Медия без
политическа реклама

Отровното трио в 44-тия ден: Не подавайте уведомления за протести

Протестиращите смятат всяка вечер да организират на Орлов мост културна програма

21 Авг. 2020Обновена

44 дни протести!

Posted by Инициатива "Правосъдие за всеки" on Friday, August 21, 2020

Протестиращите вече да не подават уведомления в общините за планираните блокади. За това призоваха от Отровното трио в кратък брифинг преди началото на антиправителствените протести, които продължават и днес. В 44-тия пореден ден на гражданското недоволство останаха блокирани три възлови кръстовища в София - Орлов мост, пред Софийския университет и между Министерския съвет и президентството. Протести имаше и в още много градове на страната, сред които Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Велико Търново, Стара Загора и др.

Адвокат Николай Хаджигенов даде за пример днешната акция на полицията в Пловдив, която премахна палатковия лагер в града. По думите му 24 часа по-рано протестиращите са подали уведомление, но то е било отказано от кмета на града. "Режимът е уведомителен, той не може да забрани. Това е порочно и незаконно", заяви той. Затова и призова протестиращите вече да не подават уведомления в общините за планираните блокади, тъй като "няма санкция за неизпълнението на това изискване за официален протест". По този повод в самия Пловдив също имаше протести - два на брой, взаимно обвиняващи се в провокации (протестиращите срещу полицейското насилие бяха обвинен,и че разцепват протеста в града под тепетата).

Другият от Отровното трио - Арман Бабикян - коментира публикацията на областния управител на Софийска област Илиан Тодоров, който определи протестиращите като "изроди", "злобни и яростни гадове" и "развилняла се алкохолизирана тълпа". По думите му това явно "се отнася за стотици преподаватели от Софийския университет, студенти, генерали от армията, учени то БАН, летци, лекари". "Представителят на Бойко Борисов, назначен от името на "Атака", държи език, заради който най-малкото трябва да се обърне и да си тръгне", каза Бабикян. Той съобщи, че шестима души в Пловдив са направени проби за алкохол, въпреки че те не са шофирали и не са извършвали хулигански действия, което според него е незаконно. "Защо не бе взета проба за алкохол на жената, която се опита да мине през протестиращи пред румънското посолство в София в началото на седмицата", попита той.

Пред протестиращите се изправи майката на Тихомир Василев, който е част от гражданска платформа на Мая Манолова, и в чийто дом вчера полицаите са нахлули, без по думите й, да имат заповед за обиск. Както по рано стана ясно, полицаите са ровили три часа в дома й, като са иззели уред за варене на компоти, но пък тя не е дала уреда си за печене на чушки. Следобед от СДВР съобщиха, че са били в дома заради сигнал, насочен към брата на Тихомир - Кирил, в който се твърдяло, че разполагал с казан за варене на ракия. "Искаха да конфискуват горелка, с която пека чушки. Щастлива съм, че не ми отнеха уреда, с който свивам сармички", коментира иронично тя. И призовава полицая, който казал, че с този уред се вари ракия - "да дойде у нас да свари ракия и ще я пием заедно".

"Вчера бях в Пловдив. В Пловдив не е като в София. Там всичко се командва от едно здраво, розово, корпулентно прасе", провикна се и другият от Триото проф. Велислв Минеков, призовавайки протестиращите да аплодират пловдивчани. "Надявам се, че скоро България ще пламне. Време е да ги премахнем и да ги забравим. И да ги накажем, както каза един учен от БАН, цял живот да учат английски", заяви той, преди по традиция да зазвучи химнът на България и протестиращите да се отправят за обичайното си шествие към Орлов мост.

"Страх ме е в каква държава ще живее моето дете. Дълг е на гражданското общество да се събуди и да каже: "Оставка!", извиква и млад мъж, който заяви, че наскоро детето му е станало на 3 г.

"Не е лесно, но демокрацията изисква жертви. Искаме да си върнем демокрацията", заяви протестиращ, цитиран от националното радио. "Тук сме, за да постигнем нашата цел – това мафиотско управление на ГЕРБ и сие да бъде прекъснато", коментира друг.

Към 20 ч. майките от "Системата ни убива" направиха пърформънс с варене на компоти пред сградата на правителството, правейки препратка към полицейската акция, при която беше иззет казан за варене на ракия, поставен в трафопост в столичен квартал. "Ние сме майки и бъдещето на децата ни зависи от нас! Оставка!", каза една от участничките. 

Протестиращите дадоха заявка всяка вечер на Орлов мост да бъде бъде организирана културна програма. На импровизирана сцена, наречена "Граждански мегдан", тази вечер имаше дискусия след лекцията на политолога Христо Анастасов на тема "Правото на съпротива по време на Европейското Просвещение". В програмата е предвидено и прожектиране на документален филм за протестите в Украйна.

Част от постоянните обитатели на палатковия лагер заявиха, че подготвят трета поред блокада на Българската национална телевизия след днешните две блокади-изненади, предаде БНР. Още сутринта, протестиращи граждани, предвождани от лидера на БОЕЦ Георги Георгиев, застанаха пред сградата на БНТ. Те скандираха "Мафия!" и призоваха за оставка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, който "е назначен от Пеевски, за да го защитава". В 12 ч. те отново отидоха пред националната телевизия, като този път хвърляха яйца по фасадата. "Тази вечер ще се погрижим за цялостното меню на Кошлуков и господарите", закани се през деня още Георги Георгиев, след поднесения, по думите му, обяд.

Около 18 часа в лагера е дошла и бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, която е заявила, че там са нейните приятели и идва да ги подкрепи. "Днес имам разрешение от съда, за да отида на лекар и Орлов мост ми е по маршрут. Не съм избягала", коментира тя, цитирана от БНР.

Протестиращи изразиха очакване демонстрациите да се активизират през септември, след като хората се завърнат от летен отпуск.

Междувременно на бул. "Ситняково" до Румънското посолство се проведе контрапротест срещу насилието. Събралите се заявиха, че всеки ден до неделя включително ще бъдат на това място между 20.00 и 22.00 часа, за да покажат, че не са съгласни с блокадите в София и с проявата на агресия. Техният протест не пречи на трафика в региона, тъй като се провежда на тротоара, съобщи БНР.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата