправителството на Бойко Борисов – невъзможно без осъществяване състав на длъжностно престъпление от членовете на ВСС – Сотир Цацаров (бивш „главен прокурор” и член на ВСС) и Иван Гешев настоящ „главен прокурор” и член на ВСС, чиито заседания (вкл. и по „назначаването на Иван Гешев за ГП) се водят от противоконституционния „правосъден министър” Данаил Кирилов;

 

- „недопускане на институционални и междуличностни конфликти”, чрез подчиняване и на Президентстката институция на Мутрофашизма Борисов ІІІ-ти противоконституционен, престъпен… и правно нищожен мандат.

 

ВСС е противоправна еманация на лицето Иван Стоименов Гешев, и лицето на Иван Стоименов Гешев е противоправна еманация на ВСС. Затова ще попитам и членовете на противоконституционния и полиинкриминиран ВСС: Кога лицето Иван Стоименов Гешев ще бъде предаден на съд затова, че на 28 януари 2020 г. публично, виновно и безспорно доказано осъществи състава на чл.145а., ал.2, вр. ал.1 и ал.3 от НК, като в хода на службата си оповести данни от СРС?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Ще харесате накрая Лозан Панов, май....

 

Защо накрая? На мен Лозан Панов ми харесва, защото отстоява принципни позиции. Професионално. И днес направи Гешеф на трътка.

paragraph39

Dani Kirilov,

/:/Това е поредното доказателство, че ако прокуратурата се измете от съдебната власт, тя ще заработи нормално и ще бъде гарант на законността. Във всяка една държава гарант за законността е съдут, а не прокуратурата. Прокурорите са чиновници, те не са никакви гаранти за туй или онуй. Такъв е само съдът. Видно е, че някои съдии ги е страх да мъцнат в тази ситуация. Но е похвално, че дори сега има и почтени хора

.......................................................................................................................

От години казвам, твърдя и доказвам, че мястото на Прокуратурата НЕ е в Съдебната власт! Най-малкото, защото Арбитър/Съдът/ и Страна/Прокуратурата/ НЕ трябва да съм към една и съща власт в държавата- Съдебната власт, в случая!

Според мен/което от години казвам, твърдя и доказвам!/ Прокуратурата трябва да е към Президентството, а главният прокурор да се назначава от президента/който и да е той- но е избран ПРЯКО от Народа!/!

Отделно, че, така или иначе, но по Конституция, правомощията на президента са силно принизени и НЕ са адекватни- и като негови права, и като негови задължения!!!- на прекия му избор от Народа/ поради което, по-нормално и по-евтино би било президентът да се избира от Парламента- каквато практика има по Света/!

КАЗАХ!

Влез или се регистрирай за да коментираш