Quantcast

Медия без
политическа реклама

Български Су-25 се разби край авиобаза Безмер

Летецът, който е един от най опитните във ВВС, е катапултирал и е в сравнително добро състояние във ВМА-София

28 Септ. 2022Обновена
МО
26 февруари 2021 г. Тогавашният министър на отбраната Красимир Каракачанов лично провери възможностите на ремонтираните самолети Су-25 в базата в Безмер. Беше изпълнен полет с един от ремонтираните самолети Су-25 с Каракачанов на борда.

Изтребител бомбардировач Су-25 загуби контрол при заход за кацане и се разби край авиобазата в Безмер. 

Пилотът, който е един от най-опитните в бъгарските ВВС, е катапултирал от малка височина. Летецът е контактен и в сравнително добро състояние. Той беше транспортиран със самолет "Спартан" до ВМА-София, където ще му се правят изследвания. Преди това му е оказана първа медицинска помощ в района на командно-диспечерския пункт на авиобазата. Инцидентът е станал в 14:13 ч.

На мястото на произшествието е възникнал пожар, а самолетът е изгорял напълно. Причините засега остават неизяснени. Самолетът е паднал на разстояние от пистата на авиобазата и затова няма други пострадали и други щети.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пристигнаха по спешност в авиобаза Безмер, за да се срещнат със състава. Военният министър обяви, че той е говорил лично и с пилота. Най-важното е, че е добре, той е катапултирал, което е било най-правилното решение случая, каза още Стоянов и добави, че към момента не може да се каже каква е причината за инцидента. Той потвърди, че самолетът е напълно унищожен.  

Военният министър обяви, че пилотът е изключително опитен и има 750 часа във въздуха. Полковник с изключително много полети зад гърба си и един от най-добрите пилоти в бойната ни авиация е катапултиралия на авиобаза Безмер, съобщи малко преди това Би Ти Ви и добави, че става дума за полк.Пейо Дончев. Именно неговото име спомена и военният министър. 

Летецът е бил част от командния състав на авиобаза Безмер като началник щаб. Той е организирал и ръководил много учения с международно участие. Асът е бил част от Командването на Военно-въздушните сили на България. През 2021 г. поема поста президент на изпълнителния борд на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции на НАТО.

„Прекалено рано е да се говори за причините за инцидента. Това е бил регулярен полет в заход за кацане”, каза още военният министър. Той допълни, че неизправен самолет в авиацията не се допуска до полет. "В момента всички самолети са приземени. Няма да се лети, докато не се изясни каква е причината за инцидента с този самолет". 

На мястото на инцидента – база "Безмер", дойде и следствена група от Военно-окръжна прокуратура-Сливен, военни прокурори и военно-апелативният прокурор полк. Елин Алексов. Именно те ще поемат и разследването на случая, по който е образувано досъдебно производство. 

Су-25 е щурмовик и е предназначен за близка въздушна поддръжка на съхопътните войски над бойното поле. Той може да е въоръжен с ракети, снаряди и с т.нар. свободнопадащи авиобомби. България има 14 броя от самолетите. От тях осем бяха модернизирани през 2020-2021 в Беларус. Падналият е един от тях.

България ремонтира в Беларус 8 Су-25 за над 42 млн.евро

Преди година и половина бе обявено, че е приключил ремонта на 8 самолета Су-25К/УБК. Това стана по договор между Министерството на отбраната и ОАО „558 Авиационный ремонтный завод” в Беларус от 14 декември 2018 г. Поръчката включваше 16 двигателя Р-95Ш, доставки на резервни части, апаратура, документация и извършване на замяна на системи и блокове и беше на стойност 42 185 620 € без ДДС.
Военните твърдяха, че е модернизирана изцяло системата за навигация на Су-25, като са включени възможности за спътникова навигация. С това е осигурена по-голяма информационна осведоменост на пилота.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се повози на един от 8-те ремонтирани в Беларус съветски Су-25. Вицепремиерът лично провери възможностите на ремонтираните самолети Су-25 в базата за предно разполагане в Безмер и се убеди в бойните им способности.

Значително са били разширени възможностите за използване на ракетно въоръжение. Радиостанциите са подменени с нови, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти и осъществяване на контакт със сухопътен и морски компонент.

Изтребител МиГ-29  на българските Военновъздушни сили изчезна от радарите, след като падна в Черно море при натовско тактическо учение на ПВО и ВВС  „Шабла 2021“ в 0.  ч.  на 9 юни.

Ремонтираните Су-25 са по-боеспособни и многократно по-ефективни в изпълнението на основните задачи по осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка на формирования на сухопътни и военноморски подразделения, твърдяха от МО и добавяха, че удълженият с 8 години ресурс на самолетите ще позволи воденето на интензивна подготовка на летателния състав и повишаване на нивото на бойна подготовка.
Оттам разказаха и, че експлоатацията на ремонтираните самолети ще обезпечи бъдещето на авиобазата в Безмер. Именно в тази база са разположени и тези самолети.

Украйна е получила 14 бойни самолета Су-25, които са дошли от "един от източните партньори", съобщи полският сайт defence24. pl, като се позовава на беларуския  Телеграм канал NEXTA.

Инциденти със самолети и вертолети от състава на българските Военновъздушни сили след 2000 г.

На 31 август 2001 г.  край с. Доброславци, Софийско, след инцидент при техническо обслужване на самолет МиГ-23 загива един военнослужещ, разказва БТА и дава справка и на останалите инциденти след 2000 г., до днес.

На 16 май 2003 г. в района на Панагюрище по време на тренировъчен полет загива майор Анатолий Тодоров Полянков. Майор Полянков е изпълнявал полет на малка височина със самолет МиГ-21 БИС, излетял от Трета авиобаза в Граф Игнатиево.

На 24 юли 2003 г. край Разлог в местността Бетоловото, при потушаване на горски пожар, се разбива военен хеликоптер Ми-17 от авиобаза "Крумово". Загиват майор Милко Пейковски, командир на екипажа, капитан Николай Радулов, втори пилот, офицерски кандидат Бойко Панайотов, борден техник, както и служителя на районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" подп. Кирил Чамишки. 

На 8 юли 2008 г. след тренировъчен полет възниква повреда в самолет "Спартан" - С 27J. Заради силен вятър на летището във Варна при пробега машината се е наклонила надясно. Вследствие на това витлото на самолета се удря в пистата. Екипажът е невредим. 

На 29 ноември 2010 г. самолет "Пилатус" РС-9М от авиобаза „Долна Митрополия“ извършва принудително кацане в района на летището, след като двигателят рязко губи мощност. Пилотите са невредими. 

На 26 април 2012 г.  в района на с. Царимир по време на българо-американското учение "Тракийска звезда 2012" пада изтребител МиГ-29 - спарка. Двамата пилоти майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев катапултират, а машината се взривява на земята.

На 29 юли 2015 г. по време на тренировъчен полет на летище "Граф Игнатиево" при изпълнение на заход за кацане на самолет РС-12 от авиационно-транспортна група „Враждебна“ каца без колесник. Няма пострадали.

На 9 юни 2017 г. по време на тактическото учение "Черно море-2017" вертолет AS "Пантер"-565 MB пада във водите на Черно море, на 7 мили източно от устието на р. Камчия. Двама от членовете на екипажа са ранени, а командирът на вертолета - капитан Георги Анастасов загива.

На 19 януари 2018 г. при извършване на учебна маневра на летище "Граф Игнатиево" са нанесени материални щети на военния транспортен самолет C-27J "Спартан". Няма пострадали.

На 11 юни 2018 г.  около 20.30 ч. в района на авиобаза "Крумово", при изпълнение на тренировъчен полет по аварийно-спасителна работа, вертолет Ми-17 пада от около 50 м височина. Загиват кап. Пламен Пантелеев и кап. Стоян Неделчев. 

На 21 август 2018 г. , по време на тренировъчен полет за медицинска евакуация, вертолет "Кугар" от състава на 24-а авиобаза в Крумово извършва рязка маневра, за да избегне ято птици и закача жици на електропровод. Тричленният екипаж на вертолета е невредим.

На 9 юни 2021 г. край Шабла, над морската акватория на България, по време на учението "Шабла 2021",  при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия, самолет  МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза "Граф Игнатиево" изчезва от радарите в 00:45 часа. В морето са открити единствено останки на падналия самолет. Майор Валентин Терзиев е обявен за загинал. Черната кутия на самолета е  разчетена в секретна лаборатория в Курск, Русия, която показва, че причина за катастрофата е "загуба на пространствена ориентация“ на пилота. Според министъра на отбраната Георги Панайотов няма човешка грешка при инцидента с изтребителя МиГ-29. 

Ключови думи:

Безмер, СУ-25

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?