Медия без
политическа реклама

Открита е черната кутия на разбилия се край Безмер Су-25

Тя е без повреди и ще бъде разчетена в България, обяви военният министър Димитър Стоянов

29 Септ. 2022Обновена
Полковник Пейо Дончев
БНР
Полковник Пейо Дончев

Черната кутия на разбилия се Су-25 е намерена запазена, тя ще бъде иззета, а информацията от нея свалена. Това обяви пред Нова тв военно-окръжният прокурор на Сливен полк. Христо Тинев. "Тя се намира в опашката на самолета, която е запазена и колегите със специалисти ще я свалят и ще бъде иззета и приложена към доказателствата по делото", заяви той.

Изтребител бомбардировач Су-25 загуби контрол при заход за кацане и се разби край авиобазата в Безмер.   Пилотът, който е един от най-опитните в бъгарските ВВС, е катапултирал от малка височина.  Летецът е контактен и в сравнително добро състояние.

Той коментира, че се очаква днес пилотът да бъде разпитан подробно, тъй като вчера с него е направена само беседа. „Беше в такова състояние, че обясненията му бяха несвързани, защото беше на системи. Не можеше да бъде абсолютно конкретен”, поясни прокурорът. По-късно стана ясно, че разпитите са започнали.

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29, пилотиран от загиналия майор Валентин Терзиев, която бе открита вчера, не само няма фабрична възможност да излъчва сигнал, за да бъде намирана, но и няма устройство, което да записва гласа на пилота.

По думите на Тинев е рано да бъде съобщена каквато и да е била версия за инцидента. „В такива случаи обикновено става дума за техническа неизправност, грешка на пилота или друго непредвидено обстоятелство”, допълни той. Извършва се допълнителен оглед на мястото на инцидента.

Изяснява се и на каква височина е станал инцидентът. "Това тепърва ще бъде установено. Към момента нямаме такива данни. Знаем само, че при приземяване", заяви прокурорът.

Украйна е получила 14 бойни самолета Су-25, които са дошли от "един от източните партньори", съобщи полският сайт defence24. pl, като се позовава на беларуския  Телеграм канал NEXTA.

Ден по-рано изтребител бомбардировач Су-25 загуби контрол при заход за кацане и се разби край авиобазата в Безмер. Той беше управляван от един от най-опитните военни пилоти в бъгарските ВВС полк. Пейо Дончев. Той успя да катапултира от малка височина и оцеля. Летецът е настанен във ВМА в добро общо състояние.

Очаква се още днес да започне разчитането на черната кутия на самолета Су-25, който вчера претърпя инцидент край авиобаза Безмер. Информацията ще бъде разчетена в България. Това пък коментира служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран от БТА. Министър Стоянов добави, че на външен вид черната кутия е цялостна и няма повреди по нея.

Той беше категоричен, че няма проблеми с пистата на летище  Безмер. "Няма проблем с полосата на летище Безмер. Има дреболии, които са в гаранционен период, но няма съществени притеснителни неща", посочи министърът. Беше изпратена комисия, беше извършена проверка, добави той. 

Министърът каза още, че сутринта в четвъртък отново е посетил във ВМА полк. Дончев. Той добави, че пилотът се чувства добре, но ще остане под наблюдение. 

В отговор на въпрос Димитър Стоянов определи като абсурдна тезата, че е възможно при ремонта на самолета да е въздействано върху конфигурацията му. Самолетът е налетял след ремонта 63 часа. Едва ли някой може да предвиди на еди-кой си час да се случи някакво събитие. Не бих го приел като достоверна теза, каза Стоянов и се обърна с апел към журналистите да канят за коментари само експерти. 

Димитър Стоянов посочи още, че пилотът има изпълнени над 30 задачи за тази година. Това е бил вторият му полет за деня, а трети полет за самолета за деня.

На въпрос какви изводи прави военното командване, след като в рамките на година губим два самолета, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че се правят необходимите изводи. Той посочи, че още след случая от миналата година с МиГ 29, който падна в Черно море, е  разпоредил на командира на ВВС нормативната дейност да бъде съобразена с разполагаемия нальот. За съжаление, в щурмовата авиация нямаме такива ограничения, тъй като са ремонтирани, модернизирани осем самолета, добави Ефтимов. Започнахме планомерна подготовка. Пилотите на щурмовата авиация имат достатъчно спрямо нашите условия нальот, посочи той. Случи се този инцидент, който се разследва, ще бъдат взети мерки, естествено, добави адмирал Ефтимов.  

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се повози на един от 8-те ремонтирани в Беларус съветски Су-25. Вицепремиерът лично провери възможностите на ремонтираните самолети Су-25 в базата за предно разполагане в Безмер и се убеди в бойните им способности.

Су-25 е щурмовик и е предназначен за близка въздушна поддръжка на съхопътните войски над бойното поле. Той може да е въоръжен с ракети, снаряди и с т.нар. свободнопадащи авиобомби. България има 14 броя от самолетите. От тях осем бяха модернизирани през 2020-2021 в Беларус. Падналият е един от тях.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата