Медия без
политическа реклама

Оттеглена е жалбата срещу Слави Трифонов заради "Песен за Лена"

05 Дек. 2023
Станислав Трифонов можеше да бъде глобен, а фирмата му - санкционирана, ако КЗД беше установила нарушения. Този казус обаче отива в историята без развръзка.
Илиана Димитрова
Станислав Трифонов можеше да бъде глобен, а фирмата му - санкционирана, ако КЗД беше установила нарушения. Този казус обаче отива в историята без развръзка.

Преписката по производството за дискриминация срещу лидера на ИТН Слави Трифонов и фирмата му "Седем-осми" АД, образувана заради "Песен за Лена", е прекратена. Това казаха за "Сега" от Комисията за защита от дискриминация (КЗД), която се занимаваше с казуса по жалба не на Лена Бориславова, а на Геновева Тишева. Причината за прекратяването е, че Тишева е оттеглила оплакването си, обясниха от комисията. В протокола от заседанието на КЗД, по време на което преписката е архивирана, не стават ясни мотивите на Тишева. В момента Тишева, която е юрист, кара втори мандат като член на Комитета на ООН по премахването на дискриминацията спрямо жените. Тишева е и в Съвета на настоятелите на фондация "Български център за джендър изследвания". 

Тя пусна оплакване в комисията заради "Песен за Лена", която беше пусната в социалните мрежи и партийната тв "7/8" през февруари. В нея главен герой е Лена Бориславова - бивш началник на кабинета на Кирил Петков, докато той беше премиер. В песента по адрес на Бориславова се сипят намеци и определения, които прекрачват всякакви граници на политическа сатира с добър вкус.

За производството пред КЗД първи съобщи самият Трифонов в подкаста на рапъра Йонислав Йотов-Тото. Според него сценаристите са направили песента, той е чувал само първия куплет и няма "представа за какво пеят, но трябва да имат свободата да я изпеят".

Междувременно Бориславова заведе гражданско дело за обезщетение срещу "Седем-осми" АД заради въпросната песен. В иска си за 40 000 лв. тя обяснява колко засегната и разстроена е била от песента, в която има обидни, грозни и вулгарни думи. Обявявайки, че е завела дело срещу сценаристите на Слави Трифонов, Бориславова каза и че ще има и още искове, но такива все още не са станали публично известни.

"След сценаристите следват още няколко срещу мними обществени говорители и жълти медийни бухалки", посочи тя във Фейсбук. Този процес е насрочен за февруари догодина.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата